Χανιά | Τίμησαν τα θύματα του Ολοκαυτώματος – Εκδήλωση μνήμης αλλά και γνώσης στο «Μ. Θεοδωράκης» | Video

χανιά-τίμησαν-τα-θύματα-του-ολοκαυτώμ-1622725

Τους Έλληνες Εβραίους, τα θύματα του Ολοκαυτώματος που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τιμήσαν το πρωί της Κυριακής, οι αρμόδιοι φορέις των Χανίων, στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν από την θηριωδία του φασισμού και του ναζισμού, να αναστοχαστούμε όλη αυτή την μαύρη περίοδο της ιστορίας» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

«Θυμόμαστε την παρουσία της κοινότητας αυτής στα Χανιά, πόσο σημαντική ήταν και πόσο διαμόρφωσε το πολιτιστικό μας απόθεμα και την πολιτιστική μας ταυτότητα. Την παρουσία τους στις δυσκολίες. Είμαστε εδώ για να επικαιροποιούμε τα μηνύματα τα οποία εξάγονται παρακολουθώντας αυτό το σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας» δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ Γ. Γ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος τόνισε: «Οι εκδηλώσεις μνήμης, ωφελούν για την μεταλαμπάδευση της γνώσης προκειμένου η μνήμη να επικρατήσει της λήθης, διότι αυτή είναι που οδηγεί στα ανθρώπινα εγκλήματα, παρεμφερές με αυτό που συνέβη στο Ολοκαύτωμα»

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο διασωθέντας ναυαγίου Τάναϊς, Ιωσήφ Βεντούρας. Όπως επεσήμανε: «Δεν είμαι απλώς ο τελευταίος στην Κρήτη που γεννήθηκε Εβραίος, είμαι και ευνοημένος από την μοίρα και επομένως έχω και τις ενοχές, ενός ανθρώπου που διεσώθη στο παρά πέντε από το Χαμόμ, μέσα στο πλοίο Τάναϊς, που βυθίστηκε ανοιχτά της Σαντορίνης τορπιλισμένο από αγγλικό υποβρύχιο. Εμείς διασωθήκαμε με ένα καΐκι…»

Η εικαστικός, Άρτεμις Αλκαλάη, προέρχεται από μία Εβραϊκή οικογένεια που είχε απώλειες,κατά τη διάρκεια της κατοχής. «Πολλοί από τους συγγενείς μου δεν επέστρεψαν από τα στρατόπεδα». Η ίδια παρουσίασε το έργο της, που αφορούσε ζητήματα μνήμης, ταυτότητας, φύλου, ιστορικής και προσωπικής μνήμης.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Kοινωνικής Ανθρωπολογίας ΑΠΘ Γιώργος Αντωνίου σημείωσε πως «είναι μία σημαντική στιγμή αναστοχασμού και των τοπικών κοινωνιών δεν είναι μόνο ζήτημα ευραϊκής ιστορίας, αλλά και ζήτημα ελληνικής ιστορίας (…) δεν είναι σωστό η ιστορία του Ολοκαυτώματος να γίνεται κατανοητή μόνο ως έν κομμάτι ξεκομμένο από την ευρύτερη ελληνική ιστορία αλλά και την τύχη των χριστιανικών πληθυσμών εκείνης της εποχής..

Η κοινωνική ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασιλική Γιακουμάκη δήλωσε:

Ο φωτογράφος Jason Francisco τόνισε πως «σήμερα είναι μία ημέρα μάθησης, όχι μόνο μία ημέρα που θυμόμαστε αφηρημένα αλλά για να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα… Ακριβώς επειδή το Ολοκαύτωμα είναι η ιστορία μας και δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν»

Σημειώνεται πως ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος έχει οριστεί η 27η Ιανουαρίου.

Στις 2 Νοεμβρίου του 2005, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε την παραπάνω απόφαση. Σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2004, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα τον ν.3218/2004, σύμφωνα με τον οποίο υιοθετεί επισήμως αυτή τη μέρα.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχτηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή, το 1945, απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης κι εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος, «Άουσβιτς-Μπίρκεναου». Στο παραπάνω στρατόπεδο μεταφέρθηκαν κι έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότεροι Έλληνες Εβραίοι.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook