Χανιά | Tik Tok, ChatGPT: Η «μάστιγα» της σεζόν – Τι είπε ο Μανώλης Σφακιανάκης για τους κινδύνους του διαδικτύου

χανιά-tik-tok-chatgpt-η-μάστιγα-της-σεζόν-τι-εί-1701660

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις παγίδες του διαδικτύου κρούουν οι ειδικοί

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται όταν έρθει σε χέρια «απονήρευτα» όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης  με θέμα: «Διαδίκτυο Μύθοι και πραγματικότητες – Βιασμός ψυχών μέσω διαδικτύου».

Για το πως κάποιος μπορεί να σε παρακολουθήσει, να «σε προσεγγίσει και στη συνέχεια να σε εκμεταλλευτεί» μίλησε ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης. Τόσο τα παιχνίδια στο διαδίκτυο όσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κρύβουν παγίδες για τα παιδιά που ούτε καν φαντάζονται. Παγίδες «κακοποιών του διαδικτύου» -όπως χαρακτήρισε ο κ. Σφακιανάκης- που εύκολα πέφτουν μέσα.

Το συμπέρασμα είναι πάντα ένα: Σωστή χρήση, υπό όρους και κανόνες.

Για την τεχνητή νοημοσύνη 

«Μας δίνει πολλά, αλλά όταν έλθει σε χέρια ανθρώπων που δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να αντισταθούν στις προκλήσεις της, τότε μπαίνουμε σε αυτό που λέμε την «καταστροφή του κόσμου». Δεν είμαι καταστροφολόγος, όμως όταν βλέπω τον νο1 της Google, υπεύθυνο για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης να παραιτείται, αυτό μου λέει ότι κάτι προκλητικό έρχεται». δήλωσε.

Για το Tik Tok

«Όταν δεν τηρείς τους κανόνες, όταν δεν τηρείς αυτό που λέμε «δημόσια θέα» και σε βλέπει όλη η υφήλιος να «λικνίζεις» το κορμάκι σου, στη συνέχεια σε προσεγγίζουν και ποιος μπορεί να αντισταθεί στα διαμαντάκια που σου τάζουν; (…) Το παιδάκι καταλαβαίνει ότι έχει απέναντί του μία ευκαιρία και προσπαθεί να την αρπάξει» σχολίασε ο κ. Σφακιανάκης.

Bία μέσω διαδικτύου – Σεξουαλική κακοποίηση, εκβιασμός κ.α.

«Όσο αυξάνεται η χρήση του διαδικτύου αυξάνονται και τα περιστατικά. Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες που τις προσεγγίζουν μέσω chat rooms σε χώρους παιχνιδιού που συχνάζουν» Παρουσιάζονται με ένα ψεύτικο προφίλ ενώ στην ουσία μπορεί να κρύβεται είτε κάποιος παιδόφιλος ή άλλος ενήλικας άντρας» σημείωσε η εγκληματολόγος, Σοφία Βασιλειάδου:

Η ημερίδα ήταν μία πρωτοβουλία των εκπαιδευτηρίων «Θεοδωρόπουλος».

Όπως αναφέρει ο διευθυντής, Κώστας Θεοδωρόπουλος: «Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί, η τεχνολογία καλπάζει με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς προβληματισμούς από γονείς και εκπαιδευτικούς (…) Σκοπός δεν είναι μόνο η παροχή εκπαιδευτικού έργου αλλά και η ενημέρωση σε κοινωνικά θέματα»

 

 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook