Χανιά | Τι ζητά για την τροφοδοσία της «Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας» ο Ροκάκης από τον νέο πρέσβη

χανιά-τι-ζητά-για-την-τροφοδοσία-της-1442798

Συγχαρητήρια Επιστολή έστειλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης προς τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζόρτζ Τσούνη:

Στρατηγικές Ευκαιρίες Ανάπτυξης & Ενδυνάμωσης Σχέσεων στην Κρήτη

Εξοχότατε κύριε Πρέσβη,

Ως εκπρόσωπος της Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων θα ήθελα να σας μεταφέρω με την παρούσα δημόσια επιστολή τα θερμά μας συγχαρητήρια μετά και τη χθεσινή επίσημη ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και την επίδοση των διαπιστευτηρίων σας στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αποτελεί πραγματικά τιμή ότι ο νέος Πρόεδρος, κ. Τζο Μπάιντεν, και η Αμερικανική Γερουσία των Η.Π.Α. εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπηση της κορυφαίας δύναμης του πλανήτη στην Ελλάδα σε έναν καταξιωμένο Ελληνοαμερικανό, γιο μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζουν και διαπρέπουν και χιλιάδες Έλληνες των Χανίων.

Επιπλέον, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Επιμελητήριο Χανίων σας υποδέχεται με περαιτέρω ενθουσιασμό, όχι μόνο μετά την πολυετή και έμπρακτη προσφορά σας στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και εξαιτίας της επιτυχημένης επιχειρηματικής σας παρουσίας και γνώσης σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα στις Η.Π.Α., σε δυναμικούς μάλιστα τομείς και για τη Χανιώτικη Οικονομία, όπως ο Τουρισμός, η Εστίαση και η Πράσινη Ανάπτυξη.

Η ευκαιρία της πρώτης επικοινωνίας μας είναι σημαντική γιατί συμπίπτει και με ένα ακόμα σημαντικό γεγονός, τη σημερινή έναρξη στην «Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου» της επεξεργασίας της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος-ΗΠΑ, με βασικό στρατηγικό πυλώνα της την «Αμερικανική Ναυτική Ευκολία της Σούδας», η οποία προσφέρει για αρκετές δεκαετίες πολύτιμες και μοναδικές υπηρεσίες στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κύριε Πρέσβη, δυστυχώς όμως και παρά τις πολυετείς προσπάθειες της Επιχειρηματικής μας κοινότητας, η συστηματική τροφοδοσία της «Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας» και των υποστηριζόμενων από αυτήν πολυάριθμων πλοίων, μέχρι σήμερα διεξάγεται κατά κύριο λόγο μέσω της Νάπολης της Ιταλίας, στο πλαίσιο των παγιωμένων διαδικασιών προμηθειών του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α.

Σήμερα όμως ευελπιστούμε ότι ως άριστος γνώστης των υψηλής ποιότητας και διεθνούς εξαγωγικής φήμης προϊόντων της Κρήτης, ιδιαίτερα στον κλάδο των «Τροφίμων και Ποτών», θα συμβάλετε με αποφασιστικότητα στην επίλυση του τόσο παράδοξου οικονομικού περιορισμού της τοπικής μας Οικονομίας.

Η επίλυση του κρίσιμου ζητήματος μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα μπορούσε να εμπεδώσει ακόμα περισσότερο στην πράξη και στην τοπική κοινωνία της Κρήτης τα αμοιβαία και πολυεπίπεδα οφέλη από τη νέα αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Στο σημείο αυτό θέλω να σας υπογραμμίσω ότι η συγκεκριμένη δυσλειτουργία στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία μας έχει τεθεί από πλευράς μας και στο παρελθόν: για πρώτη φορά (2018) με την ανάληψη της προεδρίας του Επιμελητηρίου Χανίων σε συνάντησή μου με τον τότε Διοικητή της «Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας», ενώ για τελευταία φορά και τον περασμένο Φεβρουάριο (2022) κατά τη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήσαμε στα Χανιά με στελέχη του Οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Κύριε Πρέσβη, οικονομικά η Ελληνική Αγορά βιώνει περισσότερο από μια δεκαετία διαδοχικές κρίσεις με αποτέλεσμα η πιο πρόσφατη, η Ενεργειακή, να αποτελεί και την πλέον επώδυνη για την επιβίωση της τοπικής Οικονομίας και τη γεωπολιτική ασφάλεια της πατρίδας μας.

Από το 2019, η πολυεθνική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό (40%) η ExxonMobil, μια από της κορυφαίες επιχειρήσεις των Η.Π.Α., έχοντας στη διάθεσή της τις πρώτες ενδείξεις από τις γεωφυσικές έρευνες (Νορβηγική PGS, 2012-2013) αιτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2017 την προκήρυξη, αναλαμβάνοντας στην συνέχεια δύο περιοχές, Νότια και Νοτιοδυτικά των Χανίων, με στόχο τον εντοπισμό και εκμετάλλευση ιδιαίτερα πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Δυστυχώς, πρόσφατα, ο operator της διεθνούς κοινοπραξίας, η “TotalEnergies” ανακοίνωσε μετά από παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας την απόφασή της να αποσυρθεί από τα δύο οικόπεδα (blocks) της Κρήτης.

Οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη στρατηγική υπεραξία των Ευρωπαϊκών ενεργειακών φυσικών πόρων, όπως το φυσικό αέριο, όχι μόνο για την Οικονομική αλλά πλέον και τη Γεωπολιτική Ασφάλεια της ηπείρου και φυσικά της Κρήτης.

Κύριε Πρέσβη, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το Μέλλον του τόπου μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα εργαστείτε με ιδιαίτερο δυναμισμό και αποτελεσματικότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο των μακραίωνων και ισχυρών Ελληνοαμερικανικών δεσμών, οι οποίοι θεμελιώνονται στις ίδιες της αξίες των λαών μας.

Με δύναμή μας τον αμοιβαίο σεβασμό στη Δημοκρατία και απέναντι στις εκτροπές της τυραννίας και του αυταρχισμού που απειλούν να γυρίσουν την Ανθρωπότητα στο σκοτάδι του παρελθόντος.

Για την Κοινωνία των Χανίων θα είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας υποδεχτούμε σύντομα στο νησί μας και με τη νέα σας θεσμική ιδιότητα, ώστε να έχετε την ευκαιρία να επικοινωνήσετε προσωπικά με τη δυναμική επιχειρηματική μας κοινότητα και να γευτείτε από «πρώτο χέρι» την υψηλή αξία και ποιοτικές προδιαγραφές των προϊόντων της γης και των ανθρώπων μας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook