Χανιά | Τι συνέβη με το F-16 που βγήκε εκτός διαδρόμου στο “Δασκαλογιάννης”

Στις 10 Ιανουαρίου ένα διθέσιο µαχητικό αεροσκάφος της F-16D Block 52+, το οποίο επέστρεφε από εκπαιδευτική δραστηριότητα, στην 115 Π.Μ. στα Χανιά στο πλαίσιο του ΣΜΕΤ (Σχολείου Μετεκπαίδευσης), που υλοποιείται για τους νεοτοποθετηθέντες χειριστές, βγήκε εκτός διαδρόµου κατά τη διάρκεια της προσγείωσης. (EΔΩ)

Όπως έγινε γνωστό και σύμφωνα µε ορισμένες πηγές, κατά την τροχοδρόμηση το πλήρωμά απέτυχε να επιβραδύνει το αεροσκάφος και, έτσι, αυτό εξάντλησε το σύνολο του μήκους του διαδρόμου 11/29, που ανέρχεται στα 3.347 μέτρα, και βγήκε εκτός για απόσταση 1,5 µέτρου. Συνήθως µια τυπική απόσταση προσγείωσης ενός µαχητικού αεροσκάφους ανέρχεται περί τα 800 µε 1.000 µέτρα. Στη συγκεκριµένη περίπτωση φαίνεται πως εξαντλήθηκαν και τα 3 χλµ. του διαδρόµου. Εξακολουθεί, πάντως, να υπάρχει το ερώτηµα εάν εξαντλήθηκε το µήκος του διαδρόµου ή το αεροσκάφος παρέκκλινε της πορείας του και βγήκε εκτός πριν διαγράψει το σύνολο του µήκους του. Το δεύτερο φαίνεται πως είναι το πιθανότερο.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του αεροσκάφους, οι πρώτες εκτιµήσεις αναφέρουν ότι δεν φαίνεται να έχει υποστεί κάποια σηµαντική ζηµιά. Κατά την ταλάντωση όµως εξόδου από τον διάδροµο µέρος του αεροσκάφους (ακροπτερύγιο;) ήλθε σε στιγµιαία επαφή µε το έδαφος. Επειτα από επιτόπιο έλεγχο, το αεροσκάφος µετακινήθηκε και τροχοδρόµησε µε τον κινητήρα του σε λειτουργία µέχρι τον χώρο στάθµευσης.

Οι ζηµιές που προκλήθηκαν αναφέρονται ως επισκευάσιµες σε επίπεδο µονάδας. Σε κάθε περίπτωση όµως το µαχητικό θα υποστεί εκτεταµένη τεχνική επιθεώρηση για να διαπιστωθεί ακόµα και η µικρότερη λεπτοµέρεια ως αποτέλεσµα της υπέρβασης του διαδρόµου.

Παρότι το ατύχηµα ήδη διερευνάται από την Πολεµική Αεροπορία µε κάθε λεπτοµέρεια, εκτιµήσεις αναφέρουν ότι θα µπορούσε να ήταν ένα µικρό λάθος του εκπαιδευόµενου το οποίο δεν πρόλαβε να αποτρέψει ο εκπαιδευτής, καθώς αφήνει ένα περιθώριο πρωτοβουλίας στον εκπαιδευόµενο.

Πρόκειται για το δεύτερο ατύχηµα µε αεροσκάφος F-16 Βlock 52+ κατά τη διάρκεια της προσγείωσης µέσα σε λίγους µήνες. Τον περασµένο Νοέµβριο είχε σηµειωθεί και άλλο συµβάν µε F-16 Block 52+, και πάλι από την 115 Πτέρυγα Μάχης και συγκεκριµένα από την 343 Μοίρα, το οποίο όµως καταστράφηκε σε σοβαρό ατύχηµα που σηµειώθηκε στην 117 Π.Μ.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ