Χανιά | «Θουκυδίδου Ιστορίαι – Ο Λοιμός των Αθηνών» διαδικτυακά από το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος

χανιά-θουκυδίδου-ιστορίαι-ο-λοιμό-1325183

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης παρουσιάζουν στις ιστοσελίδες τους το Σάββατο 27 Νοεμβρίου από τις 11 το πρωί το podcast «Θουκυδίδου Ιστορίαι – Ο Λοιμός των Αθηνών», σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου.

Πρόκειται για ένα επεισόδιο της σειράς θεατρικών αναγνώσεων «Δίνοντας Φωνή σε Αρχαία Κείμενα» της Έμμυς Παπαβασιλείου και αποτελεί συνέχεια των τριών επεισοδίων «Θουκυδίδου Ιστορίαι – Κτήμα ες αεί» που έχει δημιουργήσει η ίδια σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Ένας χαρισματικός ασθενής, ο οποίος προσεβλήθη από τη μεταδοτική νόσο που προκάλεσε τον λοιμό των Αθηνών το 430 π.Χ. και επέζησε, είχε την έμπνευση να καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια τα συμπτώματα της φονικής επιδημίας, να μελετήσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε συνθήκες μεγάλης υπαρξιακής αγωνίας και να μοιραστεί τις σκέψεις του με τους αναγνώστες του μέλλοντος.

Ο ασθενής αυτός δεν είναι άλλος από τον Θουκυδίδη, ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής της επιστημονικής ιστοριογραφίας αλλά και πολλών άλλων επιστημονικών κλάδων. Τα δεινά που προκάλεσε ο λοιμός στην αρχαία Αθήνα δεν συγκρίνονται με αυτά της σύγχρονης πανδημίας που όλοι βιώνουμε, ωστόσο υπάρχουν πολλές αναλογίες. Η οξυδέρκεια των παρατηρήσεων και η διεισδυτικότητα της σκέψης του Θουκυδίδη εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα και κάνουν σύγχρονο ένα έργο ηλικίας 2.450 ετών.

Η κατανόηση με την οποία περιβάλλει ο συγγραφέας τους πάσχοντες ανθρώπους και την ανθρώπινη φύση προσφέρει μια διαχρονική πνευματική παρηγοριά, την οποία αξίζει να μοιραζόμαστε όλοι. Η ημέρα της πρώτης παρουσίασης συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση.

Στο επεισόδιο παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Κατερίνα Δαμβόγλου, Κωστής Καπελώνης και ένας ψηφιακός βοηθός, ο Δημήτρης.

Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης

Μίξη ήχου: Μανώλης Παπαδάκης

Ηχοληψία: Digital Wave Studio και Robin Beer

Η ιδέα, τα κείμενα και η σκηνοθεσία είναι της Έμμυς Παπαβασιλείου.

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Μελίνα Ταμιωλάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Τσιαούσης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής Μουσείου Ιατρικής Κρήτης.

Το έργο θα είναι διαθέσιμο για δωρεάν ακρόαση στο YouTube, στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος:

YouTube:  www.youtube.com/watch?v=TGdpJo2h8P4

www.venizelos-foundation.gr

Facebook: www.facebook.com/venizelosmuseum/

Instagram: www.instagram.com/venizelosmuseumchania/  καθώς και στις πλατφόρμες Spotify, Anchor, Apple podcasts, Google podcasts.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook