Χανιά | Θεραπεία και όχι τιμωρία για τα άτομα με εξαρτήσεις | Photos

χανιά-θεραπεία-και-όχι-τιμωρία-για-τα-766003

Η ανάγκη για ολιστική προσέγγιση του φαινομένου των εξαρτήσεων με το άτομο στο επίκεντρο, επισημάνθηκε στην εσπερίδα με θέμα «Εξάρτηση από παράνομες ουσίες: Η νομική διάσταση και η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ» που διοργάνωσε το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, την Παρασκευή στα Χανιά.

Οι καλεσμένοι ομιλητές, προσέγγισαν την  ποινική, νομική και κοινωνική διάσταση του προβλήματος ενώ στελέχη του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη παρουσίασαν την θεραπευτική τους πρόταση για τις εξαρτήσεις.  «Ο στόχος μας είναι οι άνθρωποι αντί για φυλάκιση να έχουν δυνατότητα θεραπείας ώστε να μειωθεί το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας. Δηλαδή οι άνθρωποι να καταδικάζονται για ουσίες ενώ το πρόβλημα είναι η ίδια η εξάρτηση. Αυτό πρέπει να χτυπήσουμε και όχι την παραβατικότητα. Χρειαζόμαστε μια ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων και θεραπευτική και κοινωνική και εκπαιδευτική, ώστε οι άνθρωποι να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία. το πιο σημαντικό είναι αυτό που μας έχει πει ένας κρατούμενος: Αυτό που χρειάζονται είναι ανθρωποκεντρική προσέγγιση ώστε να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία» τόνισε, ο Γιώργος Γαβριλάκης  Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Μονάδας Χανίων.

Την διεθνή εμπειρία μετέφερε ο κ. Allan Manson, Ομότιμος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Queen’s,  του Καναδά: «Ένα μήνυμα από τον Καναδά είναι ότι μια αποτελεσματική στρατηγική της δημόσιας υγείας είναι να στοχεύσουμε στην θεραπεία τόσο μέσα στη φυλακή όσο και στην κοινωνία διότι είναι αδύνατο πλέον να παραβλέψουμε ότι οι εξαρτήσεις είναι μια πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο» τόνισε.

Δικαστήρια θεραπείας

«Υπάρχει λύση παντρεύοντας τη θεραπεία στο δικαστικό σύστημα με τη μορφή της επιτήρησης», υποστήριξε η κα Δήμητρα Φρ. Σορβατζιώτη, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστημίο Λευκωσίας και δικηγόρος: «Υπάρχουν τα δικαστήρια θεραπείας των ναρκωτικών και είναι αυτά που δίνουν μια πραγματική λύση πέρα από τις γνωστές μας θεραπείες χωρίς δικαστική επιτήρηση. Λειτουργούν από το 1989 σε πάρα πολλές χώρες και σε αυτά διατάσσεται η θεραπεία ενός ατόμου που θέλει να θεραπευτεί και ο Δικαστής της έδρας παρακολουθεί μαζί με την θεραπευτική κοινότητα την εξέλιξή του.» εξήγησε.

«Η μεταχείριση των εξαρτημένων χρηστών στα πλαίσια της ποινικής δικαιοσύνης: Ιστορική αναδρομή και η πραγματογνωμοσύνη ως αποδεικτικό μέσο» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο δικηγόρος Αθανάσιος Τζίκας ενώ η «Αντιμετώπιση του εξαρτημένου από τις δικαστικές αρχές» απασχόλησε την Σοφία Κωστούλα, Πρωτοδίκη, Ανακρίτρια Χανίων.

Για μια «παρά πολύ σημαντική και σπουδαία πρωτοβουλία και εξίσου αναγκαία για να ενημερώσουμε το κοινωνικό σύνολο γύρω από αυτό το ζήτημα, την πρόληψη και αντιμετώπιση των ναρκωτικών που μαστίζει την κοινωνία μας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Δασκαλάκης.

Χαιρετισμό από την πλευρά του Δήμου Χανίων απηύθυνε ο αντιδήμαρχος, Ευτύχης Κονταξάκης ενώ το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, διευθυντικά στελέχη από τις φυλακές Αγίας και «Κρήτη 1», ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών και πλήθος κόσμου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook