Χανιά | «Θα πάθουμε τα ίδια με το 2019, να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας» – Διαμαρτυρία από τους αγρότες στην Αντιπεριφέρεια | Video + Photos

χανιά-θα-πάθουμε-τα-ίδια-με-το-2019-να-στη-1526397

Διαμαρτυρία στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, όπως είχαν προαναγγείλει κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη (δείτε ΕΔΩ), πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Χανίων.

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν ο τρόπος με τον οποίον πραγματοποιείται η δακοκτονία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανούσος Σταυριανουδάκης, η δακοκτονία γίνεται ακόμα με δολωματικούς ψεκασμούς. Ο πρόεδρος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού του δάκου με τον φόβο να μην ξανασυμβεί καταστροφή των ελαιόδεντρων, όπως το 2019.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του με την πρόταση της Αντιπεριφέρειας, να γίνεται ιδιωτικός ψεκασμός, με τον πρόεδρο να ζητά να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται.

Σε αρκετές περιοχές, όπως επισημαίνει ο κύριος Σταυριανουδάκης, ο πληθυσμός του δάκου, είναι αυξημένος, ενώ σε πολλές έχει πραγματοποιηθεί και ο τέταρτος ψεκασμός.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε όλοι από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας», αναφέρει χαρακτηριαστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην μη καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον δάκο το 2019.

Τον φόβο ότι θα χαθεί η παραγωγή, εκφράζει ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βουκολιών Γεωργουσάκης Μανώλης και ζητάει περισσότερους ψεκασμούς κατά του δάκου, από την διεύθυνση Γεωργίας.

Σε ό,τι αφορά τα εσπεριδοειδή και συγκεκριμένα τα πορτοκάλια, σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή του κιλού ανέρχεται από 0,80 – 0,90 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, με τον παραγωγό να κερδίζει μόλις 0,15 ευρώ.

Με τη σειρά του ο κύριος Γιάννης Κατσαρός, αναφέρθηκε κι εκείνος στους ελλειπείς ψεκασμούς, ζητώντας να γίνουν παρεμβάσεις.

Στις 5 Οκτωβρίου οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στον κόμβο Μουρνιών λόγω της ακρίβειας, αλλά και της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook