Χανιά | Τεστ Covid-19 για όλους στα Κέντρα Υγείας από την επόμενη εβδομάδα – Πως θα λειτουργήσει σε όλη την Κρήτη

χανιά-τεστ-covid-19-για-όλους-στα-κέντρα-υγεί-1117617

Από τις 15 Οκτωβρίου θα μπορούν οι πολίτες της Κρήτης να προσέρχονται στα κέντρα υγείας του νησιού για να κάνουν τεστ κορονοϊού, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται σε νοσοκομεία, καθώς από εκείνη τη μέρα και έπειτα, τα δείγματα θα λαμβάνονται στα κέντρα υγείας και θα αποστέλλονται εκείνα στα νοσοκομεία, αντί για τον ασθενή. Ο Δημήτρης Αγαπίου, υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το μέτρο:

«Μέχρι τώρα, υπήρχε το σκεπτικό ότι ο ασθενής θα εξεταζόταν στο κέντρο υγείας και θα έπαιρνε παραπομπή για κάποιο νοσοκομείο. Πλέον, θα λαμβάνεται δείγμα και στα κέντρα υγείας. Στα Χανιά θα έχουμε στην Κάνδανο, στην Κίσσαμο, στον Βάμο και στο Κέντρο Υγείας Χανίων, στο παλιό νοσοκομείο. Θα είναι συνολικά 14 κέντρα υγείας σε όλη την Κρήτη και ξεκινάμε από 15 Οκτωβρίου. Το μεγάλο κέρδος είναι ότι δε θα σταματήσουν οι υπόλοιπες λειτουργίες, όπως χρόνια νοσήματα, συνταγογράφηση, πρόληψη, όλα θα λειτουργούν παράλληλα», δήλωσε ο κ. Αγαπίου.

Το μέτρο είναι πανελλαδικό και αποσκοπεί επίσης στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αλλά και στη διευκόλυνση των πολιτών:

«Δεν χρειάζεται καμία παραπομπή, μπορεί να έρθει ο καθένας, αλλά να παίρνει ένα τηλέφωνο για ραντεβού, για να αποφεύγεται συνωστισμός«, είπε ο κ. Αγαπίου και προσέθεσε: «Στόχευση είναι η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων και λιγότερη ταλαιπωρία για όσους ζουν σε απομακρυσμένα  ή δύσβατα μέρη, όπως επίσης και να διευκολύνουμε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε μια ιδιωτική δομή για να γίνει λήψη δείγματος.»

Ειδικά όσον αφορά το Κέντρο Υγείας Χανίων, θα παραμείνει η τοπική ομάδα υγείας και ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ένα κέντρο covid-19, που θα αναλαμβάνει ύποπτα περιπατητικά περιστατικά και σε περίπτωση συμπτωμάτων θα κάνει λήψη δείγματος. Θα στοχεύει στους ασθενείς με καταγεγραμμένα συμπτώματα αλλά και στα συγγενικά πρόσωπα αυτών, που θα μπορούν να προσέρχονται για το τεστ.

Ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ τόνισε ακόμα ότι το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί, ενώ αν προκύψουν έξτρα ανάγκες, θα καλυφθούν:

«Έχουν ολοκληρωθεί εκπαιδεύσεις στα επείγοντα του Νοσοκομείου Χανίων, του προσωπικού των κέντρων υγείας για να δουν και από κοντά και έχει δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό σύστημα ελέγχου ύποπτων περιστατικών. Είμαστε σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά την οργάνωση. Ενδεχομένως το πρώτο διάστημα να υπάρξουν κάποια κενά, αλλά οποιαδήποτε επιπλέον ανάγκη την καταγράφουμε και άμεσα την καλύπτουμε», δήλωσε ο κ. Αγαπίου.

Επίσης, ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του προσωπικού στο Νοσκομείο Χανίων, για το οποίο αναμένει πως οι συμβάσεις θα παραταθούν:

«Ήδη για το προσωπικό με συμβάσεις ΣΟΧ ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (φύλαξη-καθαριότητα) έχουν πάρει παρατάσεις μέχρι τις 31/12/2021, το λοιπό επικουρικό προσωπικό πάνε για παρατάσεις μέχρι τις 31/12/2020 αλλά δεν νομίζω ότι εν μέσω πανδημίας θα πει κάποιος ότι δεν χρειάζονται, οπότε θα υπάρξουν κι άλλες παρατάσεις. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, επίσης δίνονται συνεχώς παρατάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, η δική μας στόχευση είναι το αίτημα προς το υπουργείο – το οποίο δεν μας έχει αρνηθεί ποτέ καμία πρόσληψη – να υπογράψουμε διετείς συμβάσεις μέχρι να γίνει μια προκήρυξη η οποία φημολογείται ότι θα εκδοθεί για τη μονιμοποίηση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Συνολικά η ΥΠΕ έχει προσλάβει πάνω από 600 άτομα επικουρικό προσωπικό εξαιτίας της πανδημίας:

«Με αφορμή την πανδημία έχουμε προσλάβει 602 άτομα επικουρικό προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς και άλλες ειδικότητες. Στην πρωτοβάθμια δε, για όλη την Κρήτη, έχουμε 57 εγκρίσεις για λοιπό προσωπικό. Ταυτόχρονα εκκρεμεί να βγουν τα ΦΕΚ για την προκήρυξη 83 μόνιμες θέσεις στα νοσοκομεία μας και επιπλέον αυτού, 38 θέσεις μονίμων με αφορμή τα νέα κρεβάτια ΜΕΘ, συν 6 θέσεις μονίμων ιατρών που έχουν έρθει τώρα», είπε ο κ. Αγαπίου.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Τεστ Covid-19 για όλους στα Κέντρα Υγείας από την επόμενη εβδομάδα – Πως θα λειτουργήσει σε όλη την Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook