Χανιά | Τέλος στην ταλαιπωρία πολιτών και φαρμακοποιών με ηλεκτρονικές συνταγές – «Αγώνας» για τις ελλείψεις φαρμάκων

χανιά-τέλος-στην-ταλαιπωρία-πολιτών-κ-1437065

Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών αλλά και φαρμακοποιών μπαίνει με την αλλαγή που έρχεται στη διαδικασία της συνταγογράφησης, καθώς από 1η Ιουνίου οι χειρόγραφες συνταγές θα αποτελούν πλέον παρελθόν.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η φαρμακευτική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, από 1η Ιουνίου όλες οι συνταγές θα εκδίδονται και θα εκτελούνται ηλεκτρονικά, αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου:

«Υπήρχαν ελάχιστες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις χειρόγραφων συνταγών σε κάποιες εξαιρέσεις της ηλεκτρονικής. Αυτές αφορούσαν για παράδειγμα γαληνικά σκευάσματα, πρόκειται για τα σκευάσματα που συνταγογραφούν και παραγγέλνουν ουσιαστικά την εκτέλεση οι δερματολόγοι για να τα φτιάξουμε στο εργαστήριο, αυτή η χειρόγραφη διαδικασία συνταγογράφησης που συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση αλλά και σε φάρμακα που έρχονται από το εξωτερικό, φάρμακα απευαισθητοποίησης εμβολίων τα οποία συνταγογραφούν οι δερματολόγοι και οι αλλεργιολόγοι, με τη συνεργασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των φαρμακοποιών ψηφιοποιούνται. Το σύνολο των συνταγών θα εκδίδονται και θα εκτελούνται ηλεκτρονικά από 1η Ιουνίου. Όπως έχουμε την άυλη συνταγή στο κινητό μας, έτσι στο μέλλον θα μπορεί κι ο φαρμακοποιός όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να εκτελεί τη συνταγή χωρίς να εκτυπώνει χαρτί και να επικολλά τα κουπόνια γνησιότητας των φαρμάκων. Σημαίνει λοιπόν ότι όλα θα γίνονται με άυλο τρόπο, ακόμα και τα τιμολόγια, τα οποία ανεβαίνουν στο mydata ηλεκτρονικά, θα γίνουν ψηφιακά, χωρίς να υπάρχει κανένα χαρτί σε κανένα στάδιο της διαδικασίας».

Προκειμένου να είναι δυνατή η μετάβαση στην νέα διαδικασία και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων θα πρέπει η έκδοση χειρογράφων συνταγών από τους γιατρούς να γίνεται έως τις 10 Μαΐου 2022. Αντίστοιχα, εκτέλεση αυτών των συνταγών στα ιδιωτικά φαρμακεία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά επαναλαμβανόμενες συνταγές που έχουν εκδοθεί χειρόγραφα και πρόκειται να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία μετά την 20ή Μαΐου, διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να επανεκδοθούν από τους ιατρούς ηλεκτρονικά.

Άυλη συνταγογράφηση και οι ηλικιωμένοι

Την ίδια ώρα, ο κ. Κατσαράκης επεσήμανε πως και οι ηλικιωμένοι πολίτες προχωρούν σε άυλη συνταγογράφηση με τη βοήθεια των παιδιών τους: «Οι ηλικιωμένοι βάζουν τα παιδιά τους, συγγενικά πρόσωπα και τους έχουν εγγράψει στην ηλεκτρονική διαδικασία παραλαβής άυλης συνταγής και γνωμάτευσης σε κινητό των παιδιών, σε κάποιο mail επίσης των παιδιών».

Στο μεταξύ, ο κ. Κατσαράκης δήλωσε πως στον φάκελο υγείας του ασθενούς, ο οποίος έχει ήδη ετοιμαστεί, όλοι μπορούμε να μπούμε εκεί, θα δούμε όλο το ιστορικό της συνταγογράφησης αλλά και των εξετάσεων που έχουμε κάνει. Επίσης, στον φάκελο μπορούν να οριστούν και άτομα τα οποία θα παραλαμβάνουν τα φάρμακα για μας σε έναν περιορισμένο κατάλογο με ΑΜΚΑ κι έτσι θα εξυπηρετηθούν και οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα της τεχνολογίας».

Παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων – Αναμονή και ταλαιπωρία ασθενών –  «Πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης επιβεβαίωσε το γεγονός, ότι παραμένει το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων ενώ την ίδια ώρα γίνεται και αγώνας από τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να εξασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές στα φαρμακευτικά σκευάσματα:

«Το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων μπορεί να είναι και πρόβλημα πρώτων υλών και διακίνησης και λόγω covid και συγκυριακά να είχε οξυνθεί λόγω εορτών, το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι οι παράλληλες εξαγωγές, τα φάρμακα τα οποία εξάγονται, επανεισάγονται στην Ελλάδα λόγω του καθεστώτος ελεύθερης διακίνησης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε άλλες χώρες είναι πολύ πιο ακριβά από ότι είναι εδώ, οπότε γίνονται στόχος εξαγωγών από το χονδρεμπόριο, με αποτέλεσμα ενώ εισάγονται σε ποσότητες οι οποίες επαρκούν για την ελληνική αγορά, δεν φτάνουν στον ασθενή, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται όλο το σύστημα διακίνησης, φαρμακαποθήκη, φαρμακείο και οι ασθενείς που περιμένουν για να το βρουν».

Οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και μια εβδομάδα για να προμηθευτούν το φάρμακό τους το οποίο είναι σε έλλειψη, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους αλλά και να έρχονται και σε δύσκολη θέση οι φαρμακοποιοί: «Υπάρχουν σκευάσματα, για τα οποία πρέπει να απευθυνθούμε συγκεκριμένα στην εταιρεία και να περιμένουμε να μπουν στη διαδικασία αποστολής και μέσω κούριερ να έρθει το φάρμακο και να χρειαστούν γι’ αυτό ακόμη και επτά ημέρες. Πολλές φορές οι ασθενείς πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακα. Είναι πολλά τα σκευάσματα, κυρίως εξωτερικού, τα οποία έχουν αυτό το πρόβλημα. Όταν κάποιο άλλο φάρμακο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την θεραπεία, βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση πάρα πολλές φορές και υπάρχει και αναστάτωση και παράπονα. Αυτά τα ζούμε καθημερινά στο φαρμακείο».

zarpanews.gr

 

One thought on “Χανιά | Τέλος στην ταλαιπωρία πολιτών και φαρμακοποιών με ηλεκτρονικές συνταγές – «Αγώνας» για τις ελλείψεις φαρμάκων

  1. Τέλος στην ταλαιπωρία των ηλικιωμένων και έναρξης των νεωτέρων. Δηλαδή ηλικιωμενοι που δεν έχουν κοντά τους συγγενικά πρόσωπα ή παιδιά, θα στέλνουν να τους τα πάρουν από όπου βρισκονται και μετά θα πληρώνουν κούριερ να τους τα πάνε;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook