Χανιά | ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης: Μοναδικός αναγνωρισμένος φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων η ΔΕΔΙΣΑ

χανιά-τεε-δυτικής-κρήτης-μοναδικός-αν-781409

Παρέμβαση με ανακοίνωση του η οποία απευθύνεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο και στην Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης  κ. Κοζυράκη Μαρία, πραγματοποιεί με αφορμή της πρόσφατες εξελίξεις για την το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Στην ανακοίνωση του το ΤΕΕ αναφέρεται στην ανάγκη διατήρησης της αυτονομίας της ΔΕΔΙΣΑ ως φορέα διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, σημειώνοντας ότι «σήμερα η ΔΕΔΙΣΑ κινδυνεύει να διαλυθεί και να χάσει την αυτοτέλεια της, αντί να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση η δομή και ο τρόπος λειτουργίας της.»

Η ανακοίνωση:

Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ) ιδρύθηκε το 1993 από την ανάγκη διαδημοτικής και διακοινοτικής συνεργασίας με γνώμονα την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση των Χανίων. Επιστέγασμα της κοινής συνισταμένης στο ζήτημα, αποτέλεσε η παραχώρηση από την τοπική αυτοδιοίκηση στην ΔΕΔΙΣΑ, της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης Χανίων, έργο το οποίο έβαλε οριστικό τέλος στην θλιβερή εποχή Κουρουπητού. Αυτό ήταν ένα  δύσκολο για την εποχή εγχείρημα, που στην πορεία όμως αποδείχθηκε ορθή πολιτικά, στρατηγικά, περιβαλλοντικά επιλογή.

Έκτοτε η ΔΕΔΙΣΑ αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς αξιοποιώντας πλήθος Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την διεύρυνση των υποδομών της, με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η δραστηριότητα αυτή κατέστησε την επιχείρηση ναυαρχίδα στον τομέα της, με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση, γεγονός που αποδεικνύεται από την διαχρονική παροχή τεχνογνωσίας δια των επισκέψεων  δήμων, ΦΟΔΣΑ, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κ.λπ., στις εγκαταστάσεις της. Παράλληλα, έχουν λάβει χώρα σειρά βραβεύσεων και επαίνων από υπουργεία και φορείς οι οποίοι αναγνωρίζουν το πολυσχιδές έργο της ΔΕΔΙΣΑ.  Αυτή η πορεία βασίζεται στο υψηλού επιπέδου προσωπικό και στην διαρθρωτική δομή της  επιχείρησης,  γεγονός που δίδει την δυνατότητα της ανάπτυξης, της έρευνας, της εκπόνησης μελετών και υλοποίησης έργων, της παροχής υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων, με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα, που απορρέουν από την ευελιξία και την αυτοτέλεια στη λήψη αποφάσεων και από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σήμερα  η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ κινδυνεύει να διαλυθεί και να χάσει την αυτοτέλεια της, αντί να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση η δομή και ο τρόπος λειτουργίας της. Θα αποτελέσει πλήγμα για τους δήμους των Χανίων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος η διάλυσή της, για τους παρακάτω λόγους:

1.Η εκπόνηση μελετών, η υλοποίηση έργων, η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα θα περάσει στο κεντρικό φορέα με έδρα το Ηράκλειο,  η διοίκηση του οποίου θα βάζει μοιραία προτεραιότητες για τις περιοχές εκείνες οι οποίες έχουν μείνει πίσω στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Κρήτη. Σήμερα, η ΔΕΔΙΣΑ έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με διαφορετική «ταχύτητα» σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς της Κρήτης και αποδεικνύεται από τις επενδύσεις ύψους άνω των 50.000.000 €.

2.H άσκηση διοίκησης και η λήψη ταχύτατων αποφάσεων όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα θα πάψει να υφίστανται, με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία της επιχείρησης και την  απώλεια χρηματοδοτήσεων. Η συλλογή και μεταφορά αποβλήτων προς εξυπηρέτηση των δήμων της Περιφερειακής ενότητας Χανίων, όπου απαιτείται αμεσότητα στην λήψη αποφάσεων,  θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Η επιχείρηση απασχολεί σήμερα στις δραστηριότητές της 250 εργαζόμενους ενώ στους υπόλοιπους φορείς της χώρας (πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης) οι εργαζόμενοι δεν ξεπερνούν τους 300, γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος και την οργάνωσή της. Είναι παράδοξο και παράλογο,  να οδηγούν, αφενός η ελλιπής νομοθεσία και αφετέρου η ασυνεννοησία των συναρμόδιων φορέων, στην διάλυση μιας υγιούς, οργανωμένης και με μετρήσιμα αποτελέσματα, επιχείρησης.

Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α  αποτελεί το μόνο αναγνωρισμένο φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο νησί, καθιστώντας το νομό Χανίων πρωτοπόρο στον τομέα της διάθεσης και αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων σε Εθνικό επίπεδο. Είναι δε αδύνατο η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α να συμβαδίσει με τους λοιπούς ΦΟ.Δ.Σ.Α, αφού βρίσκονται αρκετά πίσω και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουν στο επίπεδο όπου βρίσκεται σήμερα η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Για τους λόγους αυτούς, είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε την αυτονομία της, με συμμετοχή στην διαδικασία όλου του πολιτικού κόσμου και των εμπλεκόμενων φορέων, προωθώντας εφικτή πολιτική λύση στο θέμα.”

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook