Χανιά | Ταξίδι στο πιο πολυφωτογραφημένο λιμάνι της Ελλάδας | Photos

χανιά-ταξίδι-στο-πιο-πολυφωτογραφημέ-1508068

Το Travel by Reader.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2022 με την AEGEAN

Ένα από τα ωραιότερα λιμάνια της Μεσογείου, μια πόλη που σφύζει από ζωή και ένας τόπος που κρύβει μικρές και μεγάλες απολαύσεις. Τα Χανιά αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και εκτός από τεράστια ιστορία, διαθέτουν και όλα όσα επιζητά κανείς από τις διακοπές του.

Με τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN για Χανιά μπορείτε να εξερευνήσετε μοναδικά τοπία, να δοκιμάσετε γευστικά πιάτα και να γνωρίσετε από κοντά ένα από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας.

Γιατί να πάτε

Αν κάνετε ένα απλό σκρολάρισμα στα social media, όλο και κάπου θα πετύχετε μια φωτογραφία από το πανέμορφο λιμάνι των Χανίων. Όποιος κι να επισκεφτεί την πόλη, δεν μπορεί παρά να τα «χάσει», κατεβαίνοντας μια βόλτα στο λιμάνι και περνώντας μέσα από την παλιά πόλη.

Τα παγκάκια, τα εστιατόρια, τα φανάρια στο δρόμο, η εκκλησία και ο φάρος, όλα τους συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό, το οποίο σας προκαλεί να το εξερευνήσετε. Εκτός, όμως, από την πρωτεύουσα του νομού Χανίων, υπάρχει ακόμη ένας σοβαρός λόγος να κατευθυνθείτε εκεί. Οι παραλίες.Μοιάζει λες και οι ωραιότερες και πιο ξακουστές παραλίες του νησιού μαζεύτηκαν προς την πλευρά των Χανίων. Τα κρυστάλλινα νερά τους και η μαγευτική όψη τους θα σας συναρπάσουν. Μην ξεχνάμε βέβαια και το φαγητό. Σε οποιοδήποτε μέρος της Κρήτης κι αν φτάσετε, είναι σίγουρο ότι θα φάτε και θα πιείτε καλά. Γι’ αυτό μην έχετε καμία αμφιβολία.

Τα top αξιοθέατα

Αναμφίβολα, η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας για τα Χανιά είναι το ενετικό λιμάνι με τον φάρο, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Εκεί ξεδιπλώνονται αβίαστα μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, εικόνες από περασμένες εποχές, οι οποίες τον συνεπαίρνουν σε ένα νοσταλγικό παιχνίδι αισθήσεων. Γύρω από το λιμάνι υπάρχουν εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια, δένοντας με έναν μοναδικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν.

Εκτός από τις ατελείωτες βόλτες στην παλιά πόλη των Χανίων, όμως, αξίζει να επισκεφτείτε και το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία φυσικής ομορφιάς στην Ευρώπη. Σε όποιον αρέσει η περιπέτεια είναι δεδομένο πως η πεζοπορία στην άγρια φύση του Εθνικού Πάρκου Λευκών Όρεων της Κρήτης θα μείνει αξέχαστη. Με μήκος 16 χλμ. το φαράγγι της Σαμαριάς πρόκειται για μια διαδρομή, που έχει πλέον γίνει ιεροτελεστία για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την περιοχή.

Επίσης, ανατολικά της πόλης των Χανίων, θα συναντήσετε το Ακρωτήρι με τις παλιές μονές του. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, τη Μονή Γουβερνέτου, τα ερείπια της μονής Καθολικού και την «ιδιόμορφη» Παναγία Αρκουδιώτισσα. Στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου βρίσκονται και οι Τάφοι των Βενιζέλων, πάνω στο λόφο του Προφήτη Ηλία, σε ένα σημείο που προσφέρει άπλετη πανοραμική θέα στην πόλη.

Τα πιο γραφικά χωριά

Η Κρήτη είναι γεμάτη με γραφικά χωριά που αξίζουν μια επίσκεψη, ωστόσο στον νομό Χανίων συναντάμε αρκετά από τα πιο γνωστά. Τα Σφακιά είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, χτισμένο σε ένα λιμάνι στη νότια πλευρά του νησιού.

Εκεί φτάνουν οι περιπατητές από το Φαράγγι της Σαμαριάς για να πάρουν το καράβι ή το λεωφορείο. Βρίσκεται σε απόσταση 62 χιλιομέτρων από τα Χανιά, ενώ διαθέτει ταβέρνες, καφετέριες, αλλά και μια υπέροχη παραλία με βότσαλα για τις καλοκαιρινές σας βουτιές.Η Μηλιά αποτελεί επίσης έναν οικισμό που αξίζει να δείτε. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού, σε απόσταση περίπου 54 χιλιομέτρων από τα Χανιά. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων, μέσα στη φύση της επαρχίας Κισσάμου και περιβάλλεται από ένα μοναδικό τοπίο.

Φυσικά, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσετε έξω από τη λίστα σας το Θέρισο, ένα πανέμορφο χωριό με μεγάλη ιστορία, 15 χλμ. νότια από τα Χανιά. Για να φτάσετε εκεί, θα διασχίσετε το θερισιανό φαράγγι, που είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο. Στις φημισμένες ταβέρνες του χωριού σερβίρονται ζουμερά κρεατικά και κρητικές σπεσιαλιτέ.

Μυστικά από ντόπιους

Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το φαράγγι της Σαμαριάς, θα κάνετε κι ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας. Εκτός από τις συνολικά εφτά εκκλησίες τριγύρω, θα βρείτε και το σπίτι όπου διέμεινε το Μάιο του 1941 η Ελληνική Κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό και το Βασιλιά της Ελλάδος, Γεώργιο Β, πριν συνεχίσουν για το Κάιρο. Αφήνοντας στην άκρη τις εξερευνήσεις, όμως, δεν γίνεται να μη σταθούμε και στο τοπικό φαγητό, το οποίο έχει γίνει ξακουστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα της κρητικής κουζίνας, που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αν βρεθείτε στα Χανιά είναι το γαμοπίλαφο, το αντικριστό, η στάκα, η σφακιανή πίτα και το χανιώτικο μπουρέκι.

Οι ωραιότερες παραλίες

Όπως γράψαμε και προηγουμένως, ο νομός Χανίων διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες όχι απλά της Κρήτης, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Στο Ακρωτήρι θα κολυμπήσετε στα Σεϊτάν Λιμάνια, στο Μαράθι και στον Σταυρό, ενώ στα ανατολικά υπάρχει ο κόλπος της Αλμυρίδας με τις αμμώδεις παραλίες και την κοσμοπολίτικη Γεωργιούπολη.Αν απομακρυνθείτε λίγο από την πόλη, θα συναντήσετε τρεις εξωτικές παραλίες που κλέβουν την παράσταση. Την πολυφωτογραφημένη λιμνοθάλασσα του Μπάλου στη βόρεια άκρη της χερσονήσου της Γραμβούσας, η οποία μοιάζει βγαλμένη κυριολεκτικά από καρτ ποστάλ, τα εντυπωσιακά Φαλάσαρνα δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Φαλάσαρνας και το διάσημο Ελαφονήσι με τα θρυμματισμένα ροζ κοχύλια και τη λευκή άμμο.

Κοντινές εξορμήσεις

Από τα Χανιά είναι πολύ εύκολο να περάσετε μια βόλτα με το αμάξι σας (ή με άλλο μέσο μεταφοράς) από το Ρέθυμνο, το οποίο βρίσκεται μόλις μία ώρα μακριά (60 χιλιόμετρα). Σχεδόν στο δίωρο βρίσκεται και το Ηράκλειο (130 χιλιόμετρα), η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Αν τώρα θέλετε να δείτε με την ευκαιρία και ένα ακόμη νησί, τότε τι θα λέγατε να διαθέσετε 2-3 ημέρες και να επισκεφτείτε τη Γαύδο; Θα κατεβείτε μέχρι τη χώρα των Σφακίων κι από εκεί με καραβάκι θα ταξιδέψετε στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Μια διαφορετική εμπειρία.

Πώς να πάτε

Κλείστε το εισιτήριό σας με την AEGEAN και ετοιμαστείτε για μοναδικές διακοπές στα πανέμορφα Χανιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook