Χανιά | Τα ρακοκάζανα άναψαν, ευκαιρία για γιορτή – Μοναδικές φωτογραφίες και βίντεο

χανιά-τα-ρακοκάζανα-άναψαν-ευκαιρία-γ-1577878

Μπορεί ο Νοέμβριος μόλις να τελείωσε, ωστόσο ήταν «γεμάτος» από… ρακοκάζανα! Ως γνωστόν είναι ο μήνας της τσικουδιάς και τα λαβέντζια σε όλη την Κρήτη πήραν φωτιά! Αυτή ήταν η αιτία που βρεθήκαμε στα Νεριανά του Δήμου Πλατανιά, στο καζάνι του Νίκου Νικολακάκη.

Η χαρά της απόσταξης, η χαρά της τσικουδιάς, ο μπάρμπα Κωστής με τον μπάρμπα Δημήτρη να πειράζει ο ένας τον άλλο σα μικρά παιδιά, να καζανιάζει ο ένας, να μετρά βαθμούς ο άλλος και αντίστροφα, έδωσαν στην ημέρα μία νότα γιορτής!

Η διαδικασία κάθε «καζανιάς» διαρκεί περίπου τρεις ώρες ανάλογα την ποικιλία των σταφυλιών και των βαθμών τους.

Ο κ. Δημήτρης Καμπουράκης που ξέρει από καζάνια, μιας και ασχολείται από δέκα χρονών, μας εξηγεί «τα χρόνια εκείνα χρησιμοποιούσαν στάχτη και αλεύρι, έφτιαχναν ένα ζυμάρι που το έβαζαν γύρω γύρω στο καπάκι να στεγανοποιηθεί, τώρα βέβαια είναι πιο απλά τα πράγματα» .

Ο κ. Νίκος Νικολακάκης, αγρότης της περιοχής μας λέει: «πρώτα απ’ όλα είναι μια ευκαιρία να μαζευτούν οι παρέες, είναι μία ευκαιρία για γιορτή», άλλωστε είναι κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη και στον τόπο μας δεν θέλει πολύ σκέψη.

«Το ιδανικό για την καλύτερη απόσταξη είναι είκοσι μέρες μετά το πάτημα τον σταφυλιών κάτι το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται”.

Και επειδή καζάνι χωρίς μεζέ, κρασί, τσικουδιά και καλή παρέα όπως είπαμε δεν γίνεται, η κυρία Άννα Νικολακάκη ήταν πρόθυμη να μας φιλοξενήσει και να μας τρατάρει με τα καλύτερα εδέσματα και με το χαμόγελο στα χείλη.

Δείτε τις φωτογραφίες και αναλυτικά τη διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί:

zarpanews.gr – Χρύσα Μαρκετάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook