Χανιά | Τα χιόνια λιώνουν – Τι θα γίνει με το νερό το καλοκαίρι

χανιά-τα-χιόνια-λιώνουν-τι-θα-γίνει-μ-1173600
Με ταχείς ρυθμούς μειώνονται τα χιόνια στα βουνά

Με τις καιρικές συνθήκες να θυμίζουν προχωρημένη άνοιξη και τις προβλέψεις να μιλούν για θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου τις επόμενες μέρες, τα χιόνια στα βουνά λιώνουν. Και με δεδομένο ότι είναι ακόμα αρχές Φεβρουαρίου, γεννιέται το ερώτημα, αν θα υπάρξει ζήτημα επάρκειας υδάτων το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Έχουν υπάρξει και χειρότερες υδρολογικά χρονιές», λέει στο zarpanews.gr o μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Μανώλης Λέκκας. «Ναι, είναι απογοητευτική η ποσότητα του χιονιού που βλέπουμε, αλλά οι καταναλώσεις ως τώρα ήταν σχετικά περιορισμένες, ενώ και το φθινόπωρο πήγε καλά, με αρκετές βροχές και ο υδροφόρος ορίζοντας τροφοδοτήθηκε. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε καθόλου σίγουροι για την επόμενη ή μεθεπόμενη χρονιά – αν υπάρξουν σημάδια ξηρότητας, θα μας κοστίσουν.»

Στον ΟΑΚ, για τη φετινή χρονιά, θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα: «Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά, υπήρξαν πολλές βροχές το φθινόπωρο και δεν θα έχουμε θέμα αυτή τη χρονιά. Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την επάρκεια νερού φέτος», δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΑΚ, Λευτέρης Κοπάσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΧ από τον αισθητήρα που έχει τοποθετηθεί από το 2007 σε βάθος 18 μέτρων, στον περιβάλλοντα χώρο του Κεντρικού Αντλιοστασίου Ύδρευσης της Αγυιάς που υδροδοτεί την πόλη των Χανίων, η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα απεικονίζεται στα παρακάτω γραφήματα, όπου το μηδέν αντιστοιχεί στο δάπεδο της Πηγής Πλατάνου και σε απόλυτο υψόμετρο +40,385 μ πάνω από τη θάλασσα.

Η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα τα τελευταία 14 χρόνια στην Πηγή Πλατάνου με μετρήσεις ανά τρίμηνο
Η ίδια στάθμη με μετρήσεις ανά δύο εβδομάδες

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, η σχετική στάθμη ήταν στα +2,67 μ, με προς το παρόν συνεχή ανοδική τάση, λέει η ΔΕΥΑΧ, η πορεία της οποίας θα εξαρτηθεί από τις κλιματολογικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν στα Χανιά και στον ευρύτερο Ορεινό Όγκο των Λευκών Ορέων τους αμέσως επόμενους τρείς μήνες.

Από τα γραφήματα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Στάθμη του Σχετικού Υδροφόρου Ορίζοντα έχει ανακάμψει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με θετικό αντίκτυπο στην ύδρευση της Πόλης των Χανίων, καθώς και στην Ύδρευση του υπόλοιπου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, αναφέρει η υπηρεσία Ύδρευσης. Ταυτόχρονα μπορεί να δει κανείς ότι η χειρότερη κατάσταση σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2016, όταν η στάθμη είχε πέσει κάτω και από τα μείον 2 μέτρα.

Τα γραφήματα δείχνουν ότι από το 2019, η στάθμη των υδάτων είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Φαίνεται λοιπόν ότι νερό υπάρχει και τα σημάδια δείχνουν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πλήρης. Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατάσταση δεν θα αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ο Μανώλης Λέκκας: «Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτων. Τα φράγματα είναι καλό ότι υπάρχουν, αλλά αν δεν βρέξει, δεν θα γεμίσουν. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει συστηματική ενημέρωση με στόχο την ευαισθητοποίηση όλου του πληθυσμού στην εξοικονόμηση νερού. Χρειάζεται πρόγραμμα περιορισμού της κατανάλωσης και σωστής διαχείρισης, γιατί έτσι, όταν θα έχουμε ξηρές χρονιές, θα μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε – και είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα βρούμε μπροστά μας αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει αυτό και σύντομα, πριν φτάσουμε στο σημείο να πολεμούν για το νερό οι πόλεις με τους αγρότες και τα ξενοδοχεία. Γιατί όταν το νερό δεν θα είναι αρκετό για όλους, θα φτάσουμε και σε τέτοιες καταστάσεις», λέει ο κ. Λέκκας.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

One thought on “Χανιά | Τα χιόνια λιώνουν – Τι θα γίνει με το νερό το καλοκαίρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook