Χανιά | Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την αντιπυρική προστασία ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου

χανιά-συζήτηση-στο-δημοτικό-συμβούλι-1044155

Τα μέτρα για την αντιπυρική προστασία θα πρέπει να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο σημειώνουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Αποκορώνου.

Η ανακοίνωση:

«Μέτρα για την αντιπυρική προστασία

Βρισκόμαστε ήδη μερικές μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2020. Η προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα και δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα εν μέσω πανδημίας.

Ο νέος σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία που αποτυπώνεται στο Νόμο 4662/2020 δεν προμηνύει την κατάλληλη και ανάλογη προετοιμασία. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που μας ανησυχούν έντονα όπως για παράδειγμα οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2020 που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα, που ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης. Με παρόμοιο επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχεδιασμό που είχε γίνει και το 1998 με την μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα διαχωρίζοντας την καταστολή από την πρόληψη, χωρίς τις ανάλογες υποδομές και προσλήψεις έφεραν από τότε ως σήμερα  απώλεια 227 συνανθρώπων μας, (πολιτών, πυροσβεστών, πιλότων)  και 5.349.477 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων.

Ο Δήμος μας βρίσκεται σε μια  περιοχή που αποτελεί μέσω διασύνδεσης της Δυτικής με την Ανατολική Κρήτη , αλλά και τα Σφακιά , με ιδιαίτερο συγκοινωνιακό φόρτο και στην επικράτεια του υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα δάση με κυπαρίσσια κλπ . Σχεδόν κάθε καλοκαίρι ζούμε με το φόβο της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή και αρκετές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες καταστροφών από πυρκαγιές στο Δήμο μας.

Ειδικά με τις προπέρσινες  πυρκαγιές που κινδύνευσε το Γετίμ Μετόχι και των Περτούληδων,  αλλά και οι παρυφές του οικισμού των Βρύσων,  που κάηκαν εκτάσεις σε Νίππος, Βρύσες και Καλαμίτσι Αλεξάνδρου  και με το δεδομένο την  απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στο δασικό οικοσύστημα (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός κλπ), μας κάνει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, για επανάληψη και αδυναμία  αντιμετώπισης νέας πυρκαγιάς.

Επίσης γνωρίζετε ότι το κονδύλι που έχετε διαθέσει  μέσω του προϋπολογισμού του δήμου για την λήψη των μέτρων για την αντιπυρική περίοδο είναι πολύ μικρό και δεν είναι ικανό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των δημοτών μας αλλά και του περιβάλλοντος είναι ανάγκη να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο η προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου για την αντιπυρική περίοδο και τα μέτρα που πιθανά έχουν ληφθεί καθώς και οι υπάρχουσες ελλείψεις.

Για το λόγο αυτό ζητάμε να αποτελέσει τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της αμέσως επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και να αναλυθούν τα ποσά που αιτείται και εισπράττει ο Δήμος από το κεντρικό κράτος

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι :

Μελισσάκης  Νικήτας

Ζώης  Σταύρος

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook