Χανιά | Απλήρωτοι εδώ και τέσσερα χρόνια – Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι της νομικής βοήθειας

χανιά-απλήρωτοι-εδώ-και-τέσσερα-χρόνι-1439591

25 δικηγόροι στα Χανιά – 3.000 στην Ελλάδα

Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της νομικής βοήθειας και στα Χανιά, καθώς ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά τέσσερα ολόκληρα χρόνια παραμένουν απλήρωτοι από το κράτος για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων τους οφείλεται στη έλλειψη προσωπικού:

«Ο λόγος εκ μέρους του ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων), το οποίο ήταν υπεύθυνο για την καταβολή αυτών των χρημάτων, είναι η έλλειψη προσωπικού. Δεν υπήρχε προσωπικό για να κάνει την διαδικασία ελέγχου των παραστάσεων, των προτύπων, ούτως ώστε να αποδώσει αυτά τα χρήματα στον δικηγόρο, ο οποίος τα δικαιούται. Οι δικηγόροι αυτοί είναι και στα πολιτικά και στα ποινικά δικαστήρια.

Επί σειρά 4 ετών έχουν λάβουν το οποιοδήποτε ποσό. Καταβάλλουν από την τσέπη τους τα παράβολα, τα έξοδα και όλη την διαδικασία με ίδια χρήματα, χωρίς να έχουν πάρει ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια.

Επειδή όμως δεν πάει άλλο, αποφασίστηκε από τον Σεπτέμβριο η αποχή από αυτές τις υποθέσεις ως μοχλός πίεσης. Εάν δεν το κάναμε αυτό, δεν θα υπήρχε αυτή η τροπολογία. Θα συνεχίσουμε μέχρι να γίνει η καταβολή των χρημάτων».

Η αποχή τους είναι συνεχής από τον Σεπτέμβριο του 2022 ενώ αναλαμβάνουν μόνο εξαιρετικά επείγουσες υποθέσεις:

«Εξαιρούνται οι υποθέσεις για τις οποίες συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση, την οποία κρίνω εγώ. Οι συνάδελφοι σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή είναι λειτουργοί της δικαιοσύνης, θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν».

Οι δικηγόροι που διορίζονται από το κράτος να προσφέρουν νομική βοήθεια σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας είναι κυρίως νέοι στο επάγγελμα:

«Είναι κατά κανόνα νέοι συνάδελφοι. Στις λίστες της νομικής βοήθειας βάζουμε άτομα, τα οποία έχουν λίγα χρόνια δικηγορίας και μπορούν να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο, καθώς οι υπόλοιποι που έχουν μεγάλη απασχόληση είναι αδύνατο να ασχοληθούν με τέτοιες υποθέσεις. Οι συνάδελφοι των Χανίων προσέφεραν και προσφέρουν κοινωνικό έργο. Βάζουν την ψυχή τους στην επιστήμη τους».

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, την  τροπολογία που πέρασε στην Βουλή την Δευτέρα, μέσω της οποίας το κράτος εγγυάται ότι θα εξοφλούνται οι δικηγόροι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από δω και στο εξής και πως θα τους καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των χρωστουμένων. Την ίδια ώρα, ο κ. Πραματευτάκης ξεκαθάρισε πως η αποχή των δικηγόρων θα συνεχιστεί μέχρι να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους:

«Ευτυχώς κατόπιν ενεργειών της Ολομέλειας, που είχαμε την περασμένη εβδομάδα και πολιτικών παρεμβάσεων και παραγόντων, την Δευτέρα το βράδυ, πέρασε τροπολογία στην Βουλή, μέσω της οποίας  δίνεται μια διέξοδος στο θέμα. Ο τρόπος θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερος από τον προϋπάρχοντα, διότι δίνει εγγυήσεις ότι θα γίνεται η εξόφληση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ καλή εξέλιξη αυτή. Θέλω να δω την υλοποίησή της».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook