Χανιά | Συνεχίζεται το σήριαλ της ΑΒΕΑ – «Τα μέλη του ΔΣ παραπλανήθηκαν από τον απερχόμενο δήμαρχο»

χανιά-συνεχίζεται-το-σήριαλ-της-αβεα-8211-850470

Μετά την προσπάθεια του Δήμου Ενεργών Πολιτών να αντικρούσει τις καταγγελίες της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον κίνδυνο απώλειας του κοινωφελούς χώρου αθλητισμού και σε συνέχεια της ανοιχτής επιστολής του ΤΕΕ/ΤΔΚ προς τον δήμαρχο Χανίων σχετικά με την Τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης Χανίων στο χώρο της ΑΒΕΑ, η παράταξη του Γιάννη Σαρρή επανέρχεται στο θέμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «επειδή καθώς περνούν οι μέρες νέα συμπληρωματικά στοιχεία αναδεικνύουν ένα μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης και εγείρουν το βάσιμο ερώτημα αν το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) και οι δημότες έχουν κυριολεκτικά εξαπατηθεί.

Στην απάντησή του ο απερχόμενος δήμαρχος δεν μας εξήγησε γιατί αδράνησε πλήρως από το 2014, μετά τη δικαστική απόφαση για την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου και γιατί δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα για περισσότερα από 4 χρόνια. Δεν μας απάντησε, επίσης, γιατί μεσολάβησαν 5 ολόκληροι μήνες από την κατάθεση του αρχικού αιτήματος της Τράπεζας μέχρι να έρθει το θέμα στο ΔΣ. Ούτε αιτιολόγησε τον υποτιθέμενο κίνδυνο προστίμου αν εξαντληθεί το χρονικό όριο που θέτει ο νόμος, αν δηλαδή αποφασίσει το νέο ΔΣ μέχρι τις 10 Οκτώβρη (θυμίζουμε ότι το δεύτερο αίτημα συζητήθηκε 2 μήνες μετά την εκπνοή του τριμήνου από την υποβολή του πρώτου που είχε ελλιπή στοιχεία). Ο απερχόμενος δήμαρχος επικαλείται ακόμα και τηλεφωνική συναίνεση του νέου δημάρχου, που όμως δεν έχει εκφράσει δημόσια τη γνώμη του. Άλλωστε η παράταξη του κ. Σημανδηράκη διαθέτει μόνο 9 συμβούλους στο νέο ΔΣ. Δεν ήταν σκόπιμο να εκφράσουν την άποψή τους και οι υπόλοιποι 40; Όταν προεκλογικά ο απερχόμενος δήμαρχος δήλωνε πως το οικόπεδο προορίζεται για αθλητικές δραστηριότητες με υπόγειο χώρο στάθμευσης, δεν είχε υπόψη του το αίτημα της Τράπεζας; Ούτε είχε υποψιαστεί τότε ότι στη δεύτερη υπόγεια στάθμη θα βρεθεί θαλασσινό νερό; Και ποιό είναι επιτέλους το άλλο φτηνότερο ακίνητο της τελευταίας στιγμής στο οποίο θα μεταφερθεί ο κοινωφελής χώρος;

Ως βασικό επιχείρημα του απερχόμενου δημάρχου όμως αναδεικνύεται η υψηλή αντικειμενική αξία του οικοπέδου, περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν πρέπει να σπαταλήσουμε για κοινωφελή χώρο. Τώρα ανακάλυψε το μεγάλο κόστος απαλλοτρίωσης και ποιός θα κρίνει το ύψος της δαπάνης που αξίζει η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, η αναβάθμιση μιας πυκνοδομημένης περιοχής και του παραλιακού μετώπου της, καθώς και η προστασία της γειτονικής παλιάς πόλης;

Τελικά θα είναι πράγματι 4,5 εκατομμύρια ευρώ το κόστος αποζημίωσης; Υπάρχει δικαστική απόφαση ή άλλης αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που να επιβεβαιώνει αυτό το τίμημα; Μήπως ο Δήμος μπορεί να διεκδικήσει αρκετά χαμηλότερη τιμή από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το οποίο από το ΓΠΣ του 1988 εμπίπτει σε αδόμητη περιοχή και έχει πολύ μικρότερη εμπορική αξία επειδή δεν θεωρείται οικοδομήσιμο; Μήπως με βάση την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία το οικόπεδο πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικά αδόμητο; Έχουν εξεταστεί όλα αυτά τα ζητήματα από την απερχόμενη δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την υπηρεσία δόμησης;

Είναι φανερό πλέον ότι η μεθοδευμένη βιασύνη του απερχόμενου δημάρχου ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή του κοινωφελούς χώρου σε οικοδομήσιμο οικόπεδο, προς εξυπηρέτηση της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα» (της Τράπεζας Χανίων), η οποία θα αποκτήσει οικόπεδο πολλαπλάσιας αξίας από αυτή που κατέβαλε στην ΑΒΕΑ για το δικαίωμα αποζημίωσης υποχρεωτικά αδόμητου ακινήτου! Με βάση και τα παραπάνω, αμφισβητούμε ευθέως τις δηλώσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ότι δήθεν επιχειρεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των δημοτών, και επιμένουμε στην ανάκληση της μειοψηφικής απόφασης που εκμαίευσε λίγο πριν το τέλος της θητείας της για ένα τόσο σημαντικό θέμα! Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση μόλις 14 μελών του ΔΣ, τα οποία δεν είχαν πλήρη ενημέρωση και παραπλανήθηκαν από τον απερχόμενο δήμαρχο.

Δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε μαζί με τους κατοίκους και τους αρμόδιους φορείς την επανακήρυξη της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου ως κοινωφελούς χώρου, απαραίτητου για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πυκνοδομημένης Νέας Χώρας, με παράλληλη ανάδειξη και κυκλοφοριακή βελτίωση του παραλιακού μετώπου δυτικά της παλιάς πόλης.

Γενικότερα, μαζί με τους ενεργούς πολίτες και τις συλλογικότητες των Χανίων θα υπερασπιστούμε όλους τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους της πόλης από την αλόγιστη τουριστική εκμετάλλευση ή την οικοπεδοποίηση.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook