Χανιά | Συνάντηση της ΟΕΒΕΝΧ με τον Σύλλογο Λογιστών – Τι συζητήθηκε

χανιά-συνάντηση-της-οεβενχ-με-τον-σύλλ-1623353

Συνάντηση για τα φλέγοντα θέματα που αφορούν τους Επαγγελματίες του Νομού μας είχαν την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων, εκπρόσωπος του Συλλόγου Λογιστών Ν. Χανίων, ο έφορος της Δ.Ο.Υ. Χανίων κ. Γ.Αρχαγγελάκης και ο Προϊστάμενος Ελέγχου κ. Ι.Ξανθουδάκης.

Σ’ ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας, συζητήθηκαν το ζήτημα της παραοικονομίας, των ελέγχων στις επιχειρήσεις και της εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Δ.Ο.Υ. Χανίων.

Αναφορικά με το θέμα της παραοικονομίας τονίστηκε ότι η λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς να έχουν άδεια λειτουργίας και χωρίς να δηλωθούν στην Εφορία οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο τις νόμιμες επιχειρήσεις που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους όσο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις που δρουν παράνομα καθώς δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μπλοκάροντας την υγιή ανάπτυξη και δημιουργώντας αδικίες αλλά και αντιδικίες.

Από τη συζήτηση φάνηκε ότι τόσο η προσπάθεια των ελεγκτών της Εφορίας, που κάνουν ότι μπορούν με όσα μέσα διαθέτουν, όσο και η προσπάθεια των εκπροσώπων των επαγγελματιών να παλεύουν με το μεγάλο κόστος προσωπικών αντιδικιών και καταγγελιών δεν αρκεί. Δυστυχώς, το νομικό πλαίσιο δεν διαθέτει τις αναγκαίες δικλίδες αποτροπής τέτοιων πράξεων καθώς ακόμη και η επιβολή προστίμων είναι πολλαπλάσια μικρότερη από τα κέρδη της παραοικονομίας και συνεπώς το κόστος τους ισοδυναμεί με μια απλή δαπάνη στους παρανομούντες.

Η Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ. δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία οριζόντιας συνεργασίας των εκπροσώπων των επιχειρήσεων διεκδικώντας ένα αποδοτικό και δίκαιο νομοθετικό πλαίσιο που δεν θα αφήνει (ακόμα και με σκληρά πρόστιμα αποτροπής) περιθώρια ανάπτυξης στην παραοικονομία.

Θετική στο θέμα των ελέγχων των επιχειρήσεων στάθηκε η Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ., καθώς η φοροδιαφυγή παρουσιάζεται και στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις. Η πρότασή της αφορά στη διαφοροποίηση του τρόπου επιβολής των προστίμων καθώς οι επιβολές προστίμων θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο της τιμωρίας και της αποτροπής τέτοιων πρακτικών και όχι στο κλείσιμο των επιχειρήσεων. Δηλαδή, ενώ ο νόμος πρέπει να επιβάλλεται, η αυστηρότητα της εφαρμογής του θα πρέπει να σταθμίζει και την επιβίωση της επιχείρησης μετά τον έλεγχο. Και φυσικά αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν στη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα και όχι σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την φοροδιαφυγή ως επάγγελμα.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της εξυπηρέτησης των πολιτών από την Δ.Ο.Υ. Χανίων.

Δυστυχώς παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων υπάρχουν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις καθώς η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι να αιτηθεί η Διοίκηση της Δ.Ο.Υ. Χανίων στην Κεντρική Διοίκηση την άμεση στελέχωση των τμημάτων στα οποία υπάρχουν καθυστερήσεις με προσωπικό ή να βρεθούν άμεσα λύσεις αυτοματοποίησης των διαδικασιών. Η Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ. πρότεινε για τις διεκπεραιώσεις των αιτημάτων των φορολογουμένων και ειδικά των επαγγελματιών να προσκομίζονται τα απολύτως αναγκαία δικαιολογητικά που ορίζουν οι εγκύκλιοι και να μην υπόκεινται σε περαιτέρω ελέγχους που καθυστερούν τις επιχειρηματικές τους δράσεις. Ο έλεγχος να γίνεται μέσω του Τμήματος Ελέγχου χωρίς όμως καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων των φορολογουμένων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook