Χανιά | Συνάντηση εργασίας για μελισσοκόμους που παράγουν μέλι καλοκοιμηθιάς στο ΜΑΙΧ

χανιά-συνάντηση-εργασίας-για-μελισσο-1689843

Την Τρίτη 9/5/2023 πραγματοποιήθηκε στο ΜΑΙΧ, τεχνική – ενημερωτική συνάντηση εργασίας ειδική για μελισσοκόμους που παράγουν μέλι ‘καλοκοιμηθιάς’ Χανίων (επιστημονική ονομασία του φυτού: Ballota pseudodictamnus subsp.pseudodictamnus), σε συνέχεια της κοινής πρόσκλησης Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων ‘Η Μέλισσα’ προς τα μέλη και λοιπούς ενδιαφερόμενους παραγωγούς.

Έγινε ενημέρωση για την πρόοδο του έργου από την Αν..Καθηγήτρια Χ.Τανανάκη του εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας ΑΠΘ και από την ερευνήτρια του ΜΑΙΧ κ.Π.Γώτσιου, και δόθηκαν οδηγίες για τη συλλογή δειγμάτων μελιού για το έτος 2023.

Η ερευνητική αυτή δράση με τίτλο "Ταυτοποίηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών του μελιού ‘καλοκοιμηθιάς’ (Ballota pseudodictamnus) που παράγεται στην Π.Ε.Χανίων& ξεκίνησε να υλοποιείται από το ΑΠΘ & ΜΑΙΧ από τον Ιανουάριο του 2022, μετά από πρωτοβουλία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων ‘Η Μέλισσα’, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Το φυτό Ballota pseudodictamnus υποείδος pseudodictamnus θεωρείται ενδημικό φυτό της Ανατολικής Μεσογείου: μέχρι σήμερα το υποείδος αυτό έχει καταγραφεί μόνο στην Κρήτη (και κυρίως στην δυτική πλευρά, στην περιοχή των Χανίων, στα Αντικύθηρα, σε ορισμένα σημεία στην Κηρυναϊκή (Λιβύη) και αναφέρεται ως ‘εισαγόμενο’ (πιθανά ως καλλωπιστικό) στην Αγγλία και Ιταλία, αλλά πουθενά αλλού στον κόσμο δεν είναι αυτοφυές.

Το μέλι ‘καλοκοιμηθιάς’ είναι ένας τύπος μελιού που παράγεται τοπικά, στο τέλος της άνοιξης-αρχή καλοκαιριού (ανάλογα και με το υψόμετρο), σε ορισμένες περιοχές των Χανίων Κρήτης, αλλά σε σημαντικές ποσότητες, εκεί όπου το συγκεκριμένο φυτό (‘καλοκοιμηθιά’ ) απαντάται σε μεγάλους φυσικούς πληθυσμούς: Κίσσαμο, Σπάθα, Κεραμιά, Αποκόρωνα, Θέρισο, Σφακιά.

Η σημαντική παραγωγή μελιού ‘καλοκοιμηθιάς’ στην Περιφερ.Ενότητα Χανίων σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα του φυτού έναντι της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες και μελλοντικές προοπτικές για την συστηματική εμπορική εκμετάλλευση και προώθηση του συγκεκριμένου είδους μελιού.

Στόχοι της έρευνας που υλοποιείται από κοινού μεταξύ του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας ΑΠΘ, του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας ΜΑΙΧ και του Μελισ/κου Συλλόγου Χανίων, είναι: α) η μελέτη των χαρακτηριστικών του μελιού καλοκοιμηθιάς (φυσικο- χημικά, οργανοληπτικά και γυρεοσκοπικά) για τον καθορισμό της ταυτότητας και πιθανών ιδιαιτεροτήτων του, β) η διερεύνηση νομοθετικών ‘εργαλείων’ (εθνικών και ευρωπαϊκών) για την επίσημη κατοχύρωση και γ) η ενημέρωση – διαφήμιση σε παραγωγούς και καταναλωτές. (Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook