Χανιά | Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη στον ΟΕΑΔ από εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό

χανιά-συμβολική-παράσταση-διαμαρτυρ-739697

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει την Τρίτη στις 10 το πρωί στον ΟΑΕΔ ο  Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων.

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεκδίκησης «άμεσων μέτρων για την κάλυψη των αναγκών και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού!»

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:

Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων

ΤΡΙΤΗ 14 AΠΡΙΛΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΧΑΝΙΩΝ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ!

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων- Μαγείρων Χανίων , συνυπογράφει το υπόμνημα που υπογράφουν 42 Σωματεία του Κλάδου του Τουρισμού-Επισιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Με γνώμονα την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας  θα πραγματοποιήσουμε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας του Σωματείου την Τρίτη 14 Απρίλη στις 10π.μ.  στον ΟΑΕΔ ώστε να καταθέσουμε στη Διεύθυνση του ΟΑΕΔ τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, όλα τα επιχειρησιακά τους σωματεία, να δυναμώσουμε από κοινού την φωνή των εργαζομένων ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού  ούτε έλαβαν, ούτε θα λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.

Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και επισιτιστικών καταστημάτων, διακηρύσσουν ότι δεν θα ανοίξουν  μετά την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, ή στην καλύτερη περίπτωση πως δεν θα επαναπροσλάβουν όλους τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πλήρωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την κρίση τους με απανωτά μνημόνια, μειώσεις μισθών , περεταίρω εντατικοποίηση της εργασίας .Την περίοδο της ανάπτυξης τους, δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη με τους μεγαλοξενοδόχους, με τις μεγάλες αλυσίδες στην εστίαση.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2018 μερικές εκατοντάδες ξενοδόχοι στην Κρήτη είδαν να καταλήγουν στα ταμεία τους 3,2 δις ευρώ ενώ οι δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι 150 εκατομμύρια ευρώ. Η ίδια εικόνα και μάλιστα με αύξηση κερδών για το τουριστικό κεφάλαιο επαναλήφθηκε και το 2019.

Κάνουμε καθαρό ότι δεν θα επιτρέψουμε να  πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  1. Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν.1346/83, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις σε κάθε περιοχή (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρόδο, Ρέθυμνο, Λασίθι και Κέρκυρα, 10 Ιουνίου για τις υπόλοιπες περιοχές).
  2. Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.
  3. Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Κλαδικών και των Τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  4. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  5. Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσυνή περίοδο.
  6. Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  7. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  8. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

Οι συνάδελφοι μας στα νοσοκομεία, με τις διεκδικήσεις τους εν μέσω πανδημίας ανέδειξαν το σύνθημα,

«τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή». Αυτή η φωνή είναι η δική τους, η δική μας, αυτή πρέπει να δυναμώσει!»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook