Χανιά | Συμφωνεί η παράταξη Παπαδογιάννη στον συμβιβασμό για την ΑΒΕΑ

Ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστό ότι η παράταξή του είναι σύμφωνη στη συμβιβαστική πρόταση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της πρώην ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα, εξέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Χανίων, Άρης Παπαδογιάννης:

“Αναφορικά με το θέμα της λήψης απόφασης σχετικής με τον δρομολογούμενο «συμβιβασμό» μεταξύ του Δήμου Χανίων και της Εταιρίας «Κρητικά Ακίνητα» και της σχετικής «δωρεάς» στο θέμα του οικοπέδου της ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας, «αισθανόμαστε σε αρκετά επίπεδα «δικαιωμένοι».

Ως Δημοτική παράταξη, από την αρχή αυτής της υπόθεσης, φροντίσαμε να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους, στηρίξαμε και σεβαστήκαμε στην πράξη, τις αποφάσεις που λάβαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο και διαφωνήσαμε εποικοδομητικά μόνο εκεί που «έπρεπε».  Στο ενδεχόμενο δηλαδή της προσφυγής – από πλευράς του Δήμου Χανίων – στην δικαιοσύνη, μια διαδικασία που είχαμε επισημάνει – και με την ψήφο μας – από την αρχή, ότι εμπεριείχε ουσιαστικούς κινδύνους,  θα καθυστερούσε την όλη εξέλιξη του θέματος, με μοναδικό τελικά «χαμένο», τον Δήμο Χανίων και τους πολίτες.

Ταχθήκαμε ξεκάθαρα με όλες μας τις δυνάμεις, υπέρ του «διαλόγου». Εκ του αποτελέσματος μετρώντας πλέον τα δεδομένα, η συζήτηση που μεσολάβησε και οι τοποθετήσεις που έγιναν από το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών,  δείχνουν να μας οδηγούν – με σημαντική όμως καθυστέρηση – στο δρόμο της λύσης, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η «συμφωνία» πάνω στην οποία καλούμαστε σήμερα ν’ αποφασίσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, σε μια «καλόπιστη» – «διεξοδική» ανάγνωση της, συγκεντρώνει αρκετά «θετικά» χαρακτηριστικά, τόσο για τον Δήμο Χανίων, όσο και για την ίδια την Χανιώτικη κοινωνία. Θεωρούμε ως δεδομένο, ότι από την στιγμή που τα αρμόδια όργανα του Δήμου Χανίων, δεν «βάζουν» στο τραπέζι του διαλόγου, κανένα θέμα «νομιμότητας» τόσο της «δωρεάς» όσο και του συνολικού εγχειρήματος, καλοπροαίρετα κι εμείς ως παράταξη, αποδεχόμαστε τα δεδομένα της και την «στηρίζουμε με την ψήφο μας».

Η «δημιουργία» ενός Δημόσιου Χώρου, στην συγκεκριμένη περιοχή, σηματοδοτεί πολλά, για το πως θέλουμε ως σύστημα φορέων αλλά και ως κοινωνία να «δούμε» μελλοντικά την πόλη μας. Ο παραχωρούμενος χώρος, βρίσκεται σε «κομβικό» σημείο και με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο, «εκπέμποντας» ένα κρυστάλλινο μήνυμα. Καμία συζήτηση για εξεύρεση εναλλακτικού «χώρου», ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ο χρόνος από σήμερα μετράει ήδη αντίστροφα, η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και η ευθύνη για την τήρηση τους, βαραίνει αποκλειστικά την Δημοτική αρχή.

Το παράδειγμα της ΑΒΕΑ, θα πρέπει να γίνει ο «οδηγός» για το πως θα αξιοποιηθεί το σύνολο των «Δημόσιων Χώρων» εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χανίων. Ιστορικές συνοικίες όπως για παράδειγμα αυτή της Χαλέπας, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, να στερούνται «Ανοικτών Χώρων» και «Χώρων Άθλησης», ιδού λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό, για όλους, για ν’ αλλάξουμε το «τοπίο».

Έν κατακλείδι, έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». Για μια ακόμη φορά μέσα από τις πράξεις μας, το επιβεβαιώνουμε. Τα θέματα της πόλης των Χανίων, θέλουν αποφασιστικότητα και συναίνεση για ν’ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Η μικροπολιτική δεν υπήρξε ποτέ – και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ΠΟΤΕ – «σύμμαχος» και «μέρος» της παράταξης μας. Η εποικοδομητική αντιπολίτευση, είναι αυτή που ενδυναμώνει τις αποφάσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Τον «ρόλο» μας αυτό, τον κοιτάμε στα μάτια και τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί αγαπάμε την πόλη μας, αγαπάμε τα Χανιά μας». ”

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ