Χανιά | Συλλαλητήριο και πορεία για την Παιδεία – Έξυπνα συνθήματα, λογικά αιτήματα | Photos

χανιά-συλλαλητήριο-και-πορεία-για-την-1113848

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και δεκάδων εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα Χανιά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που είχε προκηρύξει η ΕΛΜΕ. Από τις 10:30, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς άρχισαν να καταφτάνουν μαθητές και καθηγητές από σχολεία της πόλης και στις 11:30 ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων, Αντώνης Τσαλαπάκης, τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, ενώ δεν έχουν καλυφθεί και οι ανάγκες καθαριότητας:

«Ζητάμε τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15 και το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας να είναι στη θέση του για να προφυλαχθεί η δημόσια υγεία. Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών που βασίζονται σε δίκαια αιτήματα. Το υπουργείο και η κυβέρνηση θεωρεί ότι λειτουργούμε με μια κανονικότητα, αλλά τα σχολεία μας υπολειτουργούν με μερικές εκατοντάδες κενά. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να επιβληθεί η χρήση της μάσκας, ήταν ένα από τα απαραίτητα μέτρα, αλλά όχι το μόνο», είπε ο κ. Τσαλαπάκης. Τόνισε ακόμα ότι δεν είναι εύκολη η τήρηση του μέτρου στα σχολεία:

Ο κ. Τσαλαπάκης

«Προσπαθούμε να τηρούμε τα μέτρα, είναι όμως κάτι δύσκολο και για μας, και ϊδιαίτερα για τους μικρούς μαθητές. Πρέπει να τηρούνται οι σωστές αποστάσεις, αλλά αυτό θα γίνει μόνο εφόσον βρεθούν αίθουσες, και εφόσον προσληφθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί.»

Έξυπνα συνθήματα 

Οι μαθητές φώναξαν μερικά ευρηματικά συνθήματα, όπως «Με μάσκα – παγουρίνο, δε βγαίνει η πανδημία – δώστε λεφτά για την παιδεία» και «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή – μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή».

Η Μαρία Γιαννάκη, Ειδικός Γραμματέας ΣΕΠΕ, εκλεγμένη με την Αγωνιστική Συσπείρωση εκπαιδευτικών, δήλωσε:

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα σχολεία είναι απελπιστική, στοιβάζονται 25, 26 ή και 27 μαθητές στα τμήματα, χωρίς τις αποστάσεις που απαιτούνται και θέτουν οι ίδιοι οι επιστήμονες. Είναι υποκριτικό και αστείο να γίνεται αυτός ο εκβιασμός από την κυβέρνηση, όταν στα σχολεία έχουμε πανελλαδικά 15 χιλιάδες εκπαιδευτικούς λιγότερους σε σχέση με πέρσι και πάνω απο 200 στα Χανιά. Αν σκεφτείτε ότι ο καθένας καλύπτει 20 με 24 ώρες, καταλαβαίνετε πόσες χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται κάθε εβδομάδα. Μας κινητοποιεί η ανάγκη που υπάρχει στα σχολεία, για αραιωμένα τμήματα, για 15 μαθητές ανά τμήμα, για εξεύρεση αιθουσών, για πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Οι καθαρίστριες είναι 106 για 156 σχολικές μονάδες μόνο στον Δήμο Χανίων, δηλαδή λιγότερες από μία ανά σχολείο», τόνισε η κα Γιαννάκη.

Η κα Γιαννάκη

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση της Υπουργού Παιδείας, ότι στα σχολεία που είχαν κατάληψη, θα γίνει αναπλήρωση των χαμένων ωρών τα Σαββατοκύριακα, η Μαρία Γαυγιωτάκη, μέλος ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων και μέλος Αγωνιστικής Συσπείρωσης, δήλωσε:

«Η υπουργός δίνει κατάπτυστο μάθημα στους μαθητές. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να απειλούνται οι μαθητές και να εκβιάζονται ότι θα κάνουν μάθημα τα Σαββατοκύριακα, ούτε και να γίνουμε οι εκπαιδευτικοί απεργοσπάστες. Η υπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν το θάρρος να κοιτάξουν τα παιδιά κατάματα. Διεκδικούμε το αυτονόητο – ασφαλή πρόσβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση μέσα στις τάξεις»

Η κα Γαυγιωτάκη

«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συκοφάντησης των μαθητικών αγώνων, όσο και την κατάπτυστη επιχείρηση καταστολής μέσα από εισαγγελικές εντολές, με αστυνομικούς έξω από τα σχολεία. Θα πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να πνίξουν αυτή τη φωνή, γιατί η πραγματικότητα βοά. Δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες των παιδιών, για το δικαίωμα στη μόρφωση που έπρεπε να είναι δωρεάν και δεν είναι.»

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το συλλαλητήριο: 

5 thoughts on “Χανιά | Συλλαλητήριο και πορεία για την Παιδεία – Έξυπνα συνθήματα, λογικά αιτήματα | Photos

  1. Μπορείτε να ρωτήσετε τους συνδικαλιστές δευτεροβάθμιας ΠΟΣΕΣ ώρες μάθημα ΣΥΓΧΡΟΝΗ και δια ζώσης έχουν κάνει από πέρυσι 10 Μαρτίου? Να τις μετρήσουμε MIA-MIA???και μετά να ρωτήσετε και για το ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ??? να τα ακούσει ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ γονιός των 500 ευρώ του 12ωρου στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ φροντιστήρια-ΑΣΧΕΤΑ με τον covid!??!

    1. Συγγνώμη, διαβάσατε τι λένε οι άνθρωποι; Μάθημα θέλουν να κάνουν και δε μπορούνε. Υπάρχουν χιλιάδες κενά διότι η κυβέρνηση ξοδεύει δισεκατομμύρια σε όπλα και δεν περισσεύουν για την παιδεία. Αντί λοιπόν να τα βάζετε με τους εκπαιδευτικούς μήπως να τα βάλετε με τους υπεύθυνους για αυτή την κατάντια;

      1. Μάθημα θέλουν και δεν μπορούν τα παιδιά στην Συρία ….

        Εδώ κοροϊδία…. Από την μια φοβούνται τον ιό από την άλλη όλοι μπουλούκι χωρίς μάσκες
        ..

        Ανοίξτε τα σχολεία,τα δημόσια κτίρια δεν είναι τσιφλίκι κανενός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook