Χανιά | Συγκλονιστικός Ζαγκανάς: Πώς κατάφερε ο γνωστός δικηγόρος το 2.29′ στον μαραθώνιο του Άμστερνταμ

χανιά-συγκλονιστικός-ζαγκανάς-πώς-κα-945898

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για το χρόνο που κατάφερε να πετύχει και την υπέρβαση που σημείωσε στον πρόσφατο μαραθώνιο που διεξήχθη στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας παραχώρησε στον Super FM, ο Σταύρος Ζαγκανάς.

Ο γνωστός δικηγόρος και δρομέας ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ζει στα Χανιά κατάφερε να εκπλήξει με την επίδοση του, σημειώνοντας χρόνο 2 ώρες και 29 λεπτά, επίδοση που είναι η πέμπτη καλύτερη στην Ελλάδα για το 2019… «Αν γυρίσω το χρόνο πίσω, το 2014, όταν έτρεξα τον πρώτο μου μαραθώνιο ή αν γυρίσω ακόμα πιο πίσω που δεν έτρεχα καθόλου κι έβλεπα απλά κάποιους να τερματίζουν στον αυθεντικό μαραθώνιο στο Παναθηναϊκό Στάδιο και έλεγα για πλάκα, σαν κάτι ουτοπικό, αδιανόητο, φαντάσου να τερματίζεις μαζί με τους πρώτους Κενυάτες και τους πρώτους Ελληνες, θα γέλαγα, θα ήταν κάτι αδιανόητο για μένα. Πλέον μετά από χρόνια βρίσκομαι ακριβώς σε αυτή την περίπτωση, να τερματίζω σε αυτό το επίπεδο», τόνισε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Στ. Ζαγκανάς, μιλώντας στην εκπομπή του Μάκη Καρτσωνάκη.

Ο 40χρονος μαραθωνοδρόμος κλήθηκε μεταξύ πολλών άλλων να σχολιάσει πως προέκυψε αυτή η εξαιρετική επίδοση για εκείνον, αλλά και γενικότερα κλήθηκε να τοποθετηθεί για ό,τι αφορά την προπόνηση που πραγματοποιεί και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει παράλληλα με την εργασία του.

«Ο στόχος μου ήταν να πάω κάτω από τις 2.30 ώρες. Πραγματικά έτρεξα με κεκτημένη ταχύτητα, δεν το καλοσκέφτηκα πώς έφτασα Ολλανδία για να πάω να τρέξω», τόνισε. «Είχα μπει σ’ ένα πρόγραμμα, δουλειά, το βράδυ προπόνηση, μετά ύπνο και το ίδιο σκηνικό. Δεν περίμενα ότι θα πέσω κάτω από τις 2.30 ώρες. Περίμενα ένα προσωπικό ρεκόρ, ότι θα έχω μεν έναν καλύτερο χρόνο από το 2.32, από την άλλη το επεδίωξα όταν ξεκίνησε ο αγώνας, να ρίξω το 2.30 και μου βγήκε… Ηταν καλές οι συνθήκες, καλή η ψυχολογία μου, είχα ρίξει πάρα πολύ προπόνηση. Ολο το θέμα δεν είναι ο μαραθώνιος, αλλά η ταλαιπωρία της προετοιμασίας… Φανταστείτε, από τέλη Απριλίου, όλες τις ημέρες έχω τρέξει! Δεν έχω αφήσει μέρα που να μην έχω κάνει προπόνηση!», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το πολύ γρήγορο ρυθμό που απαιτείται να τρέξει έτσι ώστε να «πιάσει» έναν τέτοιο χρόνο, επεσήμανε ότι, «ο ρυθμός που τρέχω, είναι πάρα πολύ δύσκολος, είναι εξαντλητικός, σε «αδειάζει» εντελώς, αλλά γι’ αυτό προπονείσαι υπό τέτοιες, σκληρές συνθήκες για να βγάλεις σε αυτό τον ρυθμό έναν τέτοιο μαραθώνιο. Και μένα δεν μου έχει «βγει» μαραθώνιος. Εχω τερματίσει σε κακή κατάσταση, παρότι έπρεπε να έχω εγκαταλείψει στα Χανιά πριν από τρία χρόνια, αλλά εκεί είναι που χρειάζεται η ψυχή του αθλητή, η καρδιά, η αφοσίωση και η επιμονή για να μπορείς να συνεχίσεις…».

Ο Ζαγκανάς έχει καταφέρει κάτι μοναδικό και είναι άξιο αναφοράς ότι σε σχέση με τους άλλους, πολύ καλούς Ελληνες αθλητές που τρέχουν σε ανάλογους χρόνους στο μαραθώνιο, ο ίδιος δεν ανήκει σε κάποιο σωματείο, παραμένει ερασιτέχνης και κυρίως δεν έχει την υποστήριξη που παρέχεται σε αυτού του επιπέδου τους αθλητές.

«Οι πρώτοι 15 αθλητές στην Ελλάδα έχουν ως βασική ενασχόλησή τους το τρέξιμο», σχολιάζει. «Με προπονήσεις πρωί-βράδυ, με φυσικοθεραπευτές, με μασάζ με ειδικές διατροφές, με ειδική ενδυνάμωση στο γυμναστήριο… Εγώ κάνω μια στείρα προπόνηση μετά τη δουλειά, το βράδυ, τρέχοντας στο στάδιο, μες στο σκοτάδι του σταδίου! Και φυσικά, μιλάμε για αθλητές που είναι ενταγμένοι σε σωματεία και έχουν παρέα που τρέχουν μαζί στον ίδιο ρυθμό. Εγώ τρέχω μόνος μου, έχοντας τη βοήθεια του φίλου μου, Αντώνη Κωστάκη, σε κάποια τμήματα της προπόνησης να με βοηθά και έχω την ηθική υποστήριξη της ομάδας μου, που περιφέρεται στο γήπεδο. Πραγματικά είναι πάρα πολύ χρήσιμο να έχεις έναν αθλητή στο ίδιο επίπεδο, να σε τραβήξει. Λόγω ηλικίας, επειδή άρχισα να τρέχω στα 35 κι επειδή οι κανονισμοί του ΣΕΓΑΣ είναι ότι αν δεν έχεις βγάλει δελτίο μέχρι τα 35 δεν μπορείς να βγάλεις μετά, δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγάλω δελτίο. Δεύτερον, δε μ’ ενδιαφέρει να βγάλω δελτίο γιατί δεν έχω σκοπό ν’ ασχοληθώ επαγγελματικά. Μ’ ενδιαφέρει να το διατηρήσω ως χόμπι, ως ερασιτεχνική δραστηριότητα, γιατί δεν με γεμίζει με περιττό άγχος. Είναι το χόμπι μου, με αυτό ισορροπώ, αποφορτίζομαι από τη δουλειά του γραφείου, με βοηθάει να έχω μια πολύ καλή αθλητική κατάσταση», τονίζει.

Από εκεί και πέρα, ο Ζαγκανάς τονίζει ότι… προβληματίζεται για τον επόμενο στόχο που είναι να θέσει, αν και σκοπεύει να δηλώσει παρών στον προσεχή μαραθώνιο της Αθήνας.

«Τώρα, στην παρούσα φάση, που έγινε κι αυτό πρέπει να βάλω στόχο. Ψάχνω στο μυαλό μου και λέω τι να βάλω μιας και το 2.30 έπεσε. Το να πας στο 2.28 θέλει προπόνηση η οποία θα πρέπει είναι διπλάσιας έντασης και δυσκολίας απ’ ό,τι η τωρινή. Αποθέματα δεν υπάρχουν πάντα. Θα δω…».

Ακούστε ολόκληρη την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Σταύρου Ζαγκανά στον Super FM.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook