Χανιά | Συγκέντρωση από τους διανομείς του Efood για την άρνηση ένταξής τους στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

χανιά-συγκέντρωση-από-τους-διανομείς-1285323

Σε συγκέντρωση προχωρούν τα μέλη του συλλόγου διανομέων E-food Xανίων διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου να τους εντάξει στη δύναμή της.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται:

Η συνεδρίαση της διοίκησης του εργατικού κέντρου Χανίων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/12/22 απέρριψε, όπως είχε κάνει φανερό από πριν, το αίτημα του σωματείου μας για ένταξη του στη δύναμη του ΕΚΧ.

Με τη τεκμηριωμένη τοποθέτηση μας κάναμε φανερό πως ο διανομέας στην e-food όπως και να εργάζεται , είτε με σύμβαση είτε ως freelancer, έχει ξεκάθαρα εξαρτημένη σχέση εργασίας με την εταιρία. Τη θέση αυτή υποστήριζε και το Εργατικό Κέντρο Χανίων στις μεγάλες κινητοποιήσεις μας το 2021 με σύνθημα «Είμαστε εργάτες όχι συνεργάτες».

Αναποδογυρίζοντας τη θέση του ΕΚΧ , η πλειοψηφούσα ομάδα στη διοίκηση μας ζήτησε για να δεχτεί το αίτημα μας , να αλλάξουμε το καταστατικό μας και να μην δεχόμαστε τους συναδέλφους μας οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να δουλέψουν με τον τρόπο που καιρό τώρα προσπαθεί η εταιρία να προωθήσει. Το «συνεργατικό» μοντέλο.

Η εταιρία από πέρσι έχει σταματήσει να κάνει προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας και οι συνάδελφοι που θέλουν να εργαστούν δεν έχουν επιλογή. Πάνω από ένα χρόνο η πίεση στους εργαζόμενους με αλλαγές ωραρίων και με περισσότερες απολαβές στους «συνεργάτες» πιέζει τους συναδέλφους να αρνηθούν τα εργασιακά δικαιώματα τους ώστε να καταφέρουν να βγάλουν ένα καλύτερο μεροκάματο.

Για τους διανομείς που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην ανεργία ή σε αυτό που έφερε με τις ευλογίες της κυβέρνησης ο νόμος Χατζηδάκη, η απάντηση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου είναι πως είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πλήρης στοίχιση στα θέλω της εργοδοσίας.

Αυτοί που πέρσι τον Σεπτέμβρη με βαρύγδουπες ανακοινώσεις και δηλώσεις στα κανάλια έλεγαν πως είναι στο πλευρό μας , φέτος μας βαφτίζουν αφεντικά και όχι εργάτες!!! Σε μια διαδικασία παρωδία, μας ανέφεραν πως το σωματείο στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει δεκτό απότο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης γιατί το καταστατικό τους δέχεται μόνο μισθωτούς.

Μόλις τους δείξαμε το καταστατικό το οποίο είναι ίδιο με το δικό μας, είπαν ειρωνικά πως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη τα εργατικά είναι μεγαλόψυχα. Ενώ το μπλοκάκι έχει αναγνωριστεί χρόνια τώρα ως εξαρτημένη σχέση εργασίας, το εργατικό κέντρο Χανίων το ανακάλυψε το 2022. Χιλιάδες συνάδελφοι σε ένα σωρό κλάδους εργάζονται αναγκαστικά με αυτή τη μορφή και γίνονται δεκτοί στα σωματεία τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες τους. Σε μια προαποφασισμένη διαδικασία είδαμε μέλη της διοίκησης να έρχονται για 5 λεπτά, να δίνουν την ψήφο τους και να φεύγουν, να έρχονται τη ώρα της ψηφοφορίας και πριν κάτσουν να σηκώνουν το χέρι κατά του σωματείου μας.

Είδαμε μέλος της διοίκησης που ήρθε, δεν άκουσε τίποτα από την εισήγηση και ανακοίνωσε ότι καταψηφίζει ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί καν η εισήγηση του προέδρου του ΕΚΧ! Είδαμε μέλος της διοίκησης να προσπαθεί να δημιουργήσει σκηνικό έντασης αναφερόμενος σε άσχετα με το θέμα πράγματα με σκοπό να διαλύσει τη διαδικασία και να καταψηφιστεί το αίτημα μας στα γρήγορα χωρίς τοποθετήσεις.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΚΧ που πέρυσι δήλωνε στα κανάλια συμπαράσταση στους διανομείς της e-food, που δήλωνε στήριξη στα δίκαια αιτήματα τους, που υπέγραφε με άλλα εργατικά κέντρα ότι οι εταιρίες προσπαθούν να βαφτίσουν τους εργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες εισηγήθηκε τα ακριβώς ανάποδα. Ο πρόεδρος του ΕΚΧ εισηγήθηκε ότι τα βαφτίσια που κάνουν οι εταιρίες είναι δεν είναι ψεύτικα αλλά πραγματικά.

Όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η απόφαση για απόρριψη του σωματείου μας είχε παρθεί εκ των προτέρων και η συνεδρίαση για τη πλειοψηφούσα ομάδα αποτελούσε μια τυπική διαδικασία που έπρεπε να λήξει το συντομότερο δυνατόν και με το λιγότερο γι’ αυτούς κόστος αφού η πλειοψηφία των μελών της διοίκησης δεν τολμούσαν καν να τοποθετηθούν. Χωρίς καμία επιχειρηματολογία θέλουν να πετάξουν έξω από το ΕΚΧ ένα σωματείο ενεργό με αγώνες.

Ενημερώνουμε την χανιώτικη κοινωνία πως οι εκλεγμένοι από τους συναδέλφους μας στην διοίκηση του εργατικού κέντρου δρουν με βάση όχι το συμφέρον των εργατών αλλά με βάση τα “κουκιά” , με βάση τους συσχετισμούς μέσα στο εργατικό κέντρο, και δεν διστάζουν να πετάνε έξω από το κίνημα εργαζόμενους που έχουν γίνει δεκτοί σε όλη την Ελλάδα.

Απορρίπτουμε αυτές τις άδικες αποφάσεις της διοίκησης του εργατικού κέντρου Χανίων.

Διεκδικούμε την αλλαγή αυτών των αποφάσεων , την ένταξη των σωματείων μας στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου. Έχουμε κατακτήσει με τους καθημερινούς μας αγώνες, με τη συντονισμένη δράση μας με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία να είμαστε κομμάτι του οργανωμένου εργατικού κινήματος. Δε θα επιτρέψουμε να πεταχτούμε εκτός Εργατικού Κέντρου επειδή κάποιοι μετράνε “κουκιά” κι όχι τους εργαζόμενους. Χρέος του Εργατικού Κέντρου είναι να είναι σπίτι όλων των εργαζομένων. Και γι’ αυτό θα παλέψουμε.

Τη Παρασκευή το πρωί από κοινού με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών(ΣΜΤ) συναντήσαμε το πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Πραματευτάκη Χρήστο τον οποίο ενημερώσαμε για το αίτημα μας ενώ καταθέσαμε ψήφισμα στην αρμόδια επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου.

Αντίστοιχη συνάντηση και ενημέρωση πραγματοποιήθηκε και με τον κ. Φραγκιαδάκη Γιώργο, γενικό γραμματέα του Δήμου Χανίων αλλά και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Το επόμενο διάστημα το σωματείο μας μαζί με το ΣΜΤ θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε σωματεία και συλλόγους, αλλά και τους εκλεγμένους στη πόλη μας. Η απόφαση του ΕΚΧ είναι παντελώς άδικη και ανυπόστατη.

Γίνεται προσπάθεια με διάφορες προφάσεις να απομονωθούν σωματεία που δίνουν καθημερινή μάχη για να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων στα Χανιά.

Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή , κάθε εργαζόμενο του νομού, όλους όσους τον περασμένο Σεπτέμβρη στάθηκαν στο πλευρό των διανομέων της e-food που αγωνίζονταν για το δίκιο τους,την Δευτέρα 5/12/22 6:30μμ το απόγευμα έξω από το εργατικό κέντρο.

Δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook