Χανιά | Σβήνουν τα φώτα για την «Ώρα της Γης» – Εκατοντάδες προτάσεις καλλιτεχνών στα «Ανοιχτά Πανιά»

χανιά-σβήνουν-τα-φώτα-για-την-ώρα-της-1198173

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει σήμερα ο Δήμος Χανίων, σβήνοντας τα φώτα σε κτίρια-ορόσημα της πόλης και με αυτή την αφορμή, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιάννης Γιαννακάκης, μίλησε στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη:

«Είναι μια συμβολική κίνηση, αλλά το μέγεθός της την κάνει ουσιαστική. Επίσημα ξεκινάει στις 20:30 το βράδυ αλλά εμείς θα το κάνουμε από πιο νωρίς ώστε να κρατήσει περισσότερο και να έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα. Από τις 19:30 θα σβήσουμε τα φώτα σε εμβληματικά κτίρια της πόλης, δηλαδή στον Φάρο του Ενετικού Λιμανιού, στο Ρολόι του Δημοτικού Κήπου, στο Γυαλί Τζαμισί και στο Μεγάλο Αρσενάλι. Καλούμε και τους δημότες να πράξουν το ίδιο, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.»

Ο κ. Γιαννακάκης ρωτήθηκε για τη δράση «Ανοικτά Πανιά» που πρόσφατα ολοκληρώθηκε και αποκάλυψε ότι οι προτάσεις που δέχτηκε ο Δήμος Χανίων από καλλιτέχνες ήταν εκατοντάδες, από όλη τη χώρα:

«Οι προτάσεις ξεπέρασαν τις 200. Ελέγχουμε τώρα αν υπάρχουν διπλότυπες. Από την επόμενη εβδομάδα θα πάνε στην επιτροπή που θα κάνει την επιλογή. Θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το οικονομικό κομμάτι. Εχουμε ορίσει τρεις κατηγορίες, μία με κόστος μέχρι 7.000 ευρώ, μια με 14.000 και μία με 21.000 αντίστοιχα. Θα γίνει αξιολόγηση όμως και σε σχέση με το καλλιτεχνικό μέρος. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε όσο περισσότερες γίνεται, ενώ έχουμε αιτηθεί και χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, που αν έρθει, θα επιλέξουμε ακόμα περισσότερες.

Είχαμε πολλές προτάσεις και από την υπόλοιπη Ελλάδα και είναι απόδειξη ότι τα Χανιά καλλιτεχνικά βρίσκονται στο επίκεντρο και αποτελούν πάντα πόλο έλξης όχι μόνο για κάποιον που θέλει να κάνει διακοπές, αλλά και για κάποιον που θέλει να κάνει παραγωγή. Γιατί θα βρει και όλους τους συνεργάτες που χρειάζονται. Θα βρει μουσικούς, χορωδίες, θεατρικούς συντελεστές, κινηματογραφικούς βοηθούς, χορευτές. Εδώ υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό. Και πολλές προτάσεις έχουν έρθει σε συνεργασία – που ήταν και απαραίτητο αυτό – με καλλιτέχνες ή ομάδες από τα Χανιά.»

Πάντως, για την υλοποίηση θα πρέπει να περιμένουμε, καθώς οι περισσότερες προτάσεις τοποθετούνται από το καλοκαίρι και μετά, καθώς σκοπός είναι να γίνουν δια ζώσης οι εκδηλώσεις.

Όσο για το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων για το καλοκαίρι, ο κ. Γιαννακάκης έκανε γνωστό ότι ο σχεδιασμός προχωράει:

«Ήδη σχεδιάζουμε το άνοιγμα του κινηματογράφου στον Κήπο, το πρόγραμμα της τάφρου (σ.σ. Θεάτρου Ανατολικής Τάφρου) έχει διαμορφωθεί σε ποσοστό που πλησιάζει το 60% και ταυτόχρονα, πολύ δειλά, προγραμματίζουμε τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, όπως για παράδειγμα οι χοροί που πέρσι έγιναν για λίγο στο Γυαλί Τζαμισί. Είμαστε πιο προετοιμασμένοι πια σε σχέση με πέρσι. Εκτιμούμε ότι οι κινηματογράφοι θα ανοίξουν λίγο πιο νωρίς και οι μεγάλοι ανοιχτοί χώροι γύρω στα μέσα Ιουνίου.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook