Χανιά | Στο Πρόγραμμα Εορτασμού Επιτροπής «Ελλάδα 2021», οι εκδηλώσεις που πρότεινε ο Δήμος Αποκορώνου

χανιά-στο-πρόγραμμα-εορτασμού-επιτρο-1181280

Εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», οι εκδηλώσεις που πρότεινε ο Δήμος Αποκορώνου.

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Αποκόρωνα:

«ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Παρότι η υγειονομική κατάσταση ήταν και εξακολουθεί να είναι δύσκολη για την χώρα μας και πολλές χώρες στον κόσμο, το 2021 σηματοδοτεί την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και την Εθνική Παλιγγενεσία. Εν όψει της σημαντικότατης αυτής επετείου, ο Δήμος Αποκορώνου έχει έρθει εδώ και μήνες σε επαφή με σειρά από τοπικούς, περιφερειακούς, εθνικούς, πολιτιστικούς και μη φορείς, καταρτίζοντας έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, συμπληρώνοντας και στέλνοντας εγκαίρως τις προβλεπόμενες αιτήσεις στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ΟΛΕΣ οι εκδηλώσεις που πρότεινε η δημοτική αρχή εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Συγκεκριμένα:

1) Σάββατο 15 Μαΐου – Κυριακή 16 Μαΐου 2021, Βάμος Αποκορώνου

Διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση (1895-1896)

Το Σάββατο 15 Μαΐου θα γίνει Έκθεση Ζωγραφικής στο Παρθεναγωγείο Βάμου, Σκακιστικός Διαγωνισμός με τη Συνεργασία της ΣΑΧ (Σκακιστική Ακαδημία Χανίων) στον χώρο του Γυμνασίου & Λυκείου Βάμου και συναυλία του μουσικού συνόλου Vamos Ensemble στο παρακείμενο αμφιθέατρο.

Την Κυριακή 16 Μαΐου θα γίνει εκδήλωση μνήμης στο Ηρώο στην πλατεία του Βάμου που θα περιλαμβάνει δοξολογία, ιστορική ομιλία και κατάθεση στεφάνων.

Συνδιοργανωτές: Δήμος Αποκορώνου, πολιτιστικοί σύλλογοι Βάμου, Ντουλιανών, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Τσιβαρά και Πλάκας-Αλμυρίδας, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία», Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής, Αντιπεριφέρεια Χανίων.

2) Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, Μελιδόνι Αποκορώνου (κεντρική πλατεία)

Επετειακή εκδήλωση: Ο Σήφης Κωνσταντουλάκης (Σήφακας) και οι Αποκορωνιώτες στην επανάσταση του 1821

Η εκδήλωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία Μελιδονίου και θα αποτελείται από σύντομη ιστορική ομιλία από τους κ.κ. Μανώλη Νικολούδη και Βασίλη Κοντεζάκη, κατάθεση στεφάνων και ριζίτικα τραγούδια από τον Καλλιτεχνικό Όμιλο «ο Αποκόρωνας».

Συνδιοργανωτές: Δήμος Αποκορώνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιδονίου «το Απάνω Νερό», Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγ. Σοφία», Αντιπεριφέρεια Χανίων.

3) Σάββατο 17 Ιουλίου 2021, Αρμένοι Αποκορώνου

Επετειακή εκδήλωση: Η Συνέλευση των Αρμένων και το «Προσωρινό Πολίτευμα της Νήσου Κρήτης» (Μάιος 1822)

Η εκδήλωση θα γίνει στους Αρμένους Αποκορώνου και θα αποτελείται από επιμνημόσυνη δέηση, σύντομη ιστορική ομιλία και κατάθεση στεφάνων.

Συνδιοργανωτές: Δήμος Αποκορώνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμένων, Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγ. Σοφία», Αντιπεριφέρεια Χανίων.

4) Σάββατο 7 Αυγούστου 2021, Κόκκινο Χωριό Αποκορώνου

Εκδήλωση μνήμης για τη σφαγή του Κόκκινου Χωριού στις 6 Αυγούστου 1821

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη σφαγή περίπου 120 άμαχων Κοκκινοχωριανών από οθωμανικά στρατεύματα στις αρχές Αυγούστου του 1821. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τον τόπο της σφαγής, το σπήλαιο Πετσή ή Μεταξάρη στη θέση Καραβότοπος, όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου θα γίνει ιστορική ομιλία από την κα Μαρία Κανάκη και την κα Νίκη Μπενάκη, ενώ θα ακολουθήσουν τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου Κοκκινοχωριανών.

Συνδιοργανωτές: Δήμος Αποκορώνου, Σύλλογος Κοκκινοχωριανών «ο Άγιος Γεώργιος», Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγ. Σοφία», Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Τελειώνοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης σημείωσε ότι «Οι παραπάνω εκδηλώσεις δεν είναι οι μόνες που σχεδιάζει ο Δήμος μας για αυτό το καλοκαίρι, καθώς το πρόγραμμά του είναι αρκετά πιο πολύπλευρο και φιλόδοξο. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε οι παραπάνω εκδηλώσεις αποτελούν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους που αγωνίστηκαν ώστε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας. Άλλωστε, «λαός χωρίς μνήμη και πρότυπα είναι λαός χωρίς μέλλον».

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η υγειονομική κατάσταση να είναι τέτοια που να επιτρέψει την ομαλή υλοποίηση των εκδηλώσεων αυτών και ο εμβολιασμός να έχει προχωρήσει άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε το καλοκαίρι του 2021 να είμαστε και πάλι ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου

Χαράλαμπος Κουκιανάκης»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook