Χανιά | Στο ΚΕΣΥ κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον Βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Συντυχάκη

χανιά-στο-κεσυ-κλιμάκιο-του-κκε-με-τον-1122821

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, στα πλαίσια περιοδείας κλιμακίου της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, μέλος της Ε.Π., Βουλευτή του ΚΚΕ και Περιφερειακό σύμβουλο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την προϊσταμένη και τους εργαζόμενους του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) νομού Χανίων.

Έγινε πλούσια συζήτηση, όπου μεταφέρθηκαν τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο Κέντρο σε υποδομές, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στην στελέχωση με επαρκές και μόνιμο προσωπικό και τα οποία έχουν σοβαρή αρνητική επίδραση στο ίδιο το έργο του ΚΕΣΥ (αξιολόγηση, διάγνωση, συμβουλευτική, υποστήριξη και ένταξη των μαθητών του νομού μας).

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕΣΥ στεγάζεται σε κτίριο μισθωμένο από την Περιφέρεια, ακατάλληλο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του Κέντρου. Οι περίπου 30 εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι αλλά και όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, αντικειμενικά δεν χωράνε να στεγαστούν και να δουλέψουν στους συγκεκριμένους χώρους, πόσο μάλλον σήμερα σε συνθήκες πανδημίας. Πρόκειται για ένα κτίριο με λίγες αίθουσες, παλιό από το οποίο πέφτουν σοβάδες, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση ανακαίνισης και αντισεισμικής θωράκισης.

Οι ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό αναγκάζουν τους εργαζόμενους να φέρνουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptop) αλλά και τον μοναδικό εκτυπωτή –  απαραίτητο για την έκδοση αξιολογήσεων και διαγνώσεων – από το σπίτι τους. Χαρακτηριστικά, όπως ειπώθηκε, το Υπουργείο Παιδείας έστειλε τελευταία φορά το 2007 τέσσερις Η/Υ, από τους οποίους σήμερα μετά βίας δουλεύει ο ένας.

Αναφορικά με το διοικητικό προσωπικό, αναδείχθηκε το ζήτημα της μη κατανομής οργανικών θέσεων στα ΚΕΣΥ, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι (43 σε όλη την Ελλάδα) να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και να μην μπορούν να διεκδικήσουν οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή (απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη, κλπ).

Το ΚΕΣΥ έχει την ευθύνη εκπαιδευτικής και συμβουλευτικής υποστήριξης των μαθητών (περίπου 25.000) και εκπαιδευτικών (περίπου 3.000) του νομού Χανίων. Στη συζήτηση εκφράστηκε η ανάγκη βραχυχρόνιας παρέμβασης μέσα στις σχολικές μονάδες, ώστε να μην συγκεντρώνεται ένας τεράστιος όγκος περιπτώσεων στο ΚΕΣΥ αλλά και για να είναι πιο άμεση, έγκαιρη και αποτελεσματική η παρέμβαση. Ως προϋπόθεση γι’ αυτό βέβαια τέθηκε η στελέχωση των σχολικών μονάδων με μόνιμο ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί).

Με αυτόν τον τρόπο, με την άμεση και έγκαιρη δηλαδή παρέμβαση και υποστήριξη, θα μπορούσε σε πολλές περιπτώσεις προοπτικά να εξαλειφθεί η ίδια η ανάγκη υποστήριξης και να μην παρακολουθούμε περιπτώσεις παιδιών που περιμένουν 1 και πλέον χρόνο μέχρι την αξιολόγηση και ακόμα περισσότερο για την παρέμβαση με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξή τους. Επιπλέον παράγοντας, που συμβάλει και στην χρονική  καθυστέρηση, είναι το απαράδεκτο γεγονός πως για τις περιπτώσεις από όλο τον νομό που απαιτείται ιατρική γνωμάτευση (π.χ. ΔΕΠΥ, αυτισμός), εξυπηρετεί μόνο ένας παιδοψυχίατρος στο ΚΨΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα των παιδιών προς αξιολόγηση αυτή τη στιγμή στο ΚΕΣΥ ξεπερνάει τα 600.

Ωστόσο, ως πλέον σημαντικό ζήτημα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποτελεσματική και ουσιαστική λειτουργία των σχολείων συνολικά αλλά και ιδίως στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής και των δομών υποστήριξης, αναδείχθηκε η ανάγκη για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς σε εκπαιδευτικό αλλά και ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Για παράδειγμα το ΚΕΣΥ νομού Χανίων από την αρχή της χρονιάς έχει εγκρίνει πάνω από 200 παράλληλες στηρίξεις και οι εγκρίσεις αυτές έχουν υπογραφεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Παρ’ όλα αυτά σήμερα 80 περίπου παιδιά από αυτά έχουν μείνει χωρίς υποστήριξη, ενώ οι εκπαιδευτικοί για όσα υποστηρίζονται έχουν προσληφθεί με το απαράδεκτο καθεστώς της αναπλήρωσης, όπου πέρα από τις εργασιακές συνθήκες για τους ίδιους έχει αρνητική επίπτωση για τα ίδια τα παιδιά, που στην πλειοψηφία τους απαιτείται σταθερό πρόσωπο αναφοράς και δέσιμο με τον εκπαιδευτικό. Αντίστοιχα, μέσα στο ίδιο το ΚΕΣΥ η πλειοψηφία των εργαζομένων (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) είναι αναπληρωτές που αλλάζουν κάθε χρόνο, κάτι που καθιστά αδύνατη τη σταθερή παρακολούθηση και υποστήριξη των μαθητών από την ομάδα που κάθε φορά τα έχει αναλάβει.

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που μέσω της υποστελέχωσης και της απαξίωσης των συγκεκριμένων δομών, στοχεύουν στον περιορισμό αν όχι και στο κλείσιμό τους και ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές, με τις λαϊκές οικογένειες και τους γονείς να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το αναφαίρετο και χιλιοπληρωμένο από τον λαό αγαθό της μόρφωσης και της υποστήριξης των παιδιών τους.

Τέλος, δήλωσε πως οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, θα θέσουν άμεσα το θέμα  των κτιριακών υποδομών του ΚΕΣΥ στην Περιφέρεια ως ζήτημα άμεσης και επιτακτικής ανάγκης αλλά και πως το ΚΚΕ θα αναδείξει συνολικά τα προβλήματα του ΚΕΣΥ, διεκδικώντας παράλληλα υποστηρικτικές δομές παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες, σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες, που να ανταποκρίνονται στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους και μέσα στη Βουλή αλλά και έξω από αυτήν.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook