Χανιά | Στο επίκεντρο η αγορά εργασίας – Δεν βρίσκουν προσωπικό ενώ η ανεργία σαρώνει | Video

χανιά-στο-επίκεντρο-η-αγορά-εργασίας-8211-1629841

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός που προκύπτει, στο οτι αφού υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας, πώς είναι τόσο έντονη η έλλειψη προσωπικού στην αγορά εργασίας των Χανίων, αλλά και της Κρήτης γενικότερα;

Όπως επισημάνθηκε, η ανεργία στη χώρα μας υπερβαίνει το 11%. Ωστόσο οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσκολία την εύρεση εργατικών χεριών.

Απαντήσεις σε αυτό το παράδοξο κλήθηκαν να δώσουν πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και εκπρόσωποι φορέων στην εσπερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, επεσήμανε πως: «Η αγορά εργασίας είναι μία αγορά. Υπάρχουν νόμοι προσφοράς και ζήτησης. Επόμενο είναι, αν θέλουμε να προσελκύσουμε και να κρατήσουμε νέους υψηλών προσόντων χρειάζονται και τα αντίστοιχα κίνητρα. Και ένα σημαντικό είναι το μισθολογικό. Από τη πλευρά της κυβέρνησης, έχουμε δώσει σημαντικά κίνητρα τα οποία έχουν σχέση με τη φορολογία για την επαναπροσέγγιση των ατόμων αυτών. (…) Από εδώ και πέρα, θα χρειαζόμαστε για όλους σχεδόν τους εργαζόμενους μία διαρκή κατάρτιση και επανακατάρτιση».

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος έκανε λόγο για «μύθο» που κυκλοφορεί από τους κυβερνητικούς κύκλους και που εξαπλώνεται ευρύτερα σε όλο και περισσότερο κοινό και ιδίως από τους εργοδότες.

«Αν είναι δυνατόν σε μία χώρα που η ανεργία υπερβαίνει το 11% – μόνο σε Ισπανία έχει μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων νέων από εμάς – να λέμε ότι δεν έχει εργατικά χέρια και μάλιστα να ακούγεται σαν επιχείρημα ότι υπάρχει οριζόντια αναντιστοιχία δεξιοτήτων  σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

2% υπολείπεται η Ελλάδα στις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων  από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Είναι άνθρακες ο θησαυρός. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν φροντίζουμε κατά προτεραιότητα να δώσουμε λύση στις ανάγκες του εργατικού δυναμικού της χώρας μας.

Η Κρήτη έχει το πιο νεανικό εργατικό δυναμικό. Έχει πολλά προτερήματα ως περιοχή και εδώ αξίζει να κάνουμε αυτό που έχει ανάγκη όλος ο τόπος. Να αλλάξει το παραγωγικό υπόδειγμα» δήλωσε.

«Συγκριτικά πάντα, θα πρέπει κανείς να έχει αίσθηση των δεδομένων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τι μέτρα πήραν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αφορά και το μισθολογικό και την ύπαρξη κλαδικών συμβάσεων, αφορά την αναβάθμιση και τις προοπτικές εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπάρχει το πρόβλημα με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μία αναβαθμισμένη εργασία και υπάρχουν τα εποχιακά προβλήματα με την ανειδίκευτη εργασία τα οποία είναι και αυτά αυξημένα. Κάθε ένα όμως από αυτά θέλει διαφορετική λύση» επεσήμανε ο πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο Καθηγητής Τμ. Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νικόλαος  Παπαδάκης ο οποίος έκανε την παρουσίαση των δεδομένων του Παρατηρητηρίου  της Αγοράς Εργασίας Κρήτης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως:

«Από το 2016 μέχρι το 2021, αυτό που παρατηρήσαμε είναι οι πολύ έντονες αναταράξεις  που έφερε η πανδημία στην αγορά εργασίας της Κρήτης  λόγω και της πολύ μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό.  Η Κρήτη ήταν εκείνη η ευρωπαϊκή περιφέρεια με την μεγαλύτερη μεταβολή, αύξησης της ανεργίας το 2020».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργιος Καρανίκας τόνισεπως μία λύση του προβλήματος, θα ήταν να επιδοτείτα η απασχόληση.

«Η επιδότηση της απασχόλησης είναι μία από τις προτάσεις, να επιδοτείται η απασχόληση. Έχουν γίνει ανάλογα μοντέλα και στην Ευρώπη, στην Αγγλία, όπου καταβάλλεται για αρκετή περίοδο όταν πιάσει δουλειά ο άνεργος, να παίρνει το επίδομα ανεργίας τους πρώτους τρεις μήνες. Το ζητούμενο είναι η απασχόληση. Αυτό πρέπει να κοιτάξουμε»

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλης Κουμαντάκης, είπε πως «πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ταλανίζει όλη την οικονομία μας, ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα μας δώσει την δυνατότητα να προχωρήσουμε αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας, να πάμε σε επενδύσεις. Πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση μεταξύ κοινωνίας, υποπαραγωγικών φορέων και κυβέρνησης –γιατί 20 χρόνια χτίζαμε το θέμα και δημιουργήθηκε τώρα- να δοθούν πολιτικές και λύσεις για να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα σε γρήγορες διαδικασίες»

zarpanews.gr

4 thoughts on “Χανιά | Στο επίκεντρο η αγορά εργασίας – Δεν βρίσκουν προσωπικό ενώ η ανεργία σαρώνει | Video

  1. Τα παμε κυριοι και κυριες. Να πληρωνετε όσο πρεπει για να εχετε προσωπικο.Ο αλλος ψαχνει προσωπικο για το ξενοδοχειο του , εποχιακο, 900 ευρω με : 2 ΡΕΠΩ ΤΟ ΜΗΝΑ !!!!!!!!!!!!! Δεν το πιστευετε? Ουτε κι εγω , αν δεν το ακουγα με τα αφτια μου. Οχι ρε μ@λ@κ@ , δεν θα ερθουν . Παρε οποιονδηποτε δεχθει ,χωρις τα προσοντα που χρειαζεσαι βεβαια. Οσο καραγκιοζης εισαι , τοσο καραγκιοζης να φαινεσαι στους συνεργατες και πελατες σου οταν θα συνδιαλλασονται με το όποιο προσωπικο τους παρουσιασεις!

  2. Ας δοκιμάσουν κ και κάτι πρωτότυπο για το σινάφι τους : Να δώσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας ( κ σε ασφάλεια εργασίας κ σε σεβασμό της προσωπικότητας κ σε ασφαλιστική κάλυψη κ σε ωράρια ) και μισθούς που ανταποκρίνονται σε αυτό το τρελό κόστος ζωής ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος όχι απλά οριακά να επιβιώνει αλλά να ζει. Όχι μόνο θα γεμίσουν οι χώροι εργασίας από εργαζόμενους αλλά κ οι εργαζόμενοι που θα νοιώθουν ότι αμείβονται όπως πρέπει θα παράγουν παραπάνω από τα αναμενόμενα.
    Με τις παρούσες συνθήκες πάλι καλά να λένε που βρήκαν κ αυτούς τους λίγους ( η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να τους αυξήσει) απεγνωσμένους που δουλεύουν σαν σκλάβοι στα μαγαζιά τους .

  3. Αν θέλετε προσωπικό χωρίς ρεπό και με 800 ευρώ να στείλετε 10-20 τσάρτερ να σας φέρει απο Αφρική η από Ινδία το κατάλληλο προσωπικό.
    Μαιμουδες ε μαιμουδες

  4. Συγγενης μου δουλεψε το καλοκαιρι σε ξενοδοχειο στο κατω Δαρατσο , στο μπαρ . Μετρημενες μια-μια οι φετες το τυρι για τα πρωινα , οι εργαζομενοι να μη δικαιουνται ουτε 1 τοστ ολη μερα , να πουλαει στο μπαρ τα περισσευματα που αφηναν οι τουριστες στα δωματια οταν εφευγαν , αντι να τα πεταει , και το αποκορηφομα : να τους επιπλητει οταν γελουσαν λιγο μεταξυ τους. Δεν επιτρεπονται φιλικες σχεσεις στο χωρο εργασιας ελεγε !!!!!,
    ενω , ο ιδιος , παντρεμενος , τα ειχε με την αλβανιδα καμαριερα του !!!!!!!!! Και μετα θελουμε κσι προσωπικο με ποιοτητα . Αμ το ψαρι απ’το κεφαλι βρωμαει λενε !!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook