Χανιά | Στην παιδική κατασκήνωση του Καλαθά οι μετανάστες μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις

χανιά-στην-παιδική-κατασκήνωση-του-κα-1288140

Στις 6 το πρωί του Σαββάτου έφτασαν τελικά στα Χανιά οι 100 από τους συνολικά 153 μετανάστες που διασώθηκαν χθες στα ανοικτά της Μεσσηνίας και που έφτασαν έξω από το λιμάνι της Παλαιόχωρας με το τάνκερ «Αριστοφάνης», στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ήταν μία διαδικασία η οποία διήρκησε πολλές ώρες, καθώς αρχικά δεν ήθελαν να αποβιβαστούν σε σκάφη που θα τους μετέφεραν στην Παλαιόχωρα (Δείτε ΕΔΩ). Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα μία μικρή αντιπροσωπεία ατόμων έφτασε στο λιμάνι για να βεβαιωθούν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο στο ελληνικό έδαφος (Δείτε ΕΔΩ)

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκαν με σκάφος του Λιμενικού έξι από τα 153 άτομα. Δύο από αυτούς που βρέθηκαν στη στεριά είναι έφηβοι, με τον ένα να φέρει ελαφρύ τραύμα στο πόδι, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε μία γυναίκα που έχει κάταγμα στον γοφό.

Τους υποδέχτηκε κλιμάκιο των εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, ενώ την επιχείρηση συντόνισε ο Περιφερειακός Διοικητής – Αρχηγός της 7ης Διοικητικής Περιφέρειας Λιμενικού Κρήτης, Σπύρος Πασάκος.

Για αρκετή ώρα συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις των Διοικητών, Υποδιοικητών και του Αρχηγού Λιμενικού Κρήτης με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο τάνκερ προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου στα Χανιά.

Τελικά, μεταφέρθηκαν 100 άτομα με τρία λεωφορεία στα Χανιά, όπου ο Δήμος έχει προετοιμάσει την παιδική κατασκήνωση στον Καλαθά για την φιλοξενία τους, ενώ αναμένονται τις επόμενες ώρες και οι υπόλοιποι.

Όπως ανέφερε στο zarpanews.gr η Αντιδήμαρχος Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη, όλοι όσοι έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στον Καλαθά είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο είναι φανερά εξαντλημένοι.

Eκεί θα υποβληθούν όλοι σε rapid test και μετά θα ξεκινήσει η ταυτοποίηση από τις Αστυνομικές Αρχές οι οποίες θα αναζητήσουν ανάμεσά τους και τους διακινητές

Από τη μεριά της η προϊσταμένη στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων κα Ελένη Κτενιαδάκη, είπε ότι υπήρχε από νωρίς πρόβλεψη να τους παρέχουμε τα απαραίτητα σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, προσωπικής υγιεινής κλπ

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για 152 μετανάστες (81 άνδρες, 23 γυναίκες, 48 παιδιά κάτω των 18 χρόνων) που έρχονται κυρίως από Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Τέλος σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, έχει ήδη δοθεί το “πράσινο φως”, ώστε το τάνκερ να συνεχίσει το ταξίδι του με προορισμό την Αίγυπτο, μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook