Χανιά | Στην Αντιπεριφέρεια οι αγρότες για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

χανιά-στην-αντιπεριφέρεια-οι-αγρότες-816419

Για την έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στα Χανιά κάνει λόγο με ανακοίνωση της με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νομό η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Παράλληλα ζητεί την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων.

Η ανακοίνωση:

«Οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες έδωσαν ένα ακόμα χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους αφού καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο του Νομού.

Οι καταστροφές αυτές δεν ήταν αναπάντεχες ούτε ήταν αποτέλεσμα μόνο των καιρικών φαινομένων που ήταν ακραία. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τις ελλείψεις στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό του Νομού, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Ευθύνες υπάρχουν σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού από τους Δήμους και την Περιφέρεια μέχρι την κυβέρνηση, που όλα αυτά τα χρόνια πετσόκοψαν ή αποδέχθηκαν και στήριξαν την υποχρηματοδότηση σε ότι αφορά την κατασκευή των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων προς όφελος του λαού. Αυτό το είδαμε και φέτος για άλλη μια φορά στα Χανιά ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τι έγινε πέρσι στην Μάνδρα όπου τα δάκρυα όλων των αρμόδιων παραγόντων αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά κροκοδείλια.

Δεν είναι τυχαίο που κάποιες περιοχές επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Η ανεπάρκεια των κατάλληλων τεχνικών έργων κατά μήκος της ΕΟ Χανίων-Κισσάμου είναι και η αιτία που πλημμυρίζει κάθε λίγο και είναι κλειστή στο ύψος του Σταλού εδώ και δύο μήνες. Ο ανύπαρκτος καθαρισμός των ρεμάτων είναι και αυτός που έφερε τις τεράστιες καταστροφές ειδικά στις περιοχές που αυτά εκβάλλουν στην θάλασσα (πχ Γεράνι, Ταυρωνίτης). Η έλλειψη συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι και αυτή που άφησε αποκλεισμένα δεκάδες χωριά σε όλο τον Νομό και μετέτρεψε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου απροσπέλαστο και μη ασφαλές.

Από την άλλη πλευρά οι ζημιές που έγιναν στην φυτική παραγωγή είναι και αυτές ανυπολόγιστες, ειδικά στα εσπεριδοειδή, ενώ οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ θα είναι για άλλη μια φορά πενιχρές.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να παλέψουν μέσα από τους Αγροτικού Συλλόγους τους, να προχωρήσουν σε μαζικές παραστάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και να απαιτήσουν να γίνει ειδική συζήτηση για το θέμα αυτό όπου θα καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα.

Την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 11πμ η ΕΟΑΣΝΧ θα πραγματοποιήσει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων.

Απαιτούμε άμεσα τα εξής:

  • Να αναγνωριστούν άμεσα οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να απαλλαγούν φέτος όλοι οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ και να παγώσουν οι οφειλές τους προς την Εφορία και τις Τράπεζες.
  • Να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές στην Εθνική Οδό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Να δοθεί άμεσα στην κυκλοφορία και να γίνει μελέτη υποστήριξης του εδάφους, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί.
  • Να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, της διευθέτησης των χειμάρρων και τα αντιδιαβρωτικά έργα.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook