Χανιά | Στη Βουλή έφερε ο Συντυχάκης τις αποζημιώσεις ζημιών από κατολισθήσεις στο δήμο Πλατανιά

χανιά-στη-βουλή-έφερε-ο-συντυχάκης-τις-812699

Στην ανυπαρξία υποδομών για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές στην Κρήτη, αλλά και γενικά στη χώρα, στάθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ που αφορούσε την ανάγκη ουσιαστικής αποκατάστασης των ζημιών και αποζημίωσης για τις ζημιές από τις κατολισθήσεις, τον Φλεβάρη του 2019, στον Πλατανιά Χανίων.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στον Πλατανιά και στην ανάγκη έργων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, είπε πως ο κόσμος της περιοχής ζει το δικό του δράμα, ενώ δεν έχει αποζημιωθεί για αυτό που πραγματικά δικαιούται. Τόνισε πως είναι βολικό να ρίχνονται όλα στην κλιματική αλλαγή και αναρωτήθηκε «αν είναι έτσι τα πράγματα με την κλιματική αλλαγή, ποια είναι τα μέτρα που έχετε πάρει όλες οι κυβερνήσεις για να την αντιμετωπίσετε».

Τόνισε πως στον Πλατανιά αποκλείστηκαν χωριά, καταστράφηκαν βασικοί επαρχιακοί οδοί, αλλά και το αγροτικό οδικό δίκτυο, έπεσαν γέφυρες και πως δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις ζημιές σε θερμοκήπια και ζωικό κεφάλαιο. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η χρηματοδότηση παραμένει ισχνή όταν το κόστος για τις ζημιές ανέρχεται σε 86 εκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη, που είπε πως η αποζημίωση, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, συνίσταται στο 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% με άτοκο δάνειο, ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε πως η επιδοτούμενη δαπάνη δεν καλύπτει το πραγματικό κόστος, καθώς υπολογίζεται με αποφάσεις και τιμές του 2015 όταν οι ανατιμήσεις ειδικά τώρα στα υλικά φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook