Χανιά | Στέφανος Ντουκάκης: Δεν είχαμε καμία σοβαρή παρενέργεια σε εμβολιασμένο – Πάμε για εμβόλια και τις Κυριακές

χανιά-στέφανος-ντουκάκης-δεν-είχαμε-κ-1225975

Στον Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο Στέφανος Ντουκάκης, συντονιστης ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στα Χανιά. Ο Χανιώτης γιατρός μίλησε για την εξέλιξη των εμβολιασμών στο 2ο Κέντρο Υγείας, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 15.000 ενέσεις:

«Εμβολιάζουμε καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να ξεκινήσουμε και τις Κυριακές. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει από τις 20 Ιανουαρίου, τότε με 2 και σήμερα με 3 εμβολιαστικές γραμμές. Κάνουμε το εμβόλιο της Pfizer. Την ημέρα ο μέσος όρος εμβολιασμών είναι 260 άτομα καθημερινά. Χθες μάλιστα σπάσαμε το φράγμα των 15.000 εμβολιασμών στο κέντρο μας.»

Ο κ. Ντουκάκης ρωτήθηκε αν οι πολίτες δείχνουν προτίμηση σε κάποιο εμβόλιο, όπως και το πότε θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για περισσότερες ηλικιακές ομάδες:

Είχαμε ξεκινήσει με τους άνω των 80 ετών και στη συνέχεια κατεβήκαμε κατηγορίες και πλέον υπάρχει και η κατηγορία των 40-44. Θα μπουν και οι κατηγορίες των 30-39 μέχρι τα τέλη Μαΐου και μέσα στον Ιούνιο ακόμα μικρότερες ηλικίες. Υπάρχει μια κάποια προτίμηση του εμβολίου της Pfizer, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι κακό. Ο κόσμος έχει θορυβηθεί από αυτά που ακούει. Αλλά είναι σαφές ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θέλει να εμβολιαστεί.»

Όσο για τις ακυρώσεις, κυμαίνονται σε μηδαμινά ποσοστά:

Οι ακυρώσεις είναι πάρα πολύ λίγες, το 99,9% των εμβολιασμών γίνεται κανονικά. Όσοι κλείνουν ραντεβού, πράγματι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Ακυρώσεις γίνονται για λόγους υγείας, δηλαδή μπορεί την ημέρα του εμβολιασμού κάποιος να είναι άρρωστος και δεν γίνεται να κάνει το εμβόλιο. Τότε εμείς προσπαθούμε να μη χαθεί η δόση και καλούμε άμεσα κάποιον από συγκεκριμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα ένστολους, για να εμβολιαστεί.»

Όσο για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες, ο έμπειρος γιατρός τόνισε ότι στο 2ο ΚΥ Χανίων δεν έχουν σημειωθεί:

«Εξηγούμε σε όλους ότι δεν κινδυνεύουν και ότι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και από το σπίτι τους αν αισθανθούν οτιδήποτε και εμείς θα τους δώσουμε οδηγίες. Δεν είχαμε μέχρι τώρα κάποιο πρόβλημα σε κάποιο άτομο που εμβολιάσαμε στο κέντρο, καμία σοβαρή παρενέργεια. Μια περίπτωση ζάλης είχαμε που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μετά από λίγη ώρα πήγε σπίτι της.»

Ο κ. Ντουκάκης επισήμανε για ακόμα μια φορά ότι το εμβόλιο είναι η λύση για το πρόβλημα του κορονοϊού και κάλεσε τους Χανιώτες να κλείσουν ραντεβού, για να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν η πανδημία και οι συνδεόμενοι με αυτήν περιορισμοί:

«Η διάρκεια των εμβολιασμών θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό που προχωράνε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε και να αποκτήσουμε την περίφημη ανοσία της αγέλης και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Και οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα εντάσσεται, καλό θα ήταν να κλείσει ραντεβού το συντομότερο δυνατόν. Είναι μια καλά οργανωμένη διαδικασία και πρέπει να θυμόμαστε ότι το εμβόλιο είναι το όπλο μας κατά του κορονοϊού και αυτό θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Δεκαπέντε μέρες μετά την ολοκλήρωση του πλήρους εμβολιασμού, είναι απίθανο να κολλήσουμε ή να νοσήσουμε, ακόμα κι αν έρθουμε σε επαφή με κάποιον που νοσεί.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook