Χανιά | Στάση αναμονής στην Κυβέρνηση για την εκτός σχεδίου δόμηση: Πώς σχεδιάζει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει την απόφαση του ΣτΕ | Video

χανιά-στάση-αναμονής-στην-κυβέρνηση-γ-1655862

Νομοθετική ρύθμιση μεταβατικού χαρακτήρα προωθεί η κυβέρνηση, έως ότου αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της αναγνώρισης και της κοινοχρησίας οδών μετά την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αποφάσισε ότι δεν αρκεί η έκταση άνω των 4 στρ. αλλά απαιτείται και πρόσβαση σε κοινόχρηστη οδό για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση.

Η απόφαση -που σημειωτέον ότι δεν έχει ακόμα καθαρογραφτεί- έχει δημιουργήσει ένα ομιχλώδες τοπίο προκαλώντας μούδιασμα στον τεχνικό κόσμο και αγωνία σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που θα δουν τη γη τους να χάνει την αξία της. Παράλληλα, οι πολεοδομίες των Δήμων δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα νέα αιτήματα για οικοδομικές άδειες καθώς δεν τους έχει δοθεί κάποια επίσημη οδηγία.

Ερωτηθείς σχετικά ο γενικός γραμματέας (γγ) χωροταξίας του ΥΠΕΝ, Ευθύμης Μπακογιάννης που βρίσκεται στα Χανιά για την παρουσίαση του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης, σημείωσε πως  «έχει υπάρξει αυτή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία μιλάει – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- για το ζήτημα της κοινοχρησίας.

Έχουμε ζητήσει να δούμε την απόφαση.  Αφού πάρουμε την απόφαση στα χέρια μας και καταλάβουμε το σκεπτικό του ΣτΕ θεωρώ ότι θα το αντιμετωπίσουμε νομοθετικά και μεταβατικά μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τον χαρακτηρισμό των δρόμων.

Δηλαδή η σκέψη είναι οι δρόμοι οι οποίοι είχαν κοινόχρηστο χαρακτήρα την περίοδο 1985-1993 να μπορέσουν με μια νομοθετική παρέμβαση να συνεχίσουν να αποτελούν τμήμα κοινοχρησίας ώστε να δώσουν την οικοδομισημότητα στα τοπογραφικά της εκτός σχεδίου.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, κρίσιμο είναι ο ζήτημα της δουλείας, «καθώς το ΣτΕ φαίνεται να έχει κάνει μια αναφορά στο εάν και κατά πόσο είναι εφικτή η δυνατότητα οικοδομισιμότητας από δίοδο η οποία γίνεται με δουλεία. Αυτή τη σκέψη δεν την έχουμε δει να αποτυπώνεται» τόνισε.

Στις πολεοδομίες

Σχετικά με τις οδηγίες που θα δοθούν στις πολεοδομίες, σημείωσε ότι αυτό θα γίνει «αφού πάρουμε στα χέρια μας την απόφαση του ΣτΕ για να καταλάβουμε το σκεπτικό με το οποίο το συνταγματικό δικαστήριο έχει βάλει ζητήματα κοινοχρησίας των οδών και το πρόσωπο που πρέπει να δίνεται από τα και στη συνέχεια θα επανέλθουμε με οδηγίες προς τις ΥΔΟΜ για το ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν και στη συνέχεια θα ετοιμάσουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό.

Η απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από μία προσφυγή κατά της άδειας δόμησης οικοπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Πάτμο, χωρίς πρόσβαση σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό, αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται, ήδη από το 1985, και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook