Χανιά | Στα ψαροεκτροφεία της Φαλάσαρνας | Photos

χανιά-στα-ψαροεκτροφεία-της-φαλάσαρν-1156343

Επίσκεψη στους πέτρινους σκαλιστούς θαλάμους ιχθυοκαλλιέργειας στην αρχαία Φαλασαρνα. Το ψάρι πάντα ήταν από τις κυριότερες τροφές των αρχαίων μας και δεν έχαναν ευκαιρίες.. ακόμα και να το «εκτρέφουν» δίπλα στην θάλασσα.

Σκαλιστοί θάλαμοι που κάποτε ήταν στα ίσαλα της θάλασσας, αλλά λόγω του σεισμού 365 μΧ ανυψώθηκαν.. 4-5 μέτρα από την επιφάνεια της.

Βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της εισόδου του αρχαίου λιμανιού της Φαλάσαρνας, και υπάρχουν τρεις ή τέσσερις τέτοιες δεξαμενές. Οι δυο φαίνονται πεντακάθαρα και δυο παραμέσα που έχουν σκεπαστεί απο την βλάστηση.Κάθε μια έχει εσωτερική σκάλα για να κατεβαίνουν να να την καθαρίζουν, παρόμοιες έχουν βρεθεί στο Ηράκλειο αλλά και στην Ιεράπετρα. Φυσικά των Φαλασάρνων είναι σε καλύτερη κατάσταση, αν και η πρόσβαση στο σημείο αυτό είναι σήμερα αρκετά δύσκολη.

Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι τι ψάρια έτρεφαν κι αν ήταν ο σκάρος ο Κρής, το ψάρι αυτό που τόσο το συναντάμε στα εναπομείναντα ψηφιδωτά της ΚισάμουΗ Φαλάσαρνα πριν γίνει ένα πειρατικό λιμάνι σίγουρα ήταν μια μεγάλη εμπορική πόλη στα Δυτικά της Κρήτης και αυτό το αποδεικνύουν χρόνο με το χρόνοι οι ανασκαφές που γίνονται εκεί, απο την ΕΦΑ Χανίων αλλά και την αγαπητή Ελπίδα Χατζηδάκη που έχει αφιερώσει τα πάντα για την ανάδειξη της.

sadentrepese.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook