Χανιά | Στα όριά τους οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο: «Να καταργηθεί το χαράτσι της Fraport για την στάθμευση»

χανιά-στα-όριά-τους-οι-εργαζόμενοι-στο-1454886

Να καταργηθεί το «χαράτσι» που έχει επιβάλλει η Fraport στην στάθμευση τους, ζητούν οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου Χανίων «Γιάννης Δασκαλογιάννης».

Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι περιγράφουν τις δυσκολίες που βιώνει ο κλάδος, καταγγέλλοντας υπερωρίες και εργασία χωρίς ρεπό και παράλληλα κάνουν λόγο για «πετσοκομμένους μισθούς» την στιγμή που η ακρίβεια στην χώρα καλπάζει:

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου Χανίων ερχόμαστε αντιμέτωποι τις τελευταίες μέρες με ένα νέο πετσόκομμα του μισθού και των δικαιωμάτων μας. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας της FRAPORT από 1/1/23 το χαράτσι που έχει ήδη επιβάλλει στη στάθμευση των εργαζόμενων θα υπερδιπλασιαστεί, από 20 ευρώ θέλουν να πληρώνουμε 50 ευρώ (150% αύξηση). Μάλιστα αυτό είχαν αρχικά σκοπό να το εφαρμόσουν σταδιακά πηγαίνοντάς το στα 35 ευρώ από 1/6/22 αλλά ύστερα από έντονες αντιδράσεις το πήραν πίσω για φέτος.

Δηλαδή ένας εργαζόμενος ο οποίος μένει στα Χανιά θα χρειάζεται πάνω από 170 ευρώ το μήνα για μετακίνηση και στάθμευση, με τους μισθούς να είναι καθηλωμένοι και την επιδότηση κίνησης να έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια.

Οι εργαζόμενοι τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μία ραγδαία μείωση του εισοδήματός μας με το μισθό να εξανεμίζεται από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος, η εκτόξευση στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, η ακρίβεια που έχει χτυπήσει κόκκινο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, συνθέτουν ένα δραματικό σκηνικό. Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους εποχικά εργαζόμενους που καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες με 6-7 μήνες δουλειάς και με το επίδομα ανεργίας στην ουσία να έχει καταργηθεί.

Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Χανίων όλων των εταιριών (handling, security, ενοικιαστικά, τουριστικά γραφεία, επισιτιστικά, καθαριότητα, dutyfree) ήδη από τους πρώτους δύο μήνες που έχουν ξεκινήσει οι προσλήψεις για το άνοιγμα της σεζόν δουλεύουμε σε συνθήκες γαλέρας. Κομμένα ρεπό, 12ωρα με απλήρωτες τις υπερωρίες ή διευθέτησή τους σύμφωνα με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, εντατικοποίηση λόγω του μειωμένου προσωπικού, σπαστά ωράρια είναι ορισμένα από αυτά που μας προσφέρει το θαύμα του τουρισμού.

Τα «πανηγύρια» για σεζόν που θα προσεγγίσει τα νούμερα του 2019 αφορούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αεροδρομίου τα οποία χτίζονται πάνω στα αποκαΐδια των όποιων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει.

Δε δεχόμαστε νέες θυσίες για να πλουτίζουν στις πλάτες μας μια χούφτα μονοπωλιακών ομίλων!

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθείς στο σωματείο σου. Όλοι μαζί να παλέψουμε οργανωμένα για:

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της Fraport για το επιπλέον χαράτσι στη στάθμευση.

Δωρεάν στάθμευση για όλους όσους εργάζονται στο αεροδρόμιο Χανίων. Να μπει σαν όρος στις συμβάσεις εργασίας των συναδέλφων όλων των εταιρειών.

Αύξηση δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν όλες τις βάρδιες των εργαζομένων.

Επαναπρόσληψη από την αρχή της τουριστικής περιόδου.

Συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν όλη τη σεζόν. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των μηνιαίων και διμηνιαίων συμβάσεων.5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο. Όχι στα σπαστά ωράρια, στα κομμένα ρεπό και στις απλήρωτες υπερωρίες. Καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Μέτρα προστασίας από την πανδημία σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου. Να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους χωρίς προϋποθέσεις με τη λήξη της σύμβασης».

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | Στα όριά τους οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο: «Να καταργηθεί το χαράτσι της Fraport για την στάθμευση»

  1. Ακουστε πως εχει η αληθεια.Η ΦΡΑΠΟΡΤ υπαρχει οπως και ολες οι εταιρειες που δραστηροποιουνται στις αερομεταφορες και στην Γερμανια.
    Τι γινεται εκει? Φυσικα κανεις μα κανεις εργαζομενος σε αεροδρομιο δεν πληρωνει ουτε σεντ για σταθμευση μαλιστα επιδοτουν και την μετακινηση με τα ΜΜΜ.
    Εδω σας για ενα κομματι ψωμι δουλευεις και σου ζηταει και 50 για να παρκαρεις.
    Ας μην υπαρχει προσωπικο να ξεφορτωνουν τα αεροπλανα οδηγοι και χειριστες και θα τα πουμε τι χαος θα επικρατησει στο peak των πτησεως σε κανα μηνα…..
    Μην ειστε βοδια σηκωστε το κεφαλι

  2. Αγαπητοί φίλοι και φίλες.
    Ναι έχετε δίκιο σε ΟΛΑ !
    Αλλά το πρόβλημα είναι άι όπως πάντα η έντονη κόκκινη απόχρωση στους επιτήδειους που θέλουν να καπηλευτουν τα δίκαια αιτήματα.
    Ακούμε συνέχεια στο συνθήματα κλασικά του ΚΚΕ.
    Επίδομα για όλους δωρεάν στάθμευση για όλους απεργία στην μέση της σαιζόν να παραλύσουν όλα….
    Μου θυμίζουν αυτούς που τελικά έδιωξαν όλα τα εργοστάσια από την βόρεια Ελλάδα….

    Όλο το χειμώνα ακούγαμε για έλλειψη προσωπικού και δεν οργανωθηκαμε ώστε να το εκμεταλλευτούμε. Αντί αυτού οι συνηθισμενη κλαψα και ανούσιες κουβέντες στα καφέ και τα παγκάκια.
    Ήταν (και είναι) μια μοναδική ευκαιρία αφού επιτέλους εμείς κρατάμε το μαχαίρι και τα αφεντικά το καρπούζι.
    Οι ξένοι φτηνοί εργάτες έφυγαν,με τα ακριβά ενοίκια και το κόστος ζωής κάνεις δεν πρόκειται να έρθει οπότε έχουν ανάγκη εμάς τους ντόπιους μόνιμους κατοίκους(κάθε εθνικότητας)

    Να ζητήσουμε επιτέλους τα αυτονόητα.

    Ελάχιστος μισθός 1000 ευρώ και επίδομα κινησης για όσους χρησιμοποιούν το δικό τους όχημα για να πηγαινοέρχονται.
    Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα.
    Με ελάχιστο μισθό 1000 ευρώ ευχαρίστως να πληρώσω και τα 50 ευρώ στην fraport…

    Just for info πολλές εταιρείες πληρώνουν ήδη ένα επίδομα κινησης.

    Εξαρτάται λοιπόν από τον καθένα μας να πατήσει επιτέλους πόδι να οργανωθεί με τους συναδέλφους
    (να χ@σω τους συντρόφους) και να ζητήσει τα αυτονόητα την στιγμή που η βενζίνη έχει πάει στο 230

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook