Χανιά | Στα «αζήτητα» συγκρότημα – μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης – Παραμένει… γιαπί 30 χρόνια μετά τη θεμελίωσή του

χανιά-στα-αζήτητα-συγκρότημα-μνη-1227027

Ακριβώς 80 χρόνια από τη «Μάχη της Κρήτης», που καθόρισε σημαντικά την έκβαση του Β΄ Π.Π. και τη νίκη των Συμμάχων, ένα όνειρο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα Χανιά, συνεχίζει να στοιχειώνει και μαζί του η ιστορική και εθνική μας συνείδηση που σίγουρα δεν μας τιμά ως χώρα και ως Έλληνες.

Συγκρότημα – Μνημείο … γιαπί

Πρόκειται για το περιβόητο μνημειακό συγκρότημα της «Μάχη της Κρήτης», στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων, το οποίο

To φιλόδοξο project, προέβλεπε τη δημιουργία ενός Διασυμμαχικού μνημειακού συγκροτήματος, κοινό για τα τέσσερα συμμαχικά κράτη (Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα) που έλαβαν μέρος στη «Μάχη της Κρήτης» κατά των Γερμανών εισβολέων.

Η ιδέα ανήκε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και στον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ιωάννη Βερυβάκη. Οι αρχικές διαδικασίες κινήθηκαν άμεσα τόσο για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων στον Γαλατά όσο και για τη σύνταξη της μελέτης. Μάλιστα είχε συσταθεί και Ειδική Επιτροπή, από το γραφείο του τότε Πρωθυπουργού, ενώ υπεύθυνη για το έργο ορίστηκε η τότε Νομαρχία Χανίων με φορέα υλοποίησης τον τότε Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ).

Το έργο ήταν μεγαλεπήβολο καθώς προέβλεπε τη δημιουργία ενός μνημειακού συγκροτήματος ανάλογου με εκείνα που υπάρχουν σε ξένα κράτη, όπως στη Νορμανδία και στο Βερντέν της Γαλλίας, το οποίο θα περιελάβανε μουσειακό χώρο, συνεδριακό κέντρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων κ.α . Ένα ζωντανό δηλαδή μνημείο ανοιχτό για το κοινό και τόπο προσέλκυσης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Μόνο οι απαλλοτριώσεις στον λόφο του Γαλατά, άγγιξαν τα 250 εκ. δρχ, ενώ η μελέτη του συγκροτήματος ανατέθηκε σε μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο και στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη.

Το έργο έφτασε έως τα μπετά και μπήκε σε τέλμα λόγω της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Κάποιες προσπάθειες για επανεκκίνηση των εργασιών έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης το 2015 αλλά από τότε το φιλόδοξο project κατέληξε στ’ … αζήτητα, με αποτέλεσμα οι υποδομές που έχουν κατασκευαστεί ως σήμερα να ρημάζουν, να λεηλατούνται και ν’ απαξιώνονται.

Συμβολικό χαρακτήρα

Στη θεμελίωση του κατά τους λαμπρούς εορτασμούς της 50ης επετείου το 1991 -παρουσία υψηλής εκπροσώπησης Αρχηγών των συμμαχικών κρατών- ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μίλησε με πάθος και συγκίνηση για το φιλόδοξο έργο, που στόχευε στη διατήρηση και στην προώθηση της ιστορικής μνήμης και της θυσίας Ελλήνων, Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών που έπεσαν πολεμώντας τους εισβολείς και το ναζισμό. «Σύμβολο Θάρρους, Αυτοθυσίας και Αποφασιστικότητας προς επικράτηση των ιδεωδών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», όπως αναγράφεται και στη μαρμάρινη πλάκα της θεμελίωσης. Ωστόσο τα όσα θέλησαν να συμβολίσει το μνημειακό συγκρότημα αυτοί που το εμπνεύστηκαν, δεν έχει καμία σχέση με τη συνέχεια και τη σημερινή απαξίωση, που δεν αποτελεί ντροπή μονάχα για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Ντροπή και αποτροπιασμό αποτελεί και η σημερινή κατάσταση του προσωρινού Διασυμμαχικού Μνημείου, στον ίδιο χώρο, το οποίο έχει καταστραφεί και λεηλατηθεί. Τα μπρούτζινα στοιχεία του μεγάλου ανάγλυφου χάρτη της Κρήτης, του θυρεού της «Μάχης της Κρήτης», και η βάση της ιερής φλόγας έχουν κλαπεί όπως και οι ιστοί των σημαιών. Η θεμέλιος πλάκα στη βάση, με τα όσα συμβολικά έγραφε, εξαφανίστηκε, ενώ σπασμένες και κατακερματισμένες είναι και οι μαρμάρινες – αναθηματικές πλάκες των συμμαχικών χωρών.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τη σημερινή εικόνα του μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου, που επισκέπτονται απόγονοι πολεμιστών της «Μάχης της Κρήτης» και αποχωρούν απογοητευμένοι. Πραγματική ντροπή για τον πολιτισμό μας και την ανικανότητα μιας οργανωμένης Πολιτείας να τιμήσει Έλληνες και ξένους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία.

protothema.gr

4 thoughts on “Χανιά | Στα «αζήτητα» συγκρότημα – μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης – Παραμένει… γιαπί 30 χρόνια μετά τη θεμελίωσή του

  1. Όταν ξαναδώ τον αντιπεριφερειαρχη κ.καλογερη να τρώει μεζεδάκια στο λιμάνι με το αφεντικό του τον κυρ σταυρό θα τον ρωτήσω για το ζήτημα.
    Διοτι φαίνεται ότι τους νοιάζουν μονο οι φωτογραφίες.

  2. ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΔΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΊ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΔΥΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ 3 ΕΠΙ 2.
    ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ.ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΗΣ.
    ΡΕΖΙΛΕΥΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ….

  3. Μα αφού το(ξευτιλισμένο)κράτος δεν πρόκειται να πάρει φράγκο από το μνημείο στην Συκολιά,μην περιμένουμε τίποτα.Έτσι θα μείνει,γιαπί που να…ξεχειμωνιάζουν και τα οζά!
    Όσο γιά το προσωρινό «Διασυμμαχικό» μνημείο,είναι γνωστή η ανικανότητα των τοπικών αρχών.Πρέπει να περάσουν 10-12 χρόνια γιά να αλλάξουν τις μαρμάρινες πλάκες.Υπομονή λοιπόν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook