Χανιά | Σοκάρουν τα στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» για την σεξουαλική κακοποίηση | Photos

χανιά-σοκάρουν-τα-στοιχεία-του-χαμόγ-770671

Ενημέρωση για την σεξουαλική κακοποίηση στην χώρα μας και την καμπάνια του, «Μένει μυστικό», πραγματοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» στo Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης σήμερα το πρωί στα Χανιά.

Τα στατιστικά που παρουσίασαν για το φαινόμενο τόσο σε τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο προκαλούν έντονη ανησυχία, δεδομένου και του μεγάλου πρακτικού ζητήματος, της σιωπής και της απόκρυψης της κακοποίησης από τα θύματα.

Το «παρών» στην συνέντευξη τύπου έδωσαν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, όσο και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανώλης Μηλιαράκης, και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας, Στέλιος Ζερβάκης.Από το Χαμόγελο του Παιδιού, μίλησαν οι ψυχολόγοι Ειρήνη Μαρκουλάκη και Μάνια Τσίλη, και η κοινωνική λειτουργός Μαρίνα Δάμη.

Αξίζει να σημειωθεί οτι το 2017, έφθασαν στα γραφεία του «Χαμόγελου» 848 καταγγελίες που αφορούσαν 1.186 παιδιά, τα οποία και προωθήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Το 0.5% από αυτά αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση.

Τα διεθνή στατιστικά, ωστόσο, είναι αυτά που σοκάρουν, αφού το 1 στα 3 κορίτσια και το 1 στα 5 αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά, σε μία ευρύτερη έννοια του όρου, πριν τα 18 τους χρόνια. Αυτό καταλήγει σε 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ανησυχητικό είναι οτι οι θύτες δεν έχουν κάποιο στερεοτυπικό προφίλ, ενώ είναι άτομα που τα θύματα εμπιστεύονται και ανήκουν στον στενό τους κύκλο (70-85% των περιπτώσεων).

Ακόμη, τα παιδιά με αναπηρία διατρέχουν 3-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας.

Όσον αφορά την Κρήτη, τα στοιχεία για το πρώτο 10μηνο του 2018 έχουν να αναφέρουν 49 καταγγελίες που αφορούσαν περισσότερα από 60 παιδιά, όχι συγκεκριμένα για σεξουαλική, αλλά γενικά για κάποια μορφή κακοποίησης. Για θέματα συμβουλευτικής, οτι και αν αφορούσε αυτό, έγιναν 362 κλήσεις.Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, εστίασε στην συνεργασία που μπορεί να έχει η περιφέρεια με το «Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά και στην ανάγκη προβολής και ενημέρωσης των δράσεων:

«Συμπορευόμαστε με το Χαμόγελο του Παιδιού, η συνεργασία που έχουμε με την Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας είναι τακτική και πάρα πολλές δράσεις μπορεί να γίνουν από κοινού, όπως να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο του Πνευματικού Κέντρου για μία μεγάλη εκδήλωση για ευρύτερη ενημέρωση.

Και στην περιφέρεια οι καταγγελίες που έρχονται είναι αθρόες. Δεν είναι ονομαστικές, δεν φτάνουν σε εμένα, αλλά είμαι σίγουρος οτι υπάρχουν σχετικά μηνύματα και περιστατικά με αυτά της σημερινής συζήτησης.»

Ο Μανώλης Μηλιαράκης επισήμανε την σημασία της πρόληψης αλλά και επικοινωνίας των παιδιών για το πρόβλημά τους:

«Θέλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε το Χαμόγελου του Παιδιού σαν ένα πραγματικό συνεργάτη μας ανά πάσα στιγμή, σε 24ωρη βάση είναι έτοιμο για να βοηθήσει σε πολλαπλά θέματα αλλά και ιδιαίτερα σε αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης. Θυμηθήκαμε πραγματικά οτι πρέπει να κινηθούμε σε δύο βασικές κατευθύνσεις, την πρόληψη, να ενδυναμώσουμε τα παιδιά να ανησυχούν για κάθε τι το οποίο μπορεί να θεωρήσουν οτι είναι αθώο αλλά δεν είναι από την επικοινωνία τους με ενήλικες σε κάθε χώρο, αλλά και επίσης να μην μένει τίποτα μυστικό. Οτι υποπέφτει στην αντίληψή τους που τα προβληματίζει και τα πιέζει να το πουν στους εκπαιδευτικούς και στην συνέχεια  με την συνεργασία και των ευρύτερων φορέων να βρεθεί λύση και να μην μείνει τίποτα μυστικό, ώστε να εξαλειφθεί επιτέλους αυτή η κοινωνική μάστιγα της κακοποίησης.

Ακόμη, ανέφερε οτι «οι δάσκαλοι δεν είναι ειδικοί, ενώ το θέμα είναι να μην γίνει πολλαπλή η κακοποίηση, μην κάνει εμπιστευτικά η δασκάλα την ανάκριση και μετά η ψυχολόγος, αφού έτσι το παιδί υπερεκτίθεται. Στα σχολεία της πόλης μας δεν έχουν αναφερθεί θέματα για εκπαιδευτικούς, τουλάχιστον στην δημοτική εκπαίδευση.»

Με την σειρά του, ο Στέλιος Ζερβάκης σχολίασε:

«Θέλω να συγχαρώ το Χαμόγελο του Παιδιού. Πραγματικά είναι σοκαριστικά τα στοιχεία που ακούσαμε.  Αυτό που θέλω να τονίσω είναι το θέμα της πρόληψης, όπου έχουμε την μαγική λέξη: ενημέρωση-επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, και από την άλλη το θέμα της υποστήριξης, όπου εκεί η μαγική λέξη είναι η συνεργασία. Την επιζητούμε και την έχουμε ήδη κατακτήσει τα τελευταία χρόνια. Οι θεσμικές δομές του Υπουργείου Παιδείας, όπως αποτυπώνονται στα Χανιά με το νέο ρόλο που θα έχει το ΚΕ.ΣΥ., θα έχουν επαφή με το Χαμόγελο του Παιδιού και θα συμβάλλουν στην επιμόρφωση και στην υποστήριξη, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί ποτέ.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook