Χανιά | Σοκ στα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού από τις καταστροφές στα μνημεία | Τι αποφασίστηκε για Επιπρομαχώνα – Κερίτη – Ελληνική Καμάρα

Στα Χανιά βρέθηκε σήμερα εσπευσμένα κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής την γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη ώστε να εκτιμήσει τις ζημιές και να υποδείξει τα επόμενα βήματα διαχείρισης της καταστροφής που έχουν υποστεί μνημεία, μετά την πρόσφατη κακοκαιρία.Για τον Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου, η αποκατάσταση θα είναι συνολική και οι αναπροσαρμογές στην ήδη υπάρχουσα μελέτη αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα. Η Ελληνική Καμάρα στον Αποκόρωνα δεν κινδυνεύει με κατάρρευση και η σχετική συντήρηση που ξεκινά το συντομότερο, δεν θα ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ. Στον Κερίτη ποταμό, η ανακατασκευή της γέφυρας θα γίνει με “οδηγό” τα τμήματα που έχουν σωθεί ενώ θα ανασυρθούν από το ποτάμι τα αυθεντικά στοιχεία. Το έργο θα επιβλέπουν στελέχη που ήδη ασχολούνται με το Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο πρότζεκτ αναστύλωσης πέτρινης γέφυρας στον κόσμο.

Κανένα “μπλόκο” από την Αρχαιολογία σε καθαρισμούς και συντηρήσεις

“Ήταν όντως σοκαριστικό αυτό που συναντήσαμε ειδικά στην περιοχή του Αλικιανού. Στην γέφυρα του Κερίτη ποταμού είδαμε ότι έχει μείνει ένα τμήμα της γέφυρας, το οποίο είναι πολύ βοηθητικό στο πώς θα αποκατασταθεί έχουμε αρκετά στοιχεία ενώ και μέσα στον ποταμό είναι τμήματα τα οποία θα συγκεντρωθούν και θα χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση. Άμεσα θα προχωρήσει η υπογραφή της προγραμμτικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκομένων.” τόνισε η κα Βλαζάκη, σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων.Η ίδια, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για “μπλόκο” από την αρχαιολογία σε οποιαδήποτε εργασία συντήρησης ή καθαρισμού της γέφυρας που συστηματικά καλλιεργούνται τις τελευταίες ημέρες.

Επιπρομαχώνας Αγίου Δημητρίου: Έπεσαν τα… επισκευασμένα

Όπως διαπιστώθηκε, τα τμήματα που κατέρρευσαν στον Επιπρομαχώνα, είναι αυτά τα οποία είχαν καταρρεύσει και το 1992 με τις σχετικές επισκευές να ολοκληρώνονται το 2001. “Αυτές οι σύγχρονες παρεμβάσεις είναι που κατέρρευσαν τόσο το 2017 όσο και τώρα” τόνισε η κα Βλαζάκη:

“Δεν έχει νόημα να επισκευάζει κανείς ένα τμήμα και μετά να πέφτει το άλλο. Οπότε με μια μελέτη που έχουμε στα χέρια  και με την επέκτασή της τώρα,  θα συμπεριλάβουμε όλο τον επιπρομαχώνα, ώστε το αποτέλεσμα που θα έχουμε να εξασφαλίζει τη στερεότητα όλου του μνημείου και να μην υπάρχει ανησυχία” τόνισε.Όπως εξήγησε, η μελέτη έχει περάσει από το ΚΑΣ ενώ πριν 10 μέρες είχαν ενσωματωθεί και κάποιες παρατηρήσεις που είχαν γίνει. Η τελική μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη σε περίπου 1,5 μήνα ενώ εκτιμάται πως οι τελικές εγκρίσεις θα έχουν τυπικό χαρακτήρα. Σε πρώτη φάση θα γίνουν μεταλλικές αντιστηρίξεις και σε άλλα τμήματα ώστε στην πορεία όταν θα αρχίσει να υλοποιείται η μελέτη να υπάρχει και αντιστήριξη  κίνδυνος πτώσης άλλων σημείων.

Όπως επεσήμανε η κα Βλαζάκη ακόμα κι αν είχε ξεκινήσει με την πρώτη μορφή της η υλοποίηση, αυτό που συνέβη τώρα αφορά σε άλλο τμήμα που ούτως ή άλλως θα κατέρρεε.

Το κόστος θα είναι υψηλό αλλά θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το Υπουργείο Οικονομίας.Δεν κινδυνεύει η Ελληνική Καμάρα 

Καλά είναι τα νέα για το ιστορικό γεφυράκι των ελληνιστικών χρόνων στον Αποκόρωνα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, δεν κινδυνεύει με κατάρρευση.

“Ήδη έχει συνταχθεί  η μελέτη και θα προχωρήσει η αποκατάστασή της ελληνικής καμάρας. Έχει πληγεί σε ένα σημείο που έχει να κάνει με μια συκιά όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε από τα ορμητικά νερά” τόνισε η κα Βλαζάκη, εκτιμώντας πως ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτσιμού, Μαρία Βλαζάκη, συνοδευόταν από την γενική διευθύντρια αναστύλωσης, Αμαλία Ανδρουλιδάκη τον καθηγητή δομοστατικής του ΕΜΠ και μέλος του ΚΑΣ, Βλάσιο Κουμούση , τον τμηματάρχη της διεύθυνσης αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Πύλουρη την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Ελένη Παπαδοπούλου και υπηρεσιακά στελέχη από την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων που έχει έδρα το Ηράκλειο.zarpanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΧανιά | Κλιμάκιο μηχανολόγων στα Σφακιά για καταγραφή των καταστροφών
Επόμενο άρθροΗ Moody’s αναβάθμισε την Ελληνική Οικονομία εις διπλούν

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΤΑ ΠΕΡΙ ΜΛΟΚΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΈΦΥΡΑ ΑΛΙΚΙΑΝΟΥ ΔΙΑΔΟΘΗΚΕ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΏΝ.ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΦΙΑΦΟΡΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ.
  ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΕΤΑ
  ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΛΑΤΑΝΙΑ;

  • Σακη , μα τον ειδες τον δημαρχαρα στον Κεριτη που ηρθε να επιθεωρησει καταστροφες απο την πρωτη θεομηνια…και κρατουσε ενα πλαστικο κυπελακι….με καφε…?????? θα ηταν αστεια, η εικονα του αν δεν ηταν περισσοτερο θλιβερη !! φαυλος κυκλος της παρακμης.

 2. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΙΝΕΙ ΜΑΧΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΓΝΟΙΑ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Η ΕΥΚΟΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΌΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΚΟΠΡΟΕΡΑΙΤΑ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΣΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΗΘΕΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ .ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΩΝ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΕΚΕΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΔΕΥΣΜΕΥΣΗ ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 5Ο ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Η ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΑ ΤΕΣΤ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΌΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΒΑΛΣΙΑΜΙΩΤΗ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΩΘΗΚΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΙΑΡΔΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΚΑΘΕΤΑ ΠΕΔΙΛΑ ΜΕ ΓΩΝΙΑ ΜΕ ΜΠΕΤΟΝ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΑΚΡΕΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΝΑΜΕ ΑΠΛΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΕΣΥΡΕ Κ.Λ.Π .ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΖΗΖΥΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΨΕΙΔΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΜΕΥΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ .

 3. Καλό το μπλα μπλα για το ποιός θα αρπάξει τα φράγκα που θα σκορπίσουν το επόμενο διάστημα αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσες μέρες μετά τις καταστροφές άνθρωποι αποκλεισμένοι χωρίς ρευμα και χωρίς νερό που βλέπουν τις περιουσίες τους κατεστραμμένες. Μπορεί κάποιος να κάνει κάτι για αυτό? Μπορεί κάποιος από όλους αυτούς τους κλακαδόρους να ζήσει χωρίς ρευμα και νερό τόσες μέρες?

 4. Το ζήτημα είναι αυτοί οι σκεμπεδες,τοπικοί και κρατικοί λειτουργοί, τι έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια για συντήρηση προφύλαξη των μνημείων που αναφέρουν και τώρα σαν πένθουσες χήρες περιδιαβαίνουν τις καταστροφές δήθεν ευαισθητοποιημένοι. Τόσα χρόνια τα φράγκα τα μοιραζόταν οι ημετεροι για να κάνουν μισερα έργα, (ΒΟΑΚ) και να κτίζουνε όπου εύρισκαν χωρίς καμία τήρηση κανόνων αφού κρατικοί και κατασκευαστές ήταν όλοι στη μάσα. Έτσι ερήμωσε η ύπαιθρος γέμισαν σκουπίδια τα ρέματα και οι ποταμοί όσο για τα μνημεία που αναφέρετε τα είχαν χ@ζμενα. Τώρα με σπασμωδικές κινήσεις προσπαθούν να διορθωσαουν τα αδιόρθωτα αλλα και πάλι Θα βρεθούν κολλητοί να τα μασήσουν. Η χώρα δυστυχώς δεν σώζεται, έχουμε την λαμόγια και την ωχαδερφοσυνη στο DNA μας. Και όλα αυτά τα στραβά δυστυχώς αντανακλώνται στους τράγους που εμείς φέρνουμε στην εξουσία, είμαστε άξιοι της μοίρας μας

 5. Έξω από τα γραφεία των Δημάρχων και τοης Νομαρχίας πέφτουνε κλωτσομπουνίδια. Δώσε και εμένα μπάρμπα. Ποιος θα αρπάξει τα περισσότερα από τις απ ευθείας αναθέσεις. Να δούμε αν περισέψει τίποτα από τα εκατομμύρια για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ