Χανιά | Σκάνδαλο σπατάλης στον Δήμο Αποκορώνου καταγγέλλει ο Καραγιαννάκης – Τι καταλογίζει στον Κουκιανάκη

χανιά-σκάνδαλο-σπατάλης-στον-δήμο-απο-1245399

Για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος κατηγορεί τη δημοτική αρχή Αποκορώνου και τον Χαράλαμπο Κουκιανάκη, ο επικεφαλής της παράταξης «Αποκόρωνας η γη μας», Παντελής Καραγιαννάκης. Με μια αναλυτική ανακοίνωση, καταγγέλλει τη μίσθωση ακινήτου, η οποία, όπως υποστηρίζει, γίνεται με όρους σπατάλης:

«Στην συνεδρίαση της Τρίτης 29-06-2021  το Δημοτικό  Συμβούλιο  του Δήμου Αποκορώνου πήρε απόφαση με θετικές ψήφους της παράταξης του Δημάρχου και  κατόπιν προτροπής του, απόφαση που κατά την άποψή μας είναι μη νόμιμη και δημιουργεί τις συνθήκες για  κατασπατάληση  του δημόσιου χρήματος δηλαδή των χρημάτων των Δημοτών Αποκορώνου.

Στο τρίτο θέμα ημερήσιας  διάταξης με τίτλο: «Έγκριση μίσθωσης ακινήτου για τοποθέτηση δεξαμενής», το προτεινόμενο συμφωνητικό μίσθωσης, στο άρθρο 1 αναφέρει την ενοικίαση από το Δήμο αγροτεμαχίου 500 μέτρων τετραγωνικών, στη θέση Καλοσυκιάς της Δημοτικής Ενότητας Αρμένων.

Στο άρθρο 2 ορίζεται ως χρονική διάρκεια της μίσθωσης  τα 9 χρόνια, ενώ στο άρθρο 3 αναφέρει:

«Το μίσθωμα ορίζεται στο ποσόν των πέντε χιλιάδων Ευρώ (5.000) ετησίως, προσαυξημένο κατά ποσοστό 25% ετησίως επί του ήδη καταβαλλόμενου για μέχρι και το πέμπτο έτος της σύμβασης, ενώ από το έκτο έτος της σύμβασης και μέχρι λήξεώς της παραμένει σταθερό».  

Δηλαδή η εκμισθώτρια τον πρώτο έτος θα εισπράξει 5.000 €, το δεύτερο έτος 6.250 €, το τρίτο έτος  7.812 €, το τέταρτο έτος 9.765 €,  το πέμπτο έτος  12.206 €, το έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο έτος  θα λαμβάνει κάθε έτος 12.206 €, συνολικά δηλαδή, τα 9 χρόνια μίσθωσης του ακινήτου θα εισπράξει η εκμισθώτρια 89.857 , ποσό πολύ υψηλότερο από την τιμή ενδεχόμενης αγοράς των 500 τ.μ. στην εν λόγω περιοχή.

Αναλυτικός είναι ο παρακάτω πίνακας:Κατά τα ως άνω:

  1. A) Το ποσοστό ετήσιας αύξησης του ενοικίου κατά 25% είναι πρωτοφανές στα χρονικά και αναντίστοιχο με την τα οικονομικά του Δήμου και τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Β)Ο μέσος όρος του ετήσιου μισθώματος θα είναι 9.984 € και το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί για τα έτη της ενοικίασης θα είναι 89.857 για ένα αγροτεμάχιο 500 μέτρων τετραγωνικών, του οποίου  η αντικειμενική του αξία  είναι 2.268 Ευρώ.

Και δεν φτάνουν τα παραπάνω αλλά στο άρθρο 5 παράγραφος  Γ και ΣΤ αναφέρει:

Γ …..Ο μισθωτής οφείλει να αποζημιώσει την εκμισθώτρια με το ποσόν των τριακοσίων πενήντα (350 Ευρώ) για κάθε ελαιόδεντρο που θα αφαιρείται από το αγροτεμάχιο της, τα δε εκριζωμένα ελαιόδεντρα θα παραδοθούν τεμαχισμένα στην εκμισθώτρια……..

ΣΤ ……εφ όσον (…) η εκμισθώτρια γνωρίζει την εξακολούθηση της χρήσεως και δεν εναντιώνεται σε αυτή, οπότε κατά τη διάρκεια της παρατάσεως αυτής οφείλεται το κατά το χρόνο λήξεως της μισθώσεως καταβαλλόμενο μίσθωμα  προσαυξανόμενο  κατά ποσοστό 25% ετησίως επί του ήδη καταβαλλόμενου.

Δηλαδή ο Δήμος πρέπει να καταβάλλει στην εκμισθώτρια το δέκατο έτος 15.257 , το εντέκατο έτος  19.071 € κ.λ.π  για ενοικίαση ενός αγροτεμάχιου 500 μέτρων τετραγωνικών αντικειμενικής αξίας  2.268 Ευρώ.

Τελικώς το 14ο έτος της μίσθωσης ( δε νομίζουμε ότι υπό αυτούς τους όρους η εκμισθώτρια θα αρνηθεί την παράταση αυτής) οι Αποκορωνιώτες θα δίνουν 37.249 ευρώ τον χρόνο για ενοικίαση μισού στρέμματος με αντικειμενική αξία 2.268 Ευρώ.

 Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:Ο κ. Κουκιανάκης αποφάσισε συνεπώς την καταβολή ενοικίου που θα φθάσει με βεβαιότητα το πέμπτο έτος τη μίσθωσης τα 12.206 ευρώ  και το 14ο έτος της μίσθωσης τα  37.249 ευρώ με μόνο την ετήσια αύξηση να είναι 7.450 ευρώ και όλα αυτά σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους και τους συνδημότες μας και τα οικονομικά του Δήμου. Ο Δήμος Αποκορώνου στα 14 έτη της μίσθωσης θα έχει δώσει άνω των 210.000 ευρώ για ενοικίαση μισού στρέμματος γης  με αντικειμενική 2.268 ευρώ.

Το συμφωνητικό  αυτό ψηφίστηκε από την παράταξη του Δημάρχου με 10 ψήφους,  καταψηφίστηκε από την παράταξη «Αποκόρωνας η γη μας» και την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με 8 ψήφους, ενώ η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Αποκόρωνας Ενότητα Ελπίδα και Προοπτική»  αποχώρησε, με τελικό αποτέλεσμα η μειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο, να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση πλειοψηφία.

Το συμφωνητικό αυτό, κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα και είναι εισήγηση και απόφαση του Δημάρχου Αποκορώνου κ. Κουκιανάκη. Αποτελεί δε, προσβολή για την ανιδιοτελή παραχώρηση γης,  πλείστων συμπολιτών μας,  για την τοποθέτηση δεξαμενών και πρόκληση για το σύνολο των Αποκορωνιωτών.

Τα συμπεράσματα δικά σας για τις παρατάξεις που ευθύνονται για την ανήθικη και παράνομη αυτή σύμβαση που προσβάλει τους Αποκορωνιώτες και τις Αποκορωνιώτισες και θα επαυξήσει την περιουσία ιδιώτη κατά 210.000 ευρώ για ενοικίαση και όχι πώληση,  πάντα εις βάρος των οικονομικών του Δήμου.»

Η απάντηση του δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη, στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ Καραγιαννάκη Παντελή για την δημόσια θέση του στη μίσθωση χώρου για τοποθέτηση δεξαμενής άρδευσης για τα αβοκάντο του Δυτικού Αποκόρωνα:

«Ο κύριος Καραγιαννάκης με τη δημόσια θέση του, για τη μίσθωση χώρου δεξαμενής άρδευσης, δημαγωγεί ασύστολα και παρουσιάζει τα πράγματα αποσπασματικά όπως τον βολεύουν δηλαδή για αντιπολιτευτικούς λόγους προσδοκώντας εκλογικά οφέλη και δημιουργώντας ψεύτικες εντυπώσεις.

Αποκρύπτει, λοιπόν, ο κ.Καραγιαννάκης ότι η μίσθωση αυτή αφορά χώρο για τη τοποθέτηση δεξαμενής προκειμένου να αρδευτούν τα αβοκάντο, και όχι μόνο, του Δυτικού Αποκόρωνα τα οποία ξεραίνονται λόγω της ποιότητας νερού που αρδεύονταν μέχρι τώρα. Αποκρύπτει επίσης ότι η δημοτική αρχή προχωρεί στη συμφωνία αυτή, για να βγάλει τους παραγωγούς μας από το αδιέξοδο και για να δώσει λύση στην κραυγή αγωνίας τους: « Κάντε κάτι. Τα αβοκάντο μας ξεραίνονται» ,αν και είναι αναρμόδια. Κραυγή αγωνίας που κ ο ίδιος ο κ.Καραγιαννάκης μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο Αποκορώνου και επανειλημμένα είχε αποτυπωθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Η δημοτική αρχή προχωρεί στη συμφωνία αυτή που ομολογουμένως μπορεί να είναι ακριβή αλλά αναγκαία και μοναδική- άμεση λύση για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας. Καταβάλλουμε ετησίως 4.300 ευρώ ενός συγκεκριμένου χώρου στάθμευσης και θα αφήσουμε τους παραγωγούς μας στο έλεος του Θεού; Ας απαντήσει στα ζητήματα αυτά ο κ.Καραγιαννάκης και σε μην παίζει με τις λέξεις και με νούμερα, υπολογίζοντας αριθμούς και μετά τη λήξη της μίσθωσης, αποκρύπτοντας εντέχνως ότι δεσμεύτηκα προσωπικά στο ΔΣ για εξεύρεση οριστικής και μακροχρόνιας λύσης οικονομικότερης για το Δήμο, δίνοντας τη δυνατότητα για περαιτέρω καλλιέργεια του αβοκάντο και από άλλους συνδημότες μας με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά.

Τον καλώ για άλλη μια φορά να σταματήσει τη δημαγωγία και το παιχνίδι εντυπώσεων τόσο εντός του ΔΣ με απρεπείς χαρακτηρισμούς σε βάρος δημοτικών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων, όσο και όταν απευθύνεται στα ΜΜΕ.

Εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο της ευπρέπειας, της σοβαρότητας και της άοκνης ενασχόλησης μας με τα προβλήματα του τόπου μας, με μοναδικό μας στόχο την οικονομική, κοινωνική ανάπτυξη των δημοτών μας και της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας, σε μια εποχή που η στήριξή της λόγω του πλήγματος του τριτογενή τομέα εξαιτίας της πανδημίας, είναι μονόδρομος.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook