Χανιά | Σήμερα η μεγάλη προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο Καστέλι

χανιά-σήμερα-η-μεγάλη-προφεστιβαλική-990557

Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή συνεχίζει το ταξίδι του στα Χανιά στο Καστέλι Κισσάμου, στη πλατεία Τζανακάκη (χώρος έξω από Μουσείο) τη Τρίτη 6 Σεπτέμβρη στις 8:30μμ.

Κάθε νέος θα έχει τη δυνατότητα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή να συζητήσει για ότι τον απασχολεί, για τις πραγματικές αιτίες της εκμετάλλευσης, των κοινωνικών ανισοτήτων, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και τη διέξοδο στις σημερινές δυσκολίες. Θα έχει ακόμα τη δυνατότητα να περάσει ξέγνοιαστες στιγμές, με μουσική και γλέντι, μέσα στις δυσκολίες της σεζόν.

Οι εργαζόμενοι ,οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές επιχειρήσεις, δεν είδαν ποτέ τα «κοινά οφέλη» και τα δις των εισπράξεων του κλάδου. Πληρώνουν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ατελείωτα ωράρια , με εντατικοποιημένη δουλειά, ενώ οι μισθοί έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα που ήταν το 2007. Η πραγματικότητα της «ανάπτυξής» τους, αναδεικνύει δύο αντιδιαμετρικά αντίθετους κόσμους.

Από τη μια πλευρά οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η κυβέρνηση που πανηγυρίζουν για τη τεράστια αύξηση της τουριστικής κίνησης, για το γεγονός ότι η Κρήτη με το Νότιο Αιγαίο λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τα τεράστια κέρδη του τουρισμού, για την επαναφορά της «τουριστικής βιομηχανίας», για το μεγάλωμα της πίτας των κερδών. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι εργαζόμενοι που δε μπορούν να πάνε ούτε λίγες μέρες διακοπές, που ζουν καθημερινά την ακρίβεια ,την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και με μισθό που δεν έχει καμία σχέση με τον πλούτο που παράγεται.

Την ίδια στιγμή το «τουριστικό» θαύμα και η «πράσινη ανάπτυξη» της αστικής τάξης που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν στον λαό ότι θα έλυνε τα προβλήματα του, είναι αυτά που οδήγησαν τους εργαζόμενους να μην μπορούν εν’ έτη 2022 να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, την εργατική-λαϊκή οικογένεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις.

Οι κάτοικοι της Κισσάμου μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για τι εννοούν με τον όρο «πράσινη» ανάπτυξη κυβερνήσεις και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στην Κίσσαμο έχουν πάρει φωτιά τα διάφορα επενδυτικά σχέδια. Μόλις τον Ιούλιο ψηφίστηκε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που μεταξύ άλλων προβλέπει την επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας σε περιοχές NATURA. Αμέσως έτρεξαν «οι επενδυτές» στα Φαλάσαρνα και ετοιμάζουν γιγάντιες τουριστικές επενδύσεις σε περιοχές ΝATURA, εξαιρετικού φυσικού κάλους. Ταυτόχρονα εξαγόρασαν μεγάλη έκταση στο Ελαφονήσι , σε περιοχή NATURA , ενώ μέσα στα στρέμματα που εξαγοράστηκαν είναι και δασική έκταση. Αυτά συμβαίνουν, την στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής παλεύουν, ώστε να απαλλοτριωθεί η συγκεκριμένη έκταση και να προστατευτεί το μνημείο της φύσης.

Την ίδια στιγμή μια σειρά αναγκαία έργα που διεκδικούν οι κάτοικοι, όπως ο κάθετος άξονας που θα συνδέει τον ΒΟΑΚ με το Ελαφονήσι, παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον. Ακόμα και το κομμάτι της παράκαμψης Τοπολίων εδώ και 8 χρόνια έχει κολλήσει.

Πρόσφατα οι κάτοικοι μάλιστα αποκάλυψαν την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί, κατά την διάρκεια του έργου , με μπάζα να ρίχνονται σε ιδιωτικές εκτάσεις και δασικές εκτάσεις,. Ταυτόχρονα τρέμουν για τον χειμώνα που έρχεται, καθώς μπαζώνονται ρέματα, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος του έργου είναι ανεπαρκέστατα έως ανύπαρκτα. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις νομοθετούν για τη διεύρυνση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αγνοώντας παντελώς τις ανάγκες του λαού, τη πραγματική προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Κάθε κυβέρνηση συνεχίζει το αντιπεριβαλλοντικό έργο της προηγούμενης.

Οι μόνοι που μπορούν να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν την διάσωση των περιοχών NATURA, του φυσικού πλούτου της περιοχής, είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι, ενισχύοντας την οργάνωση τους σε κάθε χωριό, συντονίζοντας τον αγώνα τους.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ καλούν τους κατοίκους του Νομού να μπουν οι ίδιοι μπροστά, οργανώνοντας ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους και να επιβάλλουν την διάσωση των περιοχών που πρέπει να είναι προστατευμένες και προσβάσιμες στους κατοίκους του Νομού μας, όπως και στους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί μας.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε κάθε νέο που προβληματίζεται και δεν θέλει να συμβιβαστεί με την αδικία που βιώνει. Κάθε νέος που αγανακτεί μπορεί να συναντηθεί με το ΚΚΕ και τη ΚΝΕ. Γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουν δύναμη στους αγώνες της νέας γενιάς για ζωή με δικαιώματα και όχι ζωή λάστιχο βουτηγμένη στην εκμετάλλευση. Αποτελούν ασπίδα προστασίας στις σημερινές δυσκολίες. Αναδεικνύουν ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Ομιλία από τον Αλέκο Μαρινάκη, περιφερειακού συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Παραδοσιακό γλέντι με τους Γιώργο Σκευάκη(μαντολίνο) , Χρήστο Περαθωράκη (λύρα), Μανώλη Περκολαράκη (λαούτο)

Την εκδήλωση θα τιμήσει με τη παρουσία του ο χορευτικός σύλλογος των Χάρη και Γιάννη Κουμή.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής, με πολιτικό , ιστορικό βιβλίο αλλά και προοδευτική λογοτεχνία.

Τομεακή Οργάνωση Χανίων ΚΝΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook