Χανιά | ΣΕΠΕ: Θα τιμήσουμε το Πολυτεχνείο προτάσσοντας την προστασία των συναθρώπων μας και των αγαπημένων μας

χανιά-σεπε-θα-τιμήσουμε-το-πολυτεχνεί-954373

Η προσπάθεια όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιβάλλει να τιμήσουμε την επέτειο προτάσσοντας την προστασία των συναθρώπων μας και των αγαπημένων μας, σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφερόμενος στην σημερινό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ:

Πολυτεχνείο 1973 – Μέρα μνήμης – Νέοι αγώνες

Σαράντα επτά χρόνια πέρασαν από τον ξεσηκωμό της νεολαίας και συνολικά του ελληνικού λαού ενάντια στο 7χρονο δικτατορικό και φασιστικό καθεστώς. Tα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο αγώνας για ψωμί – παιδεία – ελευθερία, παραμένουν επίκαιρα. Η εξέγερση του Νοέμβρη του ΄73 δείχνει πως οι κοινωνίες δεν συμβιβάζονται, παλεύουν, διεκδικούν, καταδικάζουν και ανατρέπουν κάθε πολιτική που δρα σε βάρος τους όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες.

Η εμβληματική εξέγερση του Πολυτεχνείου μένει στη μνήμη μας σαν την κορύφωση των αγώνων του λαού για να απαλλαχθεί από τη χούντα των συνταγματαρχών και τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Ο ελληνικός λαός στερούνταν τα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα ενώ υπέφερε από την ανέχεια και τη φτώχεια. Η αντίσταση στη δικατορία οργανωνόταν μέρα με τη μέρα. Συνθήματα όπως «Εδώ Πολυτεχνείο… », «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Κάτω η χούντα», δονούν την ψυχή κάθε δημοκράτη στο άκουσμά τους, ενώ τα τανκς εισβάλουν στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη και η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα.

Τιμούμε τους αγώνες του Πολυτεχνείου, μίας εξέγερσης σταθμού η οποία καθόρισε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά καθόρισε και όλο αυτό το οποίο ονομάζουμε μεταπολίτευση. Στεκόμαστε απέναντι στη λογική που καλλιεργεί η κυβέρνηση με «εντέλεσθε»  και εγκυκλίους που στερούνται σχεδιασμό και στοχοθεσία για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων μας εν μέσω πανδημίας.

Ο αγώνας για εργασία, για ποιοτική , δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, για δημόσια δωρεάν υγεία, για την προάσπιση και διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, για κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών που επέφεραν δεινά στη χώρα μας παραμένει αταλάντευτος.

Φέτος, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου συμπίπτει με τον αγώνα του λαού να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις εγκλεισμού και περιορισμού. Η προσπάθεια όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιβάλλει να τιμήσουμε την επέτειο προτάσσοντας την προστασία των συναθρώπων μας και των αγαπημένων μας. Εις ένδειξη μνήμης αποφασίζουμε:

  • Να εκδoθεί ανακοίνωση για το Πολυτεχνείο
  • Να κατατεθεί στεφάνι στο άγαλμα ηρώων του Πολυτεχνείου στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας
  • Να ηχογραφηθεί ολιγόλεπτο ηχητικό μήνυμα από μαθητές του δημοτικού
  • Να αναρτηθούν 3 πανό σε κεντρικά σημεία των Χανίων με συνθήματα και μηνύματα για το Πολυτεχνείο
  • Καλούμε τους συναδέλφους να αναδείξουν με τη διδασκαλία τους τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με κάθε πρόσφορο μέσω.

Είναι χρέος να κάνουμε πράξη τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. (Νικηφόρος Βρεττάκος)

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook