Χανιά | Σε ξεσηκωμό για την Υγεία καλεί το ΚΚΕ – “Επιτάξτε τον ιδιωτικό τομέα υγείας”

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, καλεί τον Χανιώτικο λαό και την νεολαία σε ξεσηκωμό απέναντι στην πολιτική που αφήνει απροστάτευτο τον λαό με την πανδημία να καλπάζει.

Στον Νομό Χανίων καθημερινά οι Υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι, η νεολαία αναδεικνύουν εδώ και καιρό την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, στα διαγνωστικά κέντρα, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης.

Από ότι φαίνεται το αυτί της κυβέρνησης όχι απλά «δεν ιδρώνει», αντίθετα συνεχίζει να επικαλείται την «ατομική» ευθύνη του καθένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγείας αντιμετωπίζονται ως πολυτέλεια και περιττό κόστος. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την «ανοσία» της αγέλης, αδιαφορώντας για τα δίκαια αιτήματα του λαού που εδώ και σχεδόν 2 χρόνια διεκδικεί τα αυτονόητα, μέτρα προστασίας της ίδιας του της ζωής.

Οι κλίνες Covid του ΓΝΧ είναι γεμάτες, οι ΜΕΘ Covid είναι στο 100%, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται να είναι οι περισσότεροι από την αρχή της πανδημίας. Την ίδια στιγμή που υπάρχει αυτή η πίεση στο Νοσοκομείο Μόνο το 60%-65% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες, ενώ το 40% δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας με συμβάσεις να λήγουν ακόμα και τον Μάρτη του 2022. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη προσωπικού που καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καθώς στις δύο κλινικές COVID Νοσοκομείο εργάζονται μόλις 4 πνευμονολόγοι που καλούνται να περιθάλψουν 74 ασθενείς. Αντίστοιχα όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το προσωπικό έχει ξεπεράσει τις αντοχές του. Τις πρώτες μέρες του 2022 έχουν νοσήσει 95 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το νοσηλευτικό προσωπικό που είχε νοσήσει ήταν 3 άτομα. Προφανώς η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Νοσοκομείο Χανίων, με ασθενείς να μεταφέρονται ακόμα και στο Ρέθυμνο, έχει συνέπειες στην θνησιμότητα των νοσηλευόμενων, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κυβέρνηση μπροστά σε αυτήν την κατάσταση επιλέγει να αφήνει σε αναστολή δεκάδες εργαζόμενους του Νοσοκομείου που δεν έχουν εμβολιαστεί  για να μην διασπείρουν τον ιό, ενώ το υπόλοιπο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καλείται να επιστρέψει στην δουλειά μετά από 5 ημέρες αν νοσεί με ήπια συμπτώματα.

Την ίδια στιγμή που στο Νοσοκομείο υπάρχει αυτή η κατάσταση , η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργατικών σωματείων, των εκπαιδευτικών, των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητικών συμβουλίων που διεκδικούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ να διενεργούν δωρεάν τέστ στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, να πληθύνουν τα δωρεάν σημεία ελέγχου στα Χανιά με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Έρχονται καταγγελίες για αναμονή στις ουρές του ΤΟΜΥ και του ΙΚΑ ακόμα και 1 ώρα. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα Κ.Υ του Νομού Χανίων , με τους εργαζόμενους να αναλαμβάνουν τεράστιο όγκο δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κ.Υ Βάμου, που εξυπηρετεί ολόκληρη την επαρχία Αποκόρωνα, το προσωπικό είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι κατά 3 γιατρούς και 3 νοσηλευτές.

Η κυβέρνηση  καλείται να απαντήσει στις καταγγελίες των Υγειονομικών και του Χανιώτικου λαού! Δεν φτάνουν τα λόγια συμπάθειας των κυβερνητικών βουλευτών στα ΜΜΕ, όπως της κ. Μπακογιάννη, που εναποθέτει στον ηρωισμό των Υγειονομικών των Χανίων την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα στον Νομό Χανίων και να ενισχύσει ταυτόχρονα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τις δομές της ΠΦΥ, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό!

Την ίδια στιγμή που χάνονται δεκάδες , ο ιδιωτικός Τομέας θησαυρίζει, με γνωστή κλινική στο κέντρο των Χανίων να ρίχνει μπετά ετοιμάζοντας επέκταση.

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ καλεί τον λαό και την νεολαία των Χανίων σε ξεσηκωμό! Τώρα χρειάζεται ένταση της οργάνωσης , της συλλογικής διεκδίκησης των εργαζομένων και της νεολαίας μέσα από τους φορείς του οργανωμένου κινήματος.

  • Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας, με προτεραιότητα στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.
  • Τουλάχιστον ένα σημείο για δωρεάν δειγματοληψίες ανίχνευσης του ιού για όλους ανά δημοτική κοινότητα στον Δήμο Χανίων και από ένα σε κάθε Δήμο του νομού, με διευρυμένο ωράριο 9.00-21.00 και τις αναγκαίες γι’ αυτό προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Άμεση αξιοποίηση του χώρου του Θ.Ψ.Π. (πρώην ψυχιατρείο) και άλλων χώρων σε κάθε Δήμο ώστε να στελεχωθούν και να ενταχθούν στον μηχανισμό αντιμετώπισης της νόσου
  • Δωρεάν χορήγηση μασκών αυξημένης προστασίας και συνολικά όλων των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας, όπου απαιτούνται (σχολεία, Πανεπιστήμια, μεγάλοι χώροι δουλειάς, κ.α.).
  • Άμεση στελέχωση με όλο το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο, τις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας του νομού.
  • Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, ώστε να αραιώσουν οι μαθητές στα τμήματα, να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία με ευθύνη των Δήμων, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες, να πραγματοποιούνται μαζικά, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς, στα σούπερ μάρκετ, στα εμπορικά καταστήματα και αλλού.
  • Τώρα να πυκνώσουν όλα τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά στις ώρες αιχμής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Ξεχωριστά δρομολόγια για πανεπιστήμια και Γ.Ν.Χ. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ασφαλείς σχολικές μεταφορές με αύξηση των δρομολογίων και μείωση της πληρότητας.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ