Χανιά | Σε έκθεση ζωγραφικής στο Βατικανό ο πίνακας του Πέτρου Ξενάκη

χανιά-σε-έκθεση-ζωγραφικής-στο-βατικα-1317141

Ήταν το 1927 όταν η πρώτη γυναίκα φωτογράφος στην Ελλάδα, η άσημη ακόμα τότε Nelly φωτογράφισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Το πορτρέτο αυτό του Εθνάρχη, ο οποίος κάθεται σε μια πολυθρόνα και κοιτάζει το φακό με ένα ελαφρύ χαμόγελο ενέπνευσε τον Χανιώτη ζωγράφο Πέτρο Ξενάκη ο οποίος χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2017 το αποτύπωσε σε καμβά. Ο πίνακας πωλήθηκε σε συλλέκτη και εδώ και χρόνια κοσμεί την προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια.

Πρόκειται για ένα από τα 66 έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων που επιλέχθηκαν να κοσμήσουν την έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική ζωγραφική με θέμα “Κοινωνία Προσώπων – Η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής. Από τη μεταβυζαντινή τέχνη στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική” που έκανε εγκαίνια στις 8 Νοεμβρίου στο Palazzo della Cancelleria του Βατικανού στη Ρώμη.

Την έκθεση διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγία έδρα σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, Μουσεία, Ιδρύματα καθώς και ιδιωτικές συλλογές και αντιπροσωπεύονται σημαντικοί ζωγράφοι της νεοελληνικής τέχνης όπως ο Ν.Γύζης, Ν.Λύτρας, Γ. Μόραλης, Γ. Τσαρούχης, Γ. Ιακωβιδης, Π. Ξενάκης και άλλοι.

Σεμνός και χαμηλών τόνων ο Πέτρος Ξενάκης που ζει μόνιμα στα Χανιά και παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων για την επιλογή του έργου του. “Είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά για μένα και για κάθε καλλιτέχνη ένα έργο του να κοσμεί μια τόσο σημαντική έκθεση”. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Όλγα Μεντζαφού, επίτιμη διευθύντρια συλλογών και μουσειολογικού προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης, με τη συνεργασία της ιστορικού τέχνης Μαρίας Μιγάδη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.Πηγή: ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook