Χανιά | Σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ για τις πλημμύρες έλαβε ο Δήμος Αποκορώνου

χανιά-σχεδόν-μισό-εκατομμύριο-ευρώ-γι-1136192
Φωτογραφία αρχείου

Χρηματοδότηση έλαβε ο Δήμος Αποκορώνου για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τις Θεομηνίες της 10ης Νοεμβρίου 2020, ύψους 400.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, στις 10 Νοεμβρίου 2020 ο Δήμος Αποκορώνου χτυπήθηκε από ισχυρές καταιγίδες. Από τις καταιγίδες προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε πολλά τμήματα του Δημοτικού και Αγροτικού Οδικού Δικτύου και ειδικότερα παρουσιάστηκαν φαινόμενα απόθεσης φερτών υλικών (χώματα, πέτρες, κλαδιά) στην επιφάνεια των οδών.

Επίσης σε διάφορες θέσεις συνέβησαν κατολισθήσεις πρανών και καταπτώσεις βράχων, με αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτών να αποτεθούν στην επιφάνεια των οδών και στις τάφρους ομβρίων αυτών. Σε πολλές θέσεις επίσης παρουσιάστηκαν καθιζήσεις του οδοστρώματος και παράλληλη θραύση της στρώσης κυκλοφορίας. Τέλος διαπιστώθηκαν φαινόμενα αυλακωτής διάβρωσης του οδοστρώματος, ειδικά σε μη ασφαλτοστρωμένες ή τσιμεντοστρωμένες οδούς με μεγάλες κατά μήκος κλίσεις.

Έχουν συμβεί εκτεταμένες διαβρώσεις εδαφών από τα απορρέοντα πλημμυρικά νερά οι οποίες είχαν επίσης ως συνέπεια το ξερίζωμα δέντρων και συστάδων φυσικής βλάστησης.

Λόγω των ζημιών στο Δημοτικό και Αγροτικό Οδικό Δίκτυο, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν

σοβαρότατες δυσχέρειες στην κίνηση μεταξύ των οικισμών αλλά και προς το Εθνικό Οδικό

Δίκτυο. Επίσης έχει διακοπεί η δυνατότητα πρόσβασης των αγροτών προς τις καλλιέργειές

τους.

Η διακοπή της προσπελασιμότητας των Δημοτικών και Αγροτικών Οδών αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την απασχόληση και την οικονομία της περιοχής αφού αυτή είναι κυρίως

γεωργική και τουριστική.

Αμέσως μετά τη θεομηνία, που έπληξε το Δήμο, κλιμάκια, αποτελούμενα από Μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, μαζί με τους Αρμόδιους των Τοπικών Κοινοτήτων, διενήργησαν εκτεταμένες αυτοψίες, σε όλες της πληγείσες Δημοτικές Ενότητες, με σκοπό την αναλυτική καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν. Κατά τις αυτοψίες διαπιστώθηκαν ζημιές σε δημόσιες υποδομές, Δίκτυο δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας, Δίκτυο Ύδρευσης και Άρδευσης, Αντλιοστάσια. Αμέσως, συντάχθηκαν τα τεχνικά δελτία έργου για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές τα οποία και υπέβαλε ο Δήμος Αποκορώνου.

Τελειώνοντας, ο δήμαρχος Αποκορώνου,Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για την άμεση ανταπόκριση για την πρώτη χρηματοδότηση σε έργα παρέμβασης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook