Χανιά | «Τρύπα» 750.000 ευρώ θα δημιουργήσει το ενεργειακό κόστος στη ΔΕΔΙΣΑ – Υπέγραψαν σύμβαση για φωτοβολταϊκά | Video

χανιά-τρύπα-750-000-ευρώ-θα-δημιουργήσει-1311862

Υπερδιπλασιάστηκε τους τελευταίους μήνες το ενεργειακό κόστος της ΔΕΔΙΣΑ και, αν δεν υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές του ρεύματος και των καυσίμων, η «τρύπα» στον προϋπολογισμό της επιχείρησης αναμένεται να φτάσει τις 750.000 ευρώ, χρήματα που για την ώρα δεν έχει βρεθεί τρόπος να καλυφθούν. Αυτό ανέφεραν το πρωί της Παρασκευής ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων, Μιχάλης Τσουπάκης, και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ, Κώστας Πατεράκης, στο περιθώριο υπογραφής σύμβασης για την διενέργεια μελέτης τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στην επιχείρηση.

«Τον Οκτώβριο πληρώσαμε 25.000 ευρώ, τον Ιανουάριο 53.000 για το ρεύμα», δήλωσε ο κ. Πατεράκης. «Ταυτόχρονα ανέβηκε και το κόστος των καυσίμων και όλα αυτά τα κόστη δεν είχαν προϋπολογιστεί. Αναμένουμε το συνολικό επιπλέον κόστος να φτάσει τις 750.000 ευρώ», προσέθεσε.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μιχάλης Τσουπάκης, προσέθεσε ότι υπάρχει και το τέλος ταφής, ένα πρόσθετο έξοδο για το οποίο ο δήμος αναμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβει πρωτοβουλίες:

«Το υπουργείο είχε πει ότι θα δώσει μια χορηγία για το τέλος ταφής, περιμένουμε να δούμε αν θα γίνει αυτό», ανέφερε.

Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά τόνο και αφορά απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται, αλλά θάβονται σε ΧΥΤΑ και τα χρήματα κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο.

Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, είναι πώς θα καλυφθούν αυτά τα έξτρα έξοδα. Ειδικά για την ενέργεια, θεωρείται ιδιαίτερα αμφίβολο να υπάρξει οικονομική συνδρομή από το κεντρικό κράτος. Σύμφωνα με τον κ. Τσουπάκη, ο δήμος Χανίων δεν σκοπεύει να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο, ποια λύση θα αναζητηθεί.

Φωτοβολταϊκά

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για την ωρίμανση μελετών που θα αφορούν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στον χώρο της ΔΕΔΙΣΑ. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιδήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της επιχείρησης, Μιχάλης Τσουπάκης έβαλαν τις υπογραφές τους στη σύμβαση, αξίας  193.000 ευρώ.

Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, θα πρέπει στη συνέχεια να προκηρυχθεί διαγωνισμός και ο όποιος ανάδοχος θα διενεργήσει τη μελέτη. Στόχος, όπως ειπώθηκε, είναι τα φωτοβολταϊκά να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες του εργοστασίου της ΔΕΔΙΣΑ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook