Χανιά | «Το ημερολόγιο του Μανούσου»: Το παιδικό βιβλίο που μιλάει για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

χανιά-το-ημερολόγιο-του-μανούσου-το-1332525

Στο Ζarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η φιλόλογος και συγγραφέας Άρτεμις Πλανάκη, με αφορμή την παρουσίαση του δεύτερου παιδικού της βιβλίου «Το ημερολόγιο του Μανούσου «.

Το βιβλίο διαπραγματεύεται την ιστορική μέρα της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου 1913 και παρουσιάστηκε την Τρίτη στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος με αφορμή την επέτειο των 108 χρόνων από την ιστορική εκείνη μέρα.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η ανάγκη συγγραφής του συγκεκριμένου έργου προέκυψε από την αγάπη μου για την τοπική ιστορία και το γεγονός της Ένωσης που από τα μαθητικά μου χρόνια με συγκινούσε. Επίσης από τις διηγήσεις της γιαγιάς μου που γνώριζε το γεγονός από τον πατέρα της και προπάππου μου Μανούσο. Θεωρώ πως ο συνδυασμός της ιστορίας με ένα παραμύθι είναι πιο εύληπτο και γοητευτικό για τα μικρά παιδιά που ίσως δε γνωρίζουν καθόλου στην ιστορικό αυτό ορόσημο. Έτσι απευθύνθηκα, αφού το έγραψα πριν τρία χρόνια, πέρυσι στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, και συγκεκριμένα στον γενικό διευθυντή κ. Νικόλαο Παπαδάκη που το ενέκρινε προς εκτύπωση και πλήρη έκδοση του βιβλίου. Έπειτα απευθυνθήκαμε στην αγαπητή εικονογράφο κ. Λίλα Καλογερή που ολοκλήρωσε με επιτυχία την ιδέα αυτή.

«Το ημερολόγιο επίσης ως βιογραφικό είδος είναι βιωματικό και οικείο προς όλες τις ηλικίες. Έτσι το αφιερώνω σε όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά που αγαπούν την ιστορία και το μύθο συγχρόνως.

«Το ημερολόγιο του Μανούσου είναι ένα παραμύθι που αποδίδει πώς ένα παιδί και η οικογένειά του έζησαν την ημέρα εκείνη, ως απλοί πολίτες. Δείχνει τη χαρά του παππού του Μανούσου που συγκινημένος παρακολουθεί την εκδήλωση, θαυμάζει τον ήρωα του Ελευθέριο Βενιζέλο, του μιλά και ως αποκορύφωμα είναι η συνάντησή τους στο Φιρκά, που ο μικρός συγκρατεί ως ιστορικό φυλακτό στην καρδιά του.

Τέλος υπάρχουν μαντινάδες με ιστορικά νοήματα και πλούσιο λαογραφικό στοιχείο που αποδίδεται εξαιρετικά και στην εικονογράφηση. Στην αρχή υπάρχει χρονολόγιο ώστε να συνδεθεί το παραμύθι με την ιστορία.

Το πρώτο παιδικό βιβλίο της Άρτεμις Πλανάκη έχει τίτλο «Ο Γλύκος και η Μοναχούδα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Τα βιβλία μπορεί να τα βρει κανείς στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της πόλης μας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook