Χανιά | “Θερμή” υποδοχή ετοιμάζουν στον Υπουργό Περιβάλλοντος οι αγρότες για τους δασικούς χάρτες

Στα Χανιά αναμένεται έρχεται σήμερα Παρασκευή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και οι αγρότες ήδη ετοιμάζονται να τον υποδεχτούν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί με τους δασικούς χάρτες.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 11πμ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Την Παρασκευή θα επισκεφθεί τα Χανιά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για το φλέγον ζήτημα που έχει προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Παίρνοντας υπ’ όψιν την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής.

Οι μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος αναγκάζουν την κυβέρνηση σε ελιγμούς ώστε να αποφύγει την κατακραυγή. Τα μέτρα όμως που εξήγγειλε δεν ικανοποιούν τα αιτήματα ων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων αφού η μείωση για παράδειγμα του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% είναι πολύ μακριά από το αίτημα ώστε να μην επιβαρυνθεί ο αγροτικός κόσμος και τα άλλα λαϊκά στρώματα το τέλος των αντιρρήσεων όπως και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις αφού καμία ευθύνη για τη νέα αυτή ανατροπή στη ζωή τους, δεν έχουν.

Παράλληλα δεν μας έχει δώσει απάντηση σε καίρια αιτήματα που αφορούν την επιβίωση των συναδέλφων σε σχέση με το πώς θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρήσης της βοσκής και όχι τη μετατροπή των όποιων δασικών εκτάσεων βόσκονται σε περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών, για το πώς θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων που κατά το παρελθόν εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια για αλλαγή της χρήσης και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης, από βιοπαλαιστές αγρότες και πως δεν θα χαθεί καμία επιδότηση.
Όσον αφορά την παράταση δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι στο διάστημα των 6 μηνών θα προλάβουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία με μια σειρά από δυσκολίες που έχουν προκύψει όπως οικονομικών, μετανάστευσης, όρων δημοσιότητας αλλά και από τη πανδημία.

Τέλος δεν μας είπε κουβέντα για το ποιος θα ωφεληθεί πραγματικά από όλη αυτή την διαδικασία που δεν είναι άλλοι από τους μεγαλοξενοδόχους και τους ενεργειακούς κολοσσούς οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους και ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις πέρα και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στην συνάντηση που θα γίνει θέλουμε πάνω σε αυτά ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι γενικόλογες υποσχέσεις.

Οι μεγαλειώδεις μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος στριμώχνουν την κυβέρνηση και την αναγκάζουν σε ελιγμούς. Το κίνημα των βιοπαλαιστών αγροτών όμως δεν ξεγελιέται και απαιτεί απαντήσεις με βάση τα δίκαια αιτήματα του.

Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να δικαιωθούμε.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ και γενικότερα στη δασική πολιτική ως εργαλεία ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων, καταστροφής της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, ξεκληρίσματος των βιοπαλαιστών αγροτών και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια, επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων και καταστροφής των δασών και του περιβάλλοντος.”

zarpanews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ανέ είχαμε νου θα είχαμε δημοκρατία, πατρίδα, ισονομία, ευημερία, περιουσίες, ηρεμία, δεν θα υπήρχε έγκλημα, φτώχεια και μιζέρια.

    Αν είχαμε δημοκρατία δεν θα τολμούσε ούτε να σκεφτεί να πατήσει το πόδι του στην Κρήτη. Όμως δεν έχουμε και γιαυτο έρχεται όχι σαν υπουργός αλλά σαν αντιπρόσωπος των φεουδαρχών, ότι και να κάνετε ότι και να λέτε θα σας πετάξουν μια μικρή ελπίδα δήθεν θα το ξαναδούμε το θέμα και θα πάτε όλοι σπίτια σαν πληβείοι, θα στρίβετε τα μουστάκια σας πίνοντας ρακί και θα προσπαθείτε να κατανευαύσετε τον …..ανδρισμό σας που αντισταθείκατε στο αφεντικό και να καταλάβετε ηντα διάολο είπενε ο κερατάς μωρε, ανάθεμα τα στιβανια μου ανέ κατάλαβα πράμα ! Και αυτός αφού γευτεί τα ντόπια προϊόντα μας θα μας ευχαριστείσει για τη θερμή υποδοχή που του κάναμε και θα μας μεταδώσεις τους χαιρετισμούς του αυτοκράτορα θα γυρίσει στην Αθήνα και θα μαζετουν το πρωί για καφέ για να ξελιγωθούν από τα γέλια με τα καμώματα της μπεμπλας και των χωριάδητων που θα τους διηγείται. Με την κατάληξη : Κυριάκο εγώ ανάμεσα σε αυτους τους αγροίκους δεν θα ξανά βρεθώ, στείλε κάποιο άλλο γιατί θα μου πάρει μια βδομάδα να πλένωμαι για να φύγει η χωριατήλα από πάνω μου ! Να μην ξεχάσαμε να του δώσουμε την ανθοδέσμη, κοπέλια !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ