Χανιά | «Συνταχθείτε με την κοινωνία για τον Λόφο Καστέλι» – Το Πολυτεχνείο καλείται να διακόψει τη μίσθωση

χανιά-συνταχθείτε-με-την-κοινωνία-γι-1353930

Ανακοίνωση, με την οποία ζητάει από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση παραχώρησης του Λόφου Καστέλι να υπερασπιστούν το μνημείο, εξέδωσε η Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση της πρότασης της εταιρίας Belvedere για παράταση της μίσθωσης του χώρου:

«Η “Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι” υποστήριξε και υποστηρίζει σθεναρά τη θέση για τον δημόσιο χαρακτήρα των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι και την αξιοποίηση τους προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της τοπικής κοινωνίας. Από τη θέση αυτή η Πρωτοβουλία μας παραμένει αμετακίνητη. Ούτε Ξενοδοχοποίηση ούτε Κατάληψη. Απόδοση των κτηρίων για κοινωφελείς δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, πολιτισμικών και νεανικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.

Την καθολική άποψη των πολιτών και των φορέων της πόλης δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ούτε το τοπικό υποσύστημα της εκποίησης ούτε η Belvedere και εξακολουθούν να μεθοδεύουν και να οργανώνουν την μετατροπή των Μνημείων σε ξενοδοχείο.

Η Belvedere με μία απίστευτη κυνικότητα ζητά για δεύτερη φορά παράταση της σύμβασης για 18 μήνες ενώ την ίδια στιγμή εργάζεται παρασκηνιακά ασκώντας πιέσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι οφείλουν να γνωμοδοτήσουν.

Έτσι, ασκεί πιέσεις στις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης στο Ηράκλειο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων στα Χανιά προσβάλλοντας την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό αυτής της πόλης. Ως εκ τούτου και η Belvedere και το υποσύστημα εκποίησης των μνημείων συνεχίζουν να απαξιώνουν την πάνδημη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Η μεθόδευση της Belvedere και του μηχανισμού εκποίησης που στήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο ηττήθηκε κοινωνικά και πολιτικά, με την απομάκρυνση του πραγματικού και ηθικού αυτουργού από τις κυβερνητικές θέσεις, επικεντρώνεται στην επαναφορά του ψευτοδιλήμματος «Κατάληψη ή Ξενοδοχείο» προκειμένου να καταστήσει ανενεργή την πάνδημη βούληση και να δημιουργήσει ρήξη τόσο στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου Κρήτης όσο και στο κοινωνικό μέτωπο της πόλης.

Η πρωτοβουλία υπενθυμίζει την διαφοροποίηση 33 καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία είχε και εξακολουθεί και έχει τεράστια σημασία για την προσπάθεια της πόλης και των κατοίκων της. Η διαφοροποίηση αυτή ολοένα και ενισχύεται με περισσότερα μέλη της κοινότητας του τοπικού μας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος να συντάσσονται με την πόλη και τους κατοίκους της.

Επαναλαμβάνουμε την θέση μας, ότι οι κοινωνικές δυνάμεις της πόλης πρέπει να επικεντρωθούν στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Μνημείων των οποίων η αξιοποίηση θα κριθεί από ένα ανοικτό και πάνδημο διάλογο με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένου του τοπικού ΑΕΙ το οποίο είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Πρέπει να είμαστε όμως ξεκάθαροι και ως εκ τούτου πρέπει να απευθύνουμε έκκληση στους εκλεκτούς ερευνητές, διδάσκοντες, το διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές του δικού ΜΑΣ Πολυτεχνείου να συνταχθούν με την τοπική κοινωνία. Η λήψη απόφασης για παράταση της σύμβασης είναι πλέον επώνυμη. Εν ολίγοις, το βάρος θα επωμιστούν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν και στη τοπική κοινωνία και στη δικαιοσύνη, εν καιρώ. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Υπενθυμίζεται, ότι η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι» οργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης και επισκέφθηκε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας, το ΤΕΕ-ΤΔΚ, τους άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης και το Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης. Όλοι σχεδόν συμφώνησαν στο πλαίσιο της «Αμιγούς Κατοικίας» για την εντός των βυζαντινών τειχών περιοχή, με ειδική ένταξη στις «κοινωφελείς λειτουργίες» της ιδιαίτερης ενότητας των Μνημείων.

Ως εκ τούτου, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων να ζητήσει την αναθεώρηση του ΓΠΣ με την υπαγωγή των τριών Μνημείων (Μεραρχία, Φυλακές, Στρατώνες) και της πλατείας στο Λόφο Καστέλι στις «κοινωφελείς λειτουργίες», ως γενική κατηγορία χρήσεων, είναι σημαντική και αντιπροσωπευτική της μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε:

Τα μέλη της Συγκλήτου και τα μέλη της μονομετοχικής Εταιρείας Αξιοποίησης του Πολυτεχνείου Κρήτης να απορρίψουν το αίτημα της Belvedere και να ταυτιστούν με την πάνδημη βούληση.

Τις αρμόδιες υπηρεσίες Νεώτερων Μνημείων στο Ηράκλειο και της Εφορείας Αρχαιοτήτων στα Χανιά να υπερασπιστούν την πολιτισμική μας κληρονομιά, όπως θεωρούμε βέβαιο.

Κυρίως, όμως, απευθύνομε έκκληση στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να υπερασπίσουν την Ακρόπολη της Αρχαίας Κυδωνίας.

Τέλος, τους κατοίκους της πόλης σε εγρήγορση για να μην περάσουν τα σχέδια της εκποίησης στο Λόφο Καστέλι.»

zarpanews.gr

4 thoughts on “Χανιά | «Συνταχθείτε με την κοινωνία για τον Λόφο Καστέλι» – Το Πολυτεχνείο καλείται να διακόψει τη μίσθωση

    1. Γλύτσιδες εννοείτε τους επενδυτές μαφιόζους πού’ρθαν με τις ευλογίες του Μητσοτακαίικου και του Διγαλάκη να πάρουν τζάμπα μια από τις καλύτερες αστικές τοποθεσίες στην Ελλάδα;
      Αν ναι, όχι δεν θα τους πάρουμε σπίτι μας· θα τους στείλουμε από εκεί πού’ρθαν.

  1. Θέλουμε ελεύθερα τα μνημεία ως πολίτες κι επισκέπτες των Χανίων για τη ψυχαγωγία μας και τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις που μπορεί να μας προσφέρει ο Δήμος, σε εμάς και τα παιδιά μας. Δεν θέλουμε ούτε κλειστή κατάληψη, ούτε ξενοδοχεία του Διγαλάκη. Όσοι λειτουργοί του Δημοσίου, παρεμποδίζουν κι εμπλέκονται, θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

    1. Για όσους νομίζουν ότι η «κατάληψη» είναι κλειστή, επισυνάπτω χαρακτηριστικά το πρόγραμμα όλων των ανοικτών εκδηλώσεων, εργαστηρίων, μαθημάτων και συναντήσεων που γίνεται κάθε εβδομάδα…Εμένα μια επίσκεψη μου άλλαξε τελείως την ιδέα που μου είχαν δημιουργήσει οι διάφοροι καλοθελητές.

      https://solidaritywithrosanera.wordpress.com/2022/01/05/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%ce%b5%ce%b2%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%b4%ce%b1%cf%83-03-01-22-09-01-22/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook