Χανιά | «Σηκώνει μανίκια» η εστίαση για το άνοιγμα που έρχεται – Σφύζει από εργασίες το Ενετικό Λιμάνι | Photos

χανιά-σηκώνει-μανίκια-η-εστίαση-για-1213627

Ολοταχώς ετοιμάζονται για το επερχόμενο άνοιγμα στις 3 Μαΐου οι επιχειρήσεις εστίασης στα Χανιά. Οι εργασίες στο Ενετικό Λιμάνι είναι σε πλήρη εξέλιξη σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια, με βαψίματα, καθαρισμούς και επισκευές πάσης φύσεως να δίνουν και να παίρνουν. Ο λήθαργος της καραντίνας τελειώνει και η διάθεση είναι ανεβασμένη, καθώς, μετά από έξι μήνες επιτέλους θα ξεκινήσει η δουλειά. Ταυτόχρονα όμως εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις:

«Ετοιμαζόμαστε, κάνουμε βαψίματα, κάνουμε τα ψώνια μας και περιμένουμε να έρθει η μέρα να ανοίξουμε», λέει ο Γιάννης Τσιρτσάκης, ιδιοκτήτης του καφέ «Έλλη» στο Ενετικό Λιμάνι. «Έχουμε όμως μεγάλο πρόβλημα, γιατί έχουμε μικρό χώρο έξω και αυτός ο μικρός χώρος με τις αποστάσεις που πρέπει να έχουμε γίνεται ο μισός. Και το ωράριο είναι μόνο μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ ο κόσμος θα αρχίσει να φεύγει από τις 10:30. Πώς θα βγουν τα έξοδα, πώς θα πληρωθούν οι υπάλληλοι; Θα υπάρχει αναστολή εργασίας; Γιατί αλλιώς απλά δε με συμφέρει να ανοίξω. Το κράτος, αυτό δεν το έχει δει.»

Ο κ. Τσιρτσάκης

Άλλο ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε, είναι ότι πολλά καταστήματα ταυτόχρονα χρειάζονται προμηθευτές και τεχνικούς πάσης φύσεως και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην προλάβουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες, λέει ο Νικόλας Ουάλι, ιδιοκτήτης του καφέ «La Bodega» στο Ενετικό Λιμάνι:

«Ήμασταν μεγάλο διάστημα κλειστά αλλά τώρα που ανοίγουμε, δεν ανοίγουμε αυτόματα. Υπάρχουν προμηθευτές, υδραυλικοί, ψυκτικοί και όλοι τους ξαφνικά πρέπει να ανταποκριθούν στα καταστήματα που τους ζητάνε όλους ταυτόχρονα. Και υπάρχει πρόβλημα, δεν προλαβαίνουν. Θα ανοίξουμε αλλά κάποια μαγαζιά μπορεί να μην προλάβουν να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα γιατί ο όγκος των παραγγελιών είναι πολύ μεγάλος. Και στις 3 Μαΐου κάποιοι θα είμαστε στο 80-90% των εργασιών. Πάντως εγώ είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, γιατί όλοι μαζί στο ίδιο καράβι είμαστε. Ελπίζουμε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για να τελειώνουν οι περιορισμοί.»

Ο κ. Ουάλι

Ταυτόχρονα υπάρχουν και θετικές ενδείξεις. Σύμφωνα με τον Στράτο Μπαξεβάνη, ιδιοκτήτη του μεζεδοπωλείου » Αλατσάτα Φαμίλια» στη Σπλάντζια, πελάτες έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν τραπέζια και μάλιστα κάποιοι θέλουν να κλείσουν για όλη την εβδομάδα:

«Κάνουμε δοκιμές στα προϊόντα, έχουμε ξεκινήσει τις παραγγελίες. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και να περάσουμε ένα ωραίο καλοκαίρι με ηρεμία, για να ξεπεράσουμε τις καταστάσεις που ζήσαμε αυτό το διάστημα. Οι κρατήσεις είναι ένα πράγμα που με εκπλήσσει, σε σημείο που μου λένε «θέλω τραπέζι για μια βδομάδα». Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι και εμείς θα είμαστε δίπλα τους.Ο κ. Στέλιος Μαστοράκης, ιδιοκτήτης του τσιπουράδικου «Ο Στέλιος» στο Ενετικό Λιμάνι, επισημαίνει ότι η κατάσταση που ζει είναι πρωτόγνωρη, στα 22 χρόνια που έχει το μαγαζί και ανησυχεί μην τυχόν υπάρξει νέα καραντίνα αργότερα:

«Αν λάβουν τα σωστά μέτρα θα μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι. Το ωράριο οπωσδήποτε θα δημιουργήσει πρόβλημα. Ο Έλληνας έχει μάθει εννιάμισι, δέκα η ώρα να κατεβαίνει στα μαγαζιά, όχι να φεύγει στις έντεκα. Και οι ξένοι συνήθισαν στα ωράρια αυτά και δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα έχουμε μια πτώση και από τα τραπέζια που θα είναι πιο αραιά, αλλά δεν ξέρουμε και τι κόσμος θα έρθει στα Χανιά. Εγώ ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση και έχω το μαγαζί 22 χρόνια. Αν πάει τον Σεπτέμβρη και άλλη μια φορά lockdown, πάπαλα! Ποιος θα το αντέξει;»

Ο κ. Μαστοράκης

Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι μετά από τόσους μήνες θα ξαναρχίσουν να δουλεύουν, είναι ενθαρρυντικό για πολλούς. Και, όπως λέει ο Μιχάλης Καμαρίτης, υπεύθυνος του εστιατορίου «Καλυψώ» στο Ενετικό Λιμάνι, στο τέλος όλα θα πάνε καλά:

«Μια συντήρηση κάνουμε, βαψίματα, τεχνικά θέματα στην κουζίνα με τον εξοπλισμό μας. Κατά κύριο λόγο συντήρηση των κτιρίων που ήταν πολύ ταλαιπωρημένα λόγω της πολύμηνης καραντίνας. Θα είμαστε όμως πανέτοιμοι τη Δευτέρα. Το ωράριο είναι ένα πρόβλημα και ελπίζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απελευθερωθεί. Όσο για τα τραπέζια, ας γεμίσουμε αυτά που έχουμε τώρα και θα ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα κάποια στιγμή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά. Υπάρχει μια επιφυλακτικότητα, είναι λογικό, αλλά πιστεύω στο τέλος θα πάνε όλα καλά.»

Ο κ. Καμαρίτης

Περπατώντας στην Παλιά Πόλη, βλέπει κανείς ότι εκτός από τις ετοιμασίες των καταστημάτων, εργασίες πραγματοποιεί και ο Δήμος Χανίων, με αποκαταστάσεις φθορών σε πλακόστρωτα, όπως στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη, αλλά και στο Ενετικό Λιμάνι.Η εστίαση ανοίγει στις 3 Μαΐου, Δευτέρα του Πάσχα.

Δείτε φωτογραφίες:

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης / Ειρήνη Ξενάκη

One thought on “Χανιά | «Σηκώνει μανίκια» η εστίαση για το άνοιγμα που έρχεται – Σφύζει από εργασίες το Ενετικό Λιμάνι | Photos

  1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙ ΡΕΖΕΡΒΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ…ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ.ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΓΕΡΟ CROWWWWW!!! TΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΔΥΣΤΧΥΧΩΣ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook