Χανιά | «Πνίγονται» στη δουλειά οι συμβολαιογράφοι – Εκτοξεύτηκαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων

χανιά-πνίγονται-στη-δουλειά-οι-συμβ-1331905
Η Ντόμινα Μαλεφάκη

Το αδιαχώρητο επικρατεί στα συμβολαιογραφικά γραφεία και στα Χανιά, καθώς εκατοντάδες πολίτες «τρέχουν» προκειμένου να προλάβουν να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές και γονικές παροχές  πριν μπει ο καινούργιος χρόνος, οπότε και αναμένεται να αυξηθεί το κόστος, με δεδομένο ότι σε πολλές περιοχές θα αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Για τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των μεταβιβάσεων σε γονικές παροχές μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, η Χανιώτισσα συμβολαιογράφος Ντόμινα Μαλεφάκη:

«Τα ακίνητα αλλάζουν συνεχόμενα χέρια. Με το νέο νόμο 4839 που ψηφίστηκε φέτος αυξήθηκε το αφορολόγητο ποσό των δωρεών και των γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων για τους δικαιούχους της πρώτης κατηγορίας από 150.000 που ήταν σε 800.000 ευρώ. Παράλληλα προβλέφθηκε το ίδιο αφορολόγητο και για τις δωρεές και για τις γονικές παροχές χρημάτων. Ενώ πριν η δωρεά χρημάτων ή η γονική παροχή χρημάτων φορολογούνταν κανονικά και δεν ενέπιπτε στο αφορολόγητο, τώρα έχουν τη δυνατότητα γονείς, παππούδες, γιαγιάδες να δωρίσουν σε παιδιά και έτσι μπορεί και μια νεότερη γενιά να αποκτήσει ακίνητο. Επίσης, από 1η Ιανουαρίου αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες και έτσι πολίτες βιάζονται να προβούν σε αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν φέτος με τις ισχύουσες τιμές και όχι με τις επόμενες. Έχουμε ζητήσει να μας δώσουν παράταση για τις αντικειμενικές αλλά δεν έχει προκύψει κάτι επίσημα.»

Ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που θα μπορούσαν να μη βιαστούν, αλλά… τρέχουν, αναφέρει στο zarpanews.gr η Ελένη Παπαδάκη, συμβολαιογράφος στα Χανιά:

«Μάλλον είναι η ψυχολογία της μάζας, γιατί το 80% των γονικών παροχών που έρχονται να γίνουν στο γραφείο μου ήταν αφορολόγητες και με το παλιό καθεστώς, όταν υπήρχε το όριο των 150.000 ευρώ. Τώρα όμως έχουν τρέξει όλοι. Υπολογίζω ότι η κίνηση έχει υπερδιπλασιαστεί, αυξήθηκε κατά 120%. Κάθε έτος τους τελευταίους μήνες αυξάνονται οι υποθέσεις, αλλά φέτος είναι εκρηκτική η άνοδος, δεν προλαβαίνουμε».

Η Ελένη Παπαδάκη

«Οι αντικειμενικές αξίες πράγματι αλλάζουν, αλλά υπάρχουν περιοχές όπου αυξάνονται και περιοχές όπου μειώνονται. Ωστόσο, πολλοί δεν το ελέγχουν αυτό και έρχονται να κάνουν τη μεταβίβαση έτσι κι αλλιώς», λέει η κυρία Παπαδάκη. «Επίσης, στο τέλος του έτους λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου και αρκετοί σπεύδουν να κάνουν τώρα τη μεταβίβαση γιατί με αυτή την ταυτότητα θεωρούν ότι μπορεί να τους έρθει πιο ακριβά. Επίσης, ως το τέλος του έτους λήγει και η προθεσμία για τακτοποίηση των δηλωμένων τετραγωνικών στους δήμους χωρίς πρόστιμο και σπεύδουν κι αυτοί να προλάβουν».

Αύξηση και στις πωλήσεις ακινήτων

Την περασμένη χρονιά, λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, οι υποψήφιοι αγοραστές ανέβαλαν τις επενδύσεις τους, υπό τον φόβο της επόμενης μέρας. Όπως αναφέρουν οι συμβολαιογράφοι, οι επενδυτές, κράτησαν τη ρευστότητά τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το λόγο αυτό καταγράφεται τώρα αύξηση μεγαλύτερη σε σχέση με το 2020.

Όσοι ενδιαφέρονται είτε να αγοράσουν είτε να πουλήσουν ένα ακίνητο, επιβαρύνονται με τον φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας και όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία το αφορολόγητο για έγγαμους ανέρχεται σε 250.000 ευρώ και για άγαμους 200.000 ευρώ. Είναι ευνόητο πως, όπου υπάρξει αύξηση στις αντικειμενικές αξίες, θα αυξηθούν και τα συμβολαιογραφικά έξοδα, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Η υπερβολική γραφειοκρατία, ταλαιπωρία για τους πολίτες

Τα πληκτρολόγια στα συμβολαιογραφικά γραφεία έχουν πάρει «φωτιά». Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς συλλέγουν τα απαραίτητα έγγραφα – δικαιολογητικά, καθώς η διαδικασία είναι μεγάλη και χρονοβόρα. Οι συμβολαιογράφοι κάνουν λόγο για την πιο υπερβολική γραφειοκρατία των τελευταίων ετών:

«Δεν έχει παρατηρηθεί σε όλα τα χρόνια της συμβολαιογραφίας να απαιτούνται τόσα έγγραφα για τη σύνταξη ενός συμβολαιογραφικού εγγράφου», αναφέρει η κυρία Μαλεφάκη. «Η ταλαιπωρία των πολιτών είναι αβάσταχτη. Και όλα αυτά μετά τον covid και την ψηφιοποίηση που ήταν καιρός να γίνει για την Ελλάδα. Όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά. Εμάς ξαφνικά μας επέβαλλαν έναν ηλεκτρονικό τρόπο διαβίβασης εγγράφων, για το οποίο η Ελλάδα δεν ήταν ακόμα έτοιμη να το σηκώσει.»

Το… χαρτομάνι που χρειάζεται να έχει μαζί του όποιος θέλει να προχωρήσει στην παροχή, μπορεί να φτάσει και στα 15 με 17 έγγραφα, επαυξάνει η κυρία Παπαδάκη:

«Το πρόβλημα που προκύπτει συχνότερα και πρέπει όλοι να δώσουν προσοχή σε αυτό, είναι τα λανθασμένα δηλωμένα τετραγωνικά, για τα οποία απαιτείται διόρθωση και εξόφληση τυχόν προστίμων ή του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ, πράγμα που προκαλεί καθυστερήσεις, στην ήδη όχι και τόσο γρήγορη διαδικασία».

Τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου:

1.Τίτλος ιδιοκτησίας

2.Οικοδομική άδεια

3.Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλόμενων μερών, ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ. εισοδήματος

4.Έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης του ακινήτου σε περίπτωση αυθαιρέτου

5.Βεβαίωση πολιτικού μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας

6.Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου (υποχρεωτικό από 01/01/2022)

7.Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (μόνο για αγοραπωλησία)

8.Φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη

9.Ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη (αν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία ή αν η οικοδομή έχει αναγερθεί εντός της τελευταίας δεκαετίας)

10.Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πενταετίας

11.Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου

12.Πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς-γονικής παροχής-δωρεάς

13.Βεβαίωση του δήμου από την οποία προκύπτει ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο (για ακίνητα εντός σχεδίου)

14. Βεβαίωση από τον αρμόδιο Δήμο ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του ακινήτου για την εισφορά σε γη και χρήμα (αν έχει πράξη εφαρμογής).

15. Αν έχει κτηματογραφηθεί το ακίνητο, βεβαίωση κτηματολογίου με απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος. Αν δεν έχει κτηματογραφηθεί, απαιτείται πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου

16. Αν το ακίνητο είναι εν μέρει ή εντελώς εκτός σχεδίου πόλης, βεβαίωση από τον οικείο ΤΟΕΒ – στα Χανιά συνήθως τον ΟΑΚ – ότι δεν οφείλονται χρήματα για το αρδευτικό νερό, ή ότι δεν έχει εγκατασταθεί παροχή.

zarpanews.gr – Άννα Παπακωνσταντίνου / Λεωνίδας Φιλικόζης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook