Χανιά | «Όχι» στο Φεστιβάλ Γης λένε οι επαγγελματίες της Παλιάς Πόλης – «Ήρθε η ώρα για ριζικές αλλαγές»

χανιά-όχι-στο-φεστιβάλ-γης-λένε-οι-ε-1482284

Επιστολή προς την Π.Ε. Χανίων, τον δήμο Χανίων και το ΕΒΕΧ απέστειλε ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης Χανίων, με την οποία κάνει σαφή την αρνητική στάση του απέναντι στη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Γης» (παλαιότερα «Αγροτικός Αύγουστος»).

Μιλάει για πλήρη αντίθεση των επαγγελματιών στην διεξαγωγή του φεστιβάλ στη Δυτική Τάφρο και και εκθέτει σειρά λόγων και προτάσεων για το πως θα πρέπει να γίνεται, κατά την άποψή του, η διοργάνωση, ενώ μιλάει για παρανομίες που συνέβαιναν στον Αγροτικό Αύγουστο τα περασμένα χρόνια.

Η επιστολή:

«Όλοι οι επαγγελματίες της Παλιάς Πόλης (Ύπνου, Εστίασης, Εμπορικών και Τουριστικών καταστημάτων) εκφράζουμε τη δυσφορία μας και την πλήρη αντίθεσή μας στην απόφαση διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γης (πρώην Αγροτικός Αύγουστος) στην περιοχή μας, χωρίς δυστυχώς να έχει προηγηθεί ουδεμία διαβούλευση με εμάς αλλά ούτε και τους επαγγελματικούς μας φορείς. Ένα απ’ τα προβλήματα που προκύπτουν είναι ο περιορισμός των θέσεων πάρκινγκ στην ευρύτερη περιοχή λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας της διοργάνωσης, δημιουργώντας επιπλέον επιβάρυνση σε ένα ήδη σημαντικό πρόβλημα.

Σχετικά με την διοργάνωση του 2022

Ο Αγροτικός Αύγουστος όπως τον ξέραμε έπαψε, χρόνια τώρα, να είναι έκθεση προβολής τοπικών προϊόντων, να προσφέρει και να προσθέτει κάτι σημαντικό ή διαφορετικό στον τόπο μας. Δεν υπήρξε ποτέ θεσμός εξωστρέφειας αλλά κατά γενική παραδοχή, μια ακόμα λαϊκή αγορά που είχε μόνο ένα σκοπό το λιανεμπόριο και βέβαια εις βάρος της στεγασμένης επιχειρηματικότητας (Εμπορικά, Τουριστικά Καταστήματα, mini market κτλ.) και μάλιστα προωθώντας μετά μουσικής και χορών, υπό την αιγίδα τοπικών φορέων. Να αναφέρουμε ότι σε αυτόν συμμετείχαν πολλοί χονδρέμποροι και παραγωγοί που προμηθεύουν τα καταστήματά μας, πουλώντας σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτά, σε τιμές χονδρικής και όχι λιανικής, δημιουργώντας θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ένας Αγροτικός Αύγουστος χωρίς ταυτότητα, χωρίς στόχους, χωρίς περιεχόμενο. Συνέπεια αυτών στα χρόνια πραγματοποίησης του, έχει αλλάξει τρεις θέσεις πραγματοποίησης αυτού (Ενετικό λιμάνι, Δυτική Τάφρος, Πλατεία 1866), είχε μετατραπεί σε έκθεση «Λαϊκής Τέχνης» φιλοξενώντας εκθέτες από όλη την Ελλάδα πουλώντας από πόμολα έως καθαριστικά προϊόντα. Επίσης για καιρό φιλοξενούσε παράνομα προϊόντα (μη σφραγισμένα και εγκεκριμένα αλκοολούχα και πολλά άλλα αυτοσχέδια σκευάσματα) και προστατεύονταν κάτω από την σκέπη του πολυδιαφημισμένου σλόγκαν, «Πιστοποιημένα και τυποποιημένα προϊόντα του τόπου μας», υπό τις ευλογίες Επιμελητηρίου, Δήμου και άλλων τοπικών φορέων και την ανοχή του Υγειονομικού και του Τελωνείου. Λειτουργούσε παράνομα και αυθαίρετα.

Ήρθε η ώρα για ριζικές αλλαγές

1.Δημιουργούμε Παγκρήτια Έκθεση Προβολής Τοπικών Προϊόντων και πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς. Συνδιοργανωτές η Αντιπεριφέρεια Κρήτης, Δήμοι του Νομού, Επιμελητήρια, Τουριστικοί φορείς και Σύλλογοι (διαμονής, εστίασης, εμπορίου) και με την οικονομική συμβολή των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού-ΕΟΤ και Περιφέρειας Κρήτης.

2.Στόχος, η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό και την υπόλοιπη Ελλάδα, αναπτύσσοντας και ενδυναμώνοντας τους εμπορικούς δεσμούς των παραγωγών τοπικών προϊόντων και επιχειρηματιών.

3.Προσκαλούμε από το εξωτερικό Δημοσιογράφους, Τουριστικούς Πράκτορες, Επιχειρηματίες απόδημου Ελληνισμού (υπάρχουν σε 140 χώρες), εμπορικούς ακόλουθους των Πρεσβειών στην χώρα μας, γευσιγνώστες, προσωπικότητες φιλέλληνες και βέβαια επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα (ξενοδοχείων, εστίαση, τροφοδοσία, super και mini market, καταστημάτων βιολογικών προϊόντων κλπ. Προκειμένου να συνάψουν σχέσεις συνεργασίες (χονδρική), με τους εκθέτες.

4.Στους μη επαγγελματίες επισκέπτες προσφέρεται κατάλογος από κάθε εκθέτη που αναγράφονται τα καταστήματα που μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα τους, αφού δεν επιτρέπεται πλέον στην έκθεση η λιανική διάθεση προϊόντων.

5.Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιχειρήσεις:

• Που διαθέτουν προϊόντα στο εξωτερικό

• Που διαθέτουν προϊόντα στην υπόλοιπη Ελλάδα

• Που στοχεύουν στις εξαγωγές

• Συνεταιριστικές ή ομάδες παραγωγών

• Επιχειρηματίες από κάθε περιφέρεια με καινοτόμα προϊόντα του κλάδου για το περασμένο έτος (με πλαισίωση ομιλίας, οπτικοακουστικού υλικού και δράσεων)

Παράλληλη Παρουσίαση τοπικών εργαστηρίων ή συνεργασίας αυτών από:

Κρητικό Πρωινό (ή άλλο γεύμα)

Κρητικά βότανα και η χρήση τους

Προϊόντα ζύμης ( ψωμί, καλιτσούνια, παξιμάδια κτλ)

Γλυκά του κουταλιού

Σαπούνι και άλλα χειροποίητα καλλυντικά (κηραλοιφές κτλ)

Κρασιά

Τοπικές Μπύρες

Προϊόντα Χαρουπιού, φραγκόσυκου, ροδιού, αλόης κ.α.

6. Δυνατότητα γευσιγνωσίας προϊόντων Κρητικής διατροφής

Κρασιών, τσικουδιάς, εδεσμάτων κ.α.

7. Συμμετοχή Σχολών Μαγειρικής με μικρά εργαστήρια σύντομης διδασκαλίας

8. Αναβαθμισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις να πλαισιώνουν την διοργάνωση, προβάλλοντας και πολιτιστικά στοιχεία του τόπου (μουσική, ομιλίες κ.α.)

9. Δημιουργία επιτροπής για την προώθηση της έκθεσης με στενή συνεργασία με τα τοπικά, πανελλαδικά και μέσα μαζικής ενημέρωσης εξωτερικού, διαδίκτυο κ.α.

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΥΛΑΚΗ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΚΟΣ ΚΛΗΜΑΤΣΑΚΗΣ»

zarpanews.gr

3 thoughts on “Χανιά | «Όχι» στο Φεστιβάλ Γης λένε οι επαγγελματίες της Παλιάς Πόλης – «Ήρθε η ώρα για ριζικές αλλαγές»

  1. Από ποτέ οι εκθέσεις δεν πωλούν λιανικά; Με αυτή την λογική δεν θα έπρεπε καν να γίνονται εκθέσεις πουθενά στην Ελλάδα!Όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα θα πρέπει να μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι να είναι όντως τοπικά και να μη δίνουν άδεια σε άλλα.

  2. Μια χαρά θα ‘ ναι φέτος στην ανανεωμένη δυτική τάφρο το » φεστιβάλ γης»
    κι είμαι σίγουρος πως θα έχει επιτυχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook